Wedstrijdverslag

Gelijkspel na knappe comeback N.E.C.

Voorbeschouwing N.E.C. - Jong Ajax

N.E.C. beleefde afgelopen vrijdag een avond met een frustrerende afloop in Maastricht. Negentig minuten lang was er een overwicht op het veld (al werden te weinig grote kansen gecreëerd), maar een arbitrale dwaling in de 85e minuut gooide roet in het eten toen Zian Flemming alsnog de winnende treffer leek aan te tekenen in de wedstrijd tegen MVV. Sterker nog, de huurling van PEC Zwolle maakte een loepzuiver doelpunt, maar zowel grens- als scheidsrechter had niet gezien dat de bal de Maastrichtse doellijn ruimschoots gepasseerd was. Het zorgde er uiteindelijk voor dat de wedstrijd in een doelpuntloos gelijkspel eindigde.

Vanavond heeft N.E.C. de kans om in eigen huis het eventuele overgebleven chagrijn van zich af te spelen tegen Jong Ajax, historisch gezien geen makkelijke tegenstander voor de Nijmegenaren. In de laatste vier onderlinge wedstrijden wist N.E.C. zelfs maar één punt te verzamelen, toen het in het begin van dit seizoen in Amsterdam 3-3 werd. Josef Kvida werkte die avond ver in de extra tijd de gelijkmaker binnen. Vorig seizoen verloor N.E.C. de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax met 1-2, ondanks een vroege voorsprong door een doelpunt van Ferdy Druijf.

Jong Ajax staat dit seizoen onder leiding van Mitchell van der Gaag en is onder hem aan een uitstekend seizoen bezig. Afgelopen maandag wonnen de Amsterdammers nog met 2-0 van FC Dordrecht, waardoor ze op de ranglijst over SC Cambuur heen wipten en nu bovenaan staan. Van de laatste negen wedstrijden won Jong Ajax er zeven, twee keer werd gelijkgespeeld. Voor de laatste verliespartij moeten we terug naar 4 november, toen in Amsterdam met 1-3 werd verloren van FC Volendam. Grote man in de ploeg van Mitchell van der Gaag was tot dusverre spits Lassina Traoré, die dit seizoen al dertien keer wist te scoren en bovendien zeven assists achter zijn naam heeft staan. Aangezien de aanvaller zijn minuten tegenwoordig ook in Ajax 1 maakt, is de kans klein dat hij er tegen N.E.C. bij zal zijn. Waarschijnlijker is het dat de Braziliaanse spits Danilo zijn opwachting gaat maken in de punt van de aanval.

Over de opstelling van N.E.C. is op het moment van schrijven nog niets bekend, maar grote wijzigingen worden aan Nijmeegse zijde niet verwacht. Een goed resultaat tegen de Jonge Amsterdammers zou niet alleen lekker zijn om de reeks van drie ongeslagen wedstrijden te verlengen, maar ook om met een goed gevoel toe te leven naar de wedstrijd van volgende week. Dan komt met SC Cambuur namelijk alwéér een tegenstander van formaat naar de Goffert. Belangrijke weken dus, waarin N.E.C. kan laten zien wat het écht waard is.

Door Teun van Thiel

94' De wedstrijd is afgelopen
88' GOAL: Zian Flemming maakt de 3-3 (Assist door Etien Velikonja)
80' Mart Dijkstra wordt gewisseld voor Etien Velikonja
80' Gele kaart Randy Wolters
79' GOAL: Anthony Musaba maakt de 2-3 (Assist door Mart Dijkstra)
78' Brian Brobbey wordt gewisseld voor Naci Unuvar
74' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Randy Wolters
64' Ole Romeny wordt gewisseld voor Dirk Proper
64' GOAL: Brian Brobbey maakt de 1-3
61' Danilo Pereira da Silva wordt gewisseld voor Sontje Hansen
55' Gele kaart Anthony Musaba
53' GOAL: Brian Brobbey maakt de 1-2
50' GOAL (penalty): Zian Flemming maakt de 1-1
49' PENALTY: Zian Flemming staat achter de bal
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
45' GOAL: Danilo Pereira da Silva maakt de 0-1
35' Gele kaart Bas Kuipers
31' Gele kaart Rens van Eijden
17' Gele kaart Liam van Gelderen
16' Gele kaart Zian Flemming
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

19 Dean Ryan Solomons

N.E.C. ontving Jong Ajax vrijdagavond in De Goffert. Jong Ajax, dat als koploper aan de wedstrijd begon, speelde met vlagen frivol en kwam zelfs op een 1-3 voorsprong. N.E.C. daarentegen toonde veerkracht en kwam in de laatste tien minuten nog erg knap langszij door doelpunten van Zian Flemming en van Anthony Musaba: 3-3.

