Wedstrijdverslag

N.E.C. boekt belangrijke zege op RKC Waalwijk

Voorbeschouwing N.E.C. - RKC Waalwijk

Naast Tweede Paasdag hoopt N.E.C. morgenmiddag ook de drie punten in het eigen Goffertstadion te vieren. De Nijmegenaren treden dan namelijk aan tegen RKC Waalwijk. Afgelopen vrijdag boekte de Nijmegenaren een late en benauwde overwinning op FC Volendam. Na een vroege 0-2 voorsprong, doelpunten van Mike Ndayishimiye en Ferdy Druijf, kwam de thuisploeg de tweede helft helemaal terug. Pas in de slotminuten trokken de Nijmegenaren de wedstrijd naar zich toe, dankzij een knappe goal van Jonathan Okita. Met negen punten uit de eerste drie wedstrijden onder het nieuwe trainerstrio van de Nijmeegse formatie kan er worden gesteld dat de strijd om de play-off plekken nog lang niet is gestreden. Sterker nog; met een overwinning morgen op de Brabanders verschaffen de Nijmegenaren zichzelf een uitstekende positie om deel te nemen aan de strijd om promotie.

Toch is RKC Waalwijk geen ploeg waar zomaar van gewonnen kan worden. Dat heeft N.E.C. eerder dit seizoen aan den lijve ondervonden. In Waalwijk trok de thuisploeg aan het langste eind, door een winnende treffer van Roland Bergkamp. Daarnaast is de ploeg van trainer Fred Grim bezig aan een goed seizoen. Na 35 speelrondes staat de ploeg op een zevende positie in de Keuken Kampioen Divisie en lijken zich daarmee, zeker gezien de kleine voorsprong op de overige concurrenten, op te kunnen maken voor deelname aan de play-offs.

De laatste confrontatie tussen N.E.C. en RKC Waalwijk dateert van oktober 2017. Toentertijd gooide de Nijmegenaren het duel kort voor de rust in het slot. Na 40 minuten stond de 0-0 stand nog op het scorebord, maar door treffers van Mohamed Rayhi en Sven Braken kon de ploeg van Adrie Bogers, die tevens een geschiedenis heeft bij RKC Waalwijk, met een comfortabele voorsprong de kleedkamer opzoeken.

Tegen FC Volendam ontbraken aan Nijmeegse zijde alleen Tom Overtoom (kuit) en de langgeblesseerden Rens van Eijden en Norbert Alblas. Indien Overtoom het weekend goed is doorgekomen zou hij weer een plaats in de selectie kunnen innemen tegen de Waalwijkers. Of Ron de Groot het risico aandurft de middenvelder direct een basisplaats te geven, is nog maar de vraag. Bovendien missen de Nijmegenaren morgenmiddag Joey van den Berg, die tegen FC Volendam een gele kaart opliep en zodoende voor de confrontatie tegen RKC Waalwijk is geschorst. Guus Joppen en Terry Lartey Sanniez speelden de wedstrijd tegen de Volendammers zonder kaart uit, dus ook zij kunnen hun opwachting maken. Eén ding is in ieder geval wel duidelijk; Ron de Groot zal ook morgenmiddag weer een resultaat moeten boeken om een positie die aan het eind van het seizoen recht geeft op play-offs vast te houden.

Door Nick van der Cammen

94' De reguliere speeltijd is afgelopen
88' Mart Dijkstra wordt gewisseld voor Niek Hoogveld
87' Daan Rienstra wordt gewisseld voor Hans Mulder
84' Darren Maatsen wordt gewisseld voor Ezra Walian
78' Anas Tahiri wordt gewisseld voor Roland Bergkamp
73' GOAL: Jonathan Okita maakt de 2-1 (Assist door Jordy Bruijn)
63' Randy Wolters wordt gewisseld voor Anthony Musaba
52' Gele kaart Mathias Bossaerts
48' GOAL: Ferdy Druijf maakt de 1-1 (Assist door Mart Dijkstra)
46' Rust
44' Gele kaart Randy Wolters
32' GOAL: Stijn Spierings maakt de 0-1 (Assist door Juriën Gaari)
15' Gele kaart Melle Meulensteen

23 Kees Heemskerk

N.E.C. heeft met een overwinning op RKC een belangrijke stap richting de play-offs gezet. Na een 0-1 achterstand in de rust wisten de Nijmegenaren een open wedstrijd uiteindelijk met 2-1 te winnen. De doelpunten werden gescoord door Stijn Spierings, Ferdy Druijf en Jeremy Okita.

