Wedstrijdverslag

N.E.C. boekt overwinning op AZ: 3 - 2

Een strijdend N.E.C. boekte zondagmiddag de tweede overwinning van het seizoen. In het eigen Goffertstadion werd het 3-2 tegen AZ. Uitblinker was Alireza Jahanbakhsh die twee keer scoorde en een assist afleverde.

N.E.C. startte de wedstrijd met Michael Higdon in de spits en Rens van Eijden centraal achterin als vervangingen ten opzichte van de wedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden. Tobias Haitz en Jakob Jantscher moesten daarom plaatsnemen op de bank, omdat Victor Pálsson als verdedigingspartner van Van Eijden begon. Anton Janssen gaf Hans Mulder weer een basisplaats op het middenveld. Bij AZ één oude bekende met Roy Beerens. De watervlugge buitenspeler speelde in het verleden één seizoen op huurbasis voor N.E.C.

De openingsfase van de wedstrijd was voor N.E.C. De ploeg had na een paar minuten al een gedeelte van het publiek op de banken, maar een schot van Alireze Jahanbakhsh ging net naast via het zijnet en de paal achter het doel. De goal van Marnick Vermijl kwam daarentegen voor de meeste fans als een verrassing. De back kwam sterk mee op over de rechterkant en haalde met wat ruimte voor zich hard en doeltreffend uit in de lange hoek. Het was het eerste doelpunt van het seizoen voor de Belgische huurling van Manchester United.

De vroege voorsprong leek veel vertrouwen op te wekken bij N.E.C., maar het was al snel AZ dat het heft in handen nam en levensgevaarlijke kansen creëerde. Beerens was als eerste dichtbij een goal, de aanvaller schoot hard tegen de onderkant van de lat en zag de bal voor de aan N.E.C. gunstige kant van de lijn terug stuiteren. Ook in de minuten daarna bleef AZ gevaarlijk en het was uiteindelijk toch Beerens die de 1-1 op het scorebord bracht. Een knal van Martens werd door doelman Kalle Johnsson ongelukkig verwerkt, waarna de rebound simpel aan Beerens was besteed.

AZ bleef in het restant van de eerste helft de bovenliggende partij, al kregen beide doelmannen nog voldoende werk te verrichten. Vooral Johnsson onderscheidde zich na een prima pot tegen Cambuur weer met enkele geweldige reddingen. Zo was hij onder andere een sta-in-de-weg voor Gudmundsson. Voor N.E.C. was Alireza de gevaarlijkste man. De Iraniër kwam steeds sterk naar binnen vanaf de rechterkant, maar zag meerder schoten stranden in de handen van Esteban.

In de tweede helft kwam N.E.C. weer sterk uit de kleedkamers. Het nam het heft snel in handen en zag dat beloond worden door een goal van Alireza. De buitenspeler kwam sterk naar de eerste paal bij een corner van Ryan Koolwijk en klopte daar de hele luchtmacht, inclusief Esteban. Via de binnenkant van de paal liet hij met het hoofd de 2-1 aantekenen. Net als na de 1-0 was het weer AZ dat  snel op zoek ging naar de gelijkmaker, maar nu kon Jóhannsson tot twee keer toe niet afronden in een gevaarlijke situatie. Vooral Johnsson bleek weer een fantastische sta-in-de-weg.

Met nog zo'n twintig minuten te spelen leek Alireza de wedstrijd  te beslissen. Hij reageerde attent op een doorgekopte bal van Higdon en liet het stadion ontploffen met een weergaloze dropkick van ruime afstand over Esteban heen. Tot schrik van iedereen bracht echter Berghuis de spanning weer terug in de wedstrijd met een zo mogelijk nog mooiere goal. De invaller kwam goed naar binnen en haalde verwoestend hard uit in de verre kruising. Voor de keepers was er bij beide goals weinig eer te behalen.

In een zinderende slotfase was het billenknijpen en nagelbijten voor iedereen die N.E.C. een warm hart toedraagt, maar tot opluchting van alles en iedereen hield de hele ploeg moedig stand. Na zo'n 94 minuten maakte scheidsrechter Van Boekel er een einde aan en kon de tweede overwinning van het seizoen worden bijgeschreven. Met de drie punten op zak verkleint N.E.C. het gat met de concurrenten tot één punt. Volgende week wacht gelijk weer een belangrijke wedstrijd, als in Utrecht de plaatselijke FC de tegenstander is.

Door: Roel Klein

Antonio Man of the Match: Alireza Jahanbakhsh