Opvallende opening

Een opvallend moment vond plaats na twee minuten speeltijd, nadat linksback Bas Kuipers iéts te enthousiast de bal terug richting doel speelde. Keeper Mattijs Branderhorst stond ver van zijn positie af en de terugspeelbal leek het eigen doel in te gaan, maar teamgenoot Rens van Eijden bood redding door op te letten. Direct daarna schakelde N.E.C. met de snelheid van Anthony Musaba richting het doel van Jong Ajax. Een lage voorzet vond geen N.E.C.-voet om de kans te benutten, maar uit paniek werkte de Amsterdammers de bal over de zijlijn. Daaruit ontstond de twee grote kans voor de thuisploeg. Een voorzet kwam op het hoofd van Josef Kvída terecht die de bal plaatste tegen de lat.

De eerste waarschuwingen van Nijmeegse komaf waren een feit. De daaropvolgende tien minuten waren vooral aftastend van beide kanten, waarbij pogingen om aan te vallen strandden op het middenveld. Opvallend genoeg hadden de gasten het, na twintig minuten speeltijd, de Nijmeegse defensie niet moeilijk gemaakt. De eerste serieuze poging op N.E.C.- doel kwam in de 27e minuut door een schot van Brian Brobbey, maar Branderhorst kon zijn inzet op tijd keren.

Even later kende de arbiter Jong Ajax een vrije trap toe op twintig meter afstand van het doel. Alex Mendez nam deze voor zijn rekening en werkte de bal geplaatst nét over het doel heen. De Amsterdamse jongelingen leken zich meer in de wedstrijd te spelen, daar waar de Nijmegenaren juist meer moeite hadden om nog uit te breken. Ballen naar de flankspelers Musaba en Jonathan Okita moesten zorgen voor de snelle omschakeling, maar dat leek Jong Ajax steeds beter onklaar te maken.

De slordigheid stak weer eens de kop op bij N.E.C. In de omschakeling werden ballen of te zacht of verkeerd bij een teamgenoot bezorgd. De thuisploeg ondervond steeds meer moeite in het zoeken van een teamgenoot tijdens counters. Die slordigheid resulteerde zelfs in een achterstand. In de omschakeling leverde N.E.C. de bal in bij Jong Ajax die watervlug counterde en in de naam van Danilo Pereira de score opende: 0-1. Het bleek de laatste actie van de eerste helft, want direct daarna werd gefloten voor rust.

Rust

1-2 en 1-3

Met 0-1 op het scorebord, moest N.E.C. opzoek naar gelijkmaker. Die liet niet heel lang op zich wachten. In de 50e minuut verkeek Kik Pierie zich met een tackle, waarmee Musaba binnen de zestien naar de grond gewerkt werd en een strafschop versierde. Zian Flemming nam de honneurs waar en bracht zijn ploeg langszij: 1-1. De gelijke score bleek voor N.E.C. helaas van korte duur, want enkele minuten later brak Brobbey door de Nijmeegse defensie heen en verschalkte Branderhorst met een hard schot: 1-2.

N.E.C. ging opnieuw opzoek naar de gelijkmaker, waarbij ook meer risico gemoeid ging. Even leek Jellert van Landschoot de 2-2 binnen te gaan werken, maar de Belg had veel te veel tijd nodig. Na rap combinatiespel liepen de Amsterdammers minuten enkele minuten later zelfs uit tot 1-3, waarbij Brobbey opnieuw het eindstation was.

Enigszins beduusd van het laatste tegendoelpunt hervatte N.E.C. de wedstrijd. Met twee doelpunten achterstand tegen een steeds sterker spelend Jong Ajax, raakte het halen van een resultaat met de minuut verder uit zicht. Toch kwam de spanning wel terug in De Goffert. Een leep balletje de diepte in door Mart Dijkstra werd begrepen door Musaba die dankbaar afmaakte en daarmee de tussenstand op 2-3 bracht in de 78e minuut.

De spanning was volop terug in de wedstrijd, waar het publiek steeds meer geloofde in een resultaat. In de 86e minuut leek Jong Ajax die ambities de kop in te drukken met een vrije trap, maar keeper Branderhorst tikte deze er met een katachtige reflex uit het doel. In een knotsgekke ontknoping kwam dan toch de 3-3. Door goed voorbereidend werk van de ingebrachte Etien Velikonja werd Flemming in stelling gebracht om zijn tweede van de avond te maken: 3-3.

In de laatste minuut van blessuretijd leek het in een inmiddels extatische Goffert bijna nog 4-3 te gaan worden, nadat Randy Wolters gevaarlijk uitbrak. Maar de Amsterdamse defensie wist dat ternauwernood te stoppen. Knap wist N.E.C. één punt te behouden in eigen huis. Eindstand: 3-3.