Wedstrijdverslag

N.E.C. behaalt één punt tegen NAC

Voorbeschouwing N.E.C. - NAC Breda
Een mooi affiche vanavond in de Goffert, waar de wedstrijd N.E.C. – NAC op het programma staat. Mooi omdat het gaat om twee ploegen die strijden om een plek in de play-offs aan het eind van het seizoen, maar ook omdat het een wedstrijd is die nogal wat herinneringen met zich meebrengt. N.E.C. en NAC hebben elkaar al vaak bestreden en deden dat in 1973 zelfs voor 46.000 bezoekers in de bekerfinale.  En wie in Nijmegen herinnert zich niet de 6-0 thuisoverwinning op 15 mei 2008, waarna N.E.C. zich uiteindelijk plaatste voor Europees voetbal?

Natuurlijk zijn de tijden nu heel anders dan toen die wedstrijden gespeeld werden, maar het is en blijft een kleine klassieker. Wil N.E.C. zich weer nestelen in het linker rijtje, dan zal het team van voormalig N.E.C-trainer Peter Hyballa in eigen huis aan de zegekar gebonden worden. NAC staat op de zesde plaats en staat daarmee twee plekken hoger dan N.E.C., dat vijf punten minder heeft dan de Bredanaars (41 om 46).

NAC is onder Peter Hyballa bezig aan een goede reeks. De afgelopen drie wedstrijden werden gewonnen en de wedstrijd daarvoor (de eerste wedstrijd onder leiding van de Duitse trainer) werd gelijkgespeeld. Meest opvallende wapenfeit van de Brabanders is toch wel de uitschakeling van PSV in de achtste finale van het bekertoernooi. In januari werden de Eindhovenaren in Breda op een 2-0 nederlaag getrakteerd dankzij doelpunten van Othman Boussaid en Ivan Ilic.

N.E.C. ging afgelopen vrijdag in een slechte wedstrijd met 2-1 ten onder bij Go Ahead Eagles. N.E.C. keek tegen een 2-0 achterstand aan toen Zian Flemming vlak voor tijd de 2-1 wist aan te tekenen, maar tot een late gelijkmaker kwam het vervolgens helaas niet meer. Omdat Mart Dijkstra van scheidsrechter Siemen Mulder zijn vijfde gele kaart van het seizoen kreeg, is hij vanavond geschorst. Zijn plek op het middenveld zal hoogstwaarschijnlijk worden ingenomen door Tom van de Looi. Voorin moet ons trainerstrio het doen zonder Anthony Musaba, die langdurig geblesseerd raakte in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport. Daarbij is er de mogelijkheid dat Ayman Sellouf zijn opwachting maakt in de basiself van de Nijmegenaren, dit gaat dan ten koste van Ole Romeny. Het aanvalstrio zal in dat geval bestaan uit Okita, Flemming en Sellouf.

De aftrap in onze eigen Goffert is vanavond om 20.00 uur. Met het oog op de ranglijst zou een overwinning meer dan welkom zijn om aansluiting te houden met de ploegen die net boven N.E.C. staan, waaronder NAC zelf. Bovendien zou het helpen om ploegen als Telstar en Almere City op afstand te houden in de strijd om een play-offplek aan het eind van de rit, al is die weg natuurlijk nog lang.

93' De wedstrijd is afgelopen
89' Gele kaart Roger Riera
86' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Terry Lartey Sanniez
79' Jordan van der Gaag wordt gewisseld voor Othmane Boussaid
78' GOAL: Zian Flemming maakt de 1-1 (Assist door Randy Wolters)
77' Gele kaart Jellert van Landschoot
75' Gele kaart Randy Wolters
67' Ayman Sellouf wordt gewisseld voor Randy Wolters
67' Dirk Proper wordt gewisseld voor Ole Romeny
64' Robin Schouten wordt gewisseld voor Ivan Ilic
61' GOAL: Arno Verschueren maakt de 0-1
46' Ignacio Monsalve Vicente wordt gewisseld voor Yassin Azzagari
44' Gele kaart Josef Kvida
44' Gele kaart Finn Stokkers
37' Gele kaart Ignacio Monsalve Vicente

28 Wout Neelen

Op een koude en regenachtige vrijdagavond ontving N.E.C. NAC Breda. De ploeg uit Brabant heeft sinds kort oud N.E.C.-trainer Peter Hyballa aangesteld. Mede door de weersomstandigheden was het een moeizame wedstrijd vanuit beide kanten, waar de grootste kansen voor de bezoekers waren. Toch werden de punten gedeeld door doelpunten van Arno Verschueren en Zian Flemming: 1-1.

