Wedstrijdverslag

N.E.C. buigt het hoofd na 120 minuten voetbal in Rotterdam

Voorbeschouwing Excelsior - N.E.C.
Blessures bij middenvelders Mart Dijkstra en Tom van de Looi, rust voor Ole Romeny, Rens van Eijden en Bart van Rooij...het lijkt erop dat N.E.C. vanavond met een sterk gewijzigd team aantreedt in de bekerwedstrijd tegen Excelsior.

Ook vorig seizoen moest N.E.C. voor een wedstrijd in de eerste ronde van het bekertoernooi richting Kralingen, aangezien het lot ook toen beide ploegen aan elkaar verbonden had. Excelsior was toen nog eredivisionist, maar het was N.E.C. dat uiteindelijk verder bekerde. Na een 2-0 achterstand werd die avond namelijk alsnog met 2-3 gewonnen, door doelpunten van Anass Achahbar, Sven Braken en Guus Joppen. De derde treffer viel overigens pas in de verlenging.

Vanavond treffen N.E.C. en Excelsior elkaar in de wetenschap dat ze elkaar in de Keuken Kampioen Divisie in ieder geval weinig ontlopen. Excelsior vinden we terug op de vijfde plaats, N.E.C. staat met een punt minder één plekje lager. Ook bij Excelsior staat nu een andere trainer aan het roer dan bij het vorige bekertreffen. Was het toen nieuwbakken trainer Adrie Poldervaart, staat nu de gepokt en gemazelde Ricardo Moniz voor de groep.

Waar N.E.C. de laatste drie speelronden alleen overwinningen noteerde, ging het bij Excelsior de voorbije weken wat moeizamer. Zo werd afgelopen vrijdag in eigen huis met 1-3 verloren van Jong Ajax en kwamen de Rotterdammers een week eerder niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel bij MVV. Een speelronde daarvoor won Excelsior haar laatste wedstrijd. In het eigen Van Donge en De Roo Stadion werd het toen 3-2 tegen hekkensluiter Dordrecht. Als we nóg een week verder terugkijken, dan zien we voor de Kralingers een 4-0 nederlaag tegen SC Cambuur, in de competitie komende vrijdag de tegenstander van N.E.C.

De wedstrijd tegen Cambuur zal ongetwijfeld in het achterhoofd van spelers en technische staf zitten wanneer wordt aangetreden tegen Excelsior. Natuurlijk zal er gewoon alles aan gedaan worden om vanavond te winnen in Rotterdam, maar er zal tegelijkertijd rekening worden gehouden met de fysieke gesteldheid van de selectiespelers in deze drukke voetbalperiode. Derhalve zal de opstelling er zoals gezegd (nog afgezien van de genoemde blessuregevallen) wat anders uitzien dan we de laatste weken gewend waren. Zo zullen Terry Lartey Sanniez en Frank Sturing waarschijnlijk de posities van Bart van Rooij en Rens van Eijden gaan invullen en maken naar verwachting ook Anthony Musaba, Tom Overtoom en Ayman Sellouf hun opwachting vanaf het eerste fluitsignaal.

De aftrap is vanavond om 19.45 uur en de wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Edwin van de Graaf.

120' Einde extra tijd
109' Stijn Meijer wordt gewisseld voor Arsenio Valpoort
106' GOAL: Thomas