Door Mark van Onna

Hoewel RKC sterk aan de wedstrijd begon, was de eerste grote mogelijkheid van de wedstrijd voor N.E.C.. Na een goede steekpass van Jordy Bruijn kon Mike Trésor Ndayishimiye alleen op doelman Etienne Vaessen af. De Belg wist de bal echter niet langs de doelman heen te krijgen. Na een goede redding van Matthijs Branderhorst op een afstandsschot van Darren Maatsen, was ook de volgende mogelijkheid voor de thuisploeg. Okita kwam goed naar binnen vanaf de linkerflank, maar zag zijn inzet worden gekeerd door Vaessen. Na een half uur spelen kreeg Bruijn een kans op de openingstreffer. De middenvelder ontving een voorzet van Josef Kvida, passeerde zijn directe tegenstander, maar kon vervolgens niet afronden.

Achterstand

RKC kon een sterke openingsfase geen goed vervolg geven, maar toch waren het de bezoekers die de leiding namen. Na een goede aanval over de rechterflank belandde een lage voorzet bij Spierings, die alle ruimte kreeg om de 0-1 op het scorebord te zetten. N.E.C. kwam het doelpunt niet meer te boven in de eerste helft en haalde niet meer het niveau van het eerste half uur. De thuisploeg kwam zelfs goed weg toen Emil Hansson een grote mogelijkheid op de 0-2 onbenut liet, waardoor de ruststand bij 0-1 bleef.

Gelijkmaker

Zo slecht als N.E.C. de eerste helft beëindigde, zo sterk kwam de thuisploeg uit de startblokken voor de tweede helft. Druijf verlengde een lange bal naar Mart Dijkstra, waarna de middenvelder met een goede pass Druijf weer wist te bereiken. De spits twijfelde niet en schoot de bal diagonaal binnen: 1-1. In het vervolg van de tweede helft creëerden beide ploegen weinig, totdat Druijf na een uur spelen de bal ineens voor zijn voeten kreeg op de rand van het strafschopgebied. Helaas stond de paal een voorsprong voor N.E.C. in de weg. Twee minuten later waren de bezoekers dichtbij een voorsprong, maar een schot van Dylan Seys ging via een N.E.C.’er rakelings naast.

Open slotfase

Met jeugdspeler Anthony Musaba als invaller voor Randy Wolters ging N.E.C. op jacht naar de overwinning. Kvida was met een kopbal uit een corner van Bruijn dichtbij de 2-1, maar zijn inzet werd gekeerd door de RKC-doelman. In de 73ste minuut was het alsnog raak voor N.E.C.. Bruijn benutte de ruimte op het middenveld en zette met een uitstekende pass Okita vrij voor doelman Vaessen. De aanvaller faalde niet en zette de 2-1 op het scorebord. RKC zette niet veel later de score bijna weer op gelijke hoogte, maar Branderhorst had een uitstekende redding in huis op een inzet van Seys. Met nog ruim tien minuten op de klok kreeg Musaba na een mooie aanval een grote kans op de 3-1, maar de vleugelaanvaller raakte de bal niet goed en schoot naast. In de slotminuten golfde het spel op en neer, waarbij Branderhorst nog een belangrijke redding in huis had op een schot van Hansson. Aan de andere kant konden Ndayishimiye en Okita de counters niet verzilveren, waardoor na 90 minuten spelen een 2-1 stand op het bord stond