In erbarmelijke weersomstandigheden werd er afgetrapt. Beide ploegen probeerden het natte grasveld in hun voordeel te gebruiken met lange ballen, waar de thuisploeg de eerste was die daaruit een grote kans kreeg. Met een listige stuit belandde de bal achter de NAC-defensie, waar Jonathan Okita met zijn snelheid van kon profiteren. De aanvaller bracht vervolgens teamgenoot Jellert van Landschoot in stelling met een lage voorzet, maar de Belg mikte met zijn schot net naast.

Eerste kans van de bezoekers

De ploeg uit Breda, dat onder leiding van Hyballa nog geen wedstrijd verloor, deed een aantal minuten later wat terug. Een voorzet voor het doel van Mattijs Branderhorst werd niet weggewerkt door de Nijmeegse verdediging, waarop plots Finn Stokkers opdook bij de tweede paal, maar die drukte de bal hoog over het doel.

De regen en flinke winstoten namen toe, waardoor beide ploegen vooral fysiek het duel met elkaar aangingen. Aan de tenues van sommige spelers te zien, vol modder- en grasvlekken, leek het er deels op dat er een rugbywedstrijd gespeeld werd. In de 32e minuut leek NAC het verschil tot 0-1 te gaan brengen, maar miste het tot tweemaal toe van dichtbij.

Opgelucht kon N.E.C. ademhalen, maar zelf had de ploeg nog weinig gevaar gesticht na de openingsfase. In de veertigste minuut deed dan toch de tweede grote kans zich voor aan N.E.C.-zijde. Wederom was Okita met snelheid zijn opponent te slim af en stormde richting NAC-keeper Nick Olij die zich niet liet verrassen met een bal tussen de benen door.

Met een brilstand op het scorebord, floot arbiter Pérez voor de rust: 0-0.

Rust

Eerste kans is voor N.E.C.

N.E.C. kwam fel de kleedkamer uit en zette gelijk de aanval in. De keeper van NAC kreeg een afstandsschot niet onder controle, waarop de bal terug in het veld belandde, in de voeten van Zian Flemming. De spits aarzelde niet en poogde het met een leep stiftje, maar zag deze naast het doel verdwijnen.

Na ruim één uur voetbal kwamen de bezoekers op voorsprong. Een hard afstandsschot kon niet gekeerd worden door Branderhorst. De 0-1 werd door Arno Verschueren op het scorebord gezet. NAC zette hoog druk, waardoor vanuit achter opbouwen niet mogelijk was.

Met een 0-1 achterstand, greep het trainerstrio van N.E.C. in met een dubbele wissel. Dirk Proper en Ayman Sellouf maakten plaats voor Ole Romeny en Randy Wolters. Tien minuten later leverde dit resultaat op. Wolters knokte zich langs zijn tegenstander en gaf de bal hard voor op Flemming die de gelijkmaker binnen tikte: 1-1.

Het plotselinge doelpunt gaf zowel de thuisploeg als het thuispubliek een boost. N.E.C. werd feller in de duels dan dat het de voorgaande fase was. Toch was het NAC dat twee grote kansen op de 1-2 verzuimden. Eenmaal was Stokkers nét te laat bij een afvallende bal en in een daaropvolgend moment kreeg hij zijn voet niet tegen de bal vlak voor het doel.

In de laatste minuten probeerden beide teams de bal naar voren te pompen, in de hoop dat deze goed zou vallen- maar het bleef bij 1-1. Door het gelijke spel blijft N.E.C. op de achtste plek van de ranglijst staan. Eindstand: 1-1.

Opstellingen: N.E.C.: Mattijs Branderhorst (K), Rens van Eijden (C), Josef Kvída, Bas Kuipers, Tom van Looi, Jellert van Landschoot, Jonathan Okita (86' Terry Lartey Sanniez), Ayman Sellouf (68' Randy Wolters), Zian Flemming, Bart van Rooij, Dirk Proper (68' Ole Romeny).

NAC: Nick Olij (k), Robin Schouten (64' Ivan Ilic), Roger Riera, Ignacio Monsalve Vicente (C) (45' Yassin Azzagari), Arno Verscheuren, Finn Stokkers, Mounir el Allouchi, Pele van Aanholt, Jan-Paul Van Hecke, Jordan van der Gaag (79' Othmane Boussaid), Thom Haye.