Wedstrijdverslag

Deceptie in Waalwijk betekent einde seizoen voor N.E.C.

Voorbeschouwing RKC Waalwijk - N.E.C.
Afgelopen vrijdag won N.E.C. met 2-0 van RKC Waalwijk in de eerste ronde van de play-offs. Vanavond wordt in het Mandemakers Stadion afgetrapt voor de returnwedstrijd, waarin duidelijk zal worden welke van de twee ploegen zich mag gaan opmaken voor de halve finale tegen (waarschijnlijk) eredivisionist Excelsior.

N.E.C. heeft zich met de overwinning van afgelopen vrijdag een goede uitgangspositie verworven voor de wedstrijd van vanavond. De twee doelpunten van N.E.C. vielen al binnen een kwartier, maar wie de wedstrijd heeft gezien zal kunnen beamen dat het niet eens zo gek was geweest als na negentig minuten een 4-4 op het scorebord had gestaan. Zo werden twee Nijmeegse doelpunten afgekeurd wegens buitenspel en stonden doelman Mattijs Branderhorst én de lat meerdere keren Waalwijks succes in de weg. Dankzij het goede keeperswerk van Branderhorst én een beetje fortuin via de lat hield N.E.C. 'de nul', die zo belangrijk is bij duels die over twee wedstrijden worden beslist. Scoort N.E.C. vanavond immers één keer in Waalwijk, dan zal RKC al vier doelpunten moeten maken om de volgende ronde te bereiken.

Andersom zal N.E.C. moeten waken voor een snelle tegentreffer. Voordeel is juist weer dat RKC zal moeten aanvallen om nog kans te maken op de volgende ronde en dat zou zomaar voor wat ruimte kunnen zorgen waar de Nijmeegse aanvallers de laatste weken zo goed raad mee weten.

Trainer Ron de Groot stuurt vanavond dezelfde elf mensen het veld in als afgelopen vrijdag. Heel even werd gevreesd dat spits en topscorer Ferdy Druijf zou ontbreken. Hij kreeg in de eerste wedstrijd tegen RKC last van zijn enkel en staakte de training gisteren voortijdig, maar dat bleek gelukkig vooral uit voorzorg te zijn.

De ploeg die na vanavond doorgaat naar de volgende ronde van de play-offs treedt op 19 mei aan tegen de nummer zestien van de Eredivisie. Op dit moment bezet Excelsior die plek en het moet wel heel gek lopen als daar nog verandering in gaat komen. Maar goed, eerst vanavond dus en pas daarna verder kijken naar de volgende tegenstander, zo predikte trainer Ron de Groot eerder deze week al. Zo is het maar net, want dat een 2-0 (of zelfs 3-0) voorsprong niet zonder meer genoeg is om aan het eind van de rit aan het langste eind te trekken, is de laatste tijd al iets te vaak bewezen.

94' De reguliere speeltijd is afgelopen
90' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Ole Romeny
88' Anas Tahiri wordt gewisseld voor Hans Mulder
85' Gele kaart Jonathan Okita
81' Dylan Seys wordt gewisseld voor Darren Maatsen
74' Mike Trésor Ndayishimiye wordt gewisseld voor Anthony Musaba
70' GOAL: Mario Bilate maakt de 3-0
65' Gele kaart Anas Tahiri
65' Randy Wolters wordt gewisseld voor Joey van den Berg
62' GOAL: Dylan Seys maakt de 2-0
41' GOAL: Dylan Seys maakt de 1-0

49 Anthony Musaba '74

Het is RKC Waalwijk vanavond gelukt een 2-0 nederlaag weg te poetsen tegen een onmachtig N.E.C. De Nijmegenaren verloren vanavond met 3-0, waardoor de hoop op promotie kan worden opgegeven. De doelpunten kwamen op naam van Dylan Seys, Stijn Spierings en Mario Bilate. Door de nederlaag is het seizoen voor N.E.C. ten einde.

Met zes overwinningen en een gelijkspel uit zeven wedstrijden, waaronder de 2-0 winst op RKC Waalwijk van afgelopen vrijdag, had Ron de Groot wederom weinig reden tot wisselingen binnen zijn basiself. Op het middenveld werd er dus opnieuw een plekje ingeruimd voor Mike Ndayishimiye.

Stroeve start

Na het startsein van scheidsrechter Joey Kooij werd een pittige wedstrijd verwacht waarbij beide teams zouden strijden voor een plek in de halve finale van de play-offs. Niets bleek echter minder waar. Zowel RKC Waalwijk als N.E.C. kwamen moeilijk in het spel en hadden moeite met het vinden van medespelers. Kansen waren er de eerste fase van de wedstrijd niet te noteren. Pas na een halfuur viel de eerste mogelijkheid te noteren, waar Jonathan Okita de bal voor zijn voeten kreeg. Van een meter of elf van de goal werd zijn schot ternauwernood geblokt.

VAR-moment

Vijf minuten later brak de thuisploeg voor het eerste door de defensie van de Nijmegenaren. Spierings liep voorbij aan Leroy Labylle, maar Mattijs Branderhorst stond in de weg. Even leek dat onreglementaire te zijn gebeurd, want scheidsrechter Kooij werd door de VAR teruggeroepen. Kooij oordeelde na het zien van de beelden niet anders en dus werd het spel hervat. N.E.C. kwam ook na het penaltymoment niet in de wedstrijd en RKC Waalwijk hield het initiatief. Dit leverde de thuisploeg nog voor de rust de openingstreffer op. Een voorzet van Paul Quasten werd slecht verwerkt door Labylle, waardoor Dylan Seys de bal vrij voor de voeten kreeg. De aanvaller twijfelde niet en plaatste de bal gericht in de lange hoek: 1-0. Met die tussenstand zochten beide ploegen de kleedkamer op.

Beter RKC Waalwijk

Ook na de onderbreking was RKC Waalwijk de betere ploeg. Zo kreeg de thuisploeg in de persoon van Melle Meulensteen al binnen drie minuten een aardige mogelijkheid op het verdubbelen van de score. De inzet uit de corner werd, tot opluchting van de Nijmeegse defensie, naast gekopt. Een paar minuten later was N.E.C. dicht bij de gelijkmaker toen opnieuw Okita de bal voor zijn voeten kreeg. De Duitser vond ditmaal Etienne Vaessen, die een doelpunt voorkwam. Na een uur spelen kwamen de Waalwijkers op 2-0. Na opnieuw slecht wegwerken kreeg Stijn Spierings de bal voor de voeten en haalde vervolgens hard uit, waarna zijn schot in de bovenhoek belandde. N.E.C. riep de ellende volledig over zichzelf af en het Waalwijkse publiek geloofde steeds meer in een stunt. Die hoop was meer dan terecht, want tien minuten na de 2-0 werd het ook nog 3-0. Mario Bilate ontsnapte aan de Nijmeegse defensie en schoof de bal koelbloedig onder Mattijs Branderhorst door. Ook na de beslissende derde treffer konden de Nijmegenaren geen vuist meer maken, waardoor het seizoen er voor N.E.C. op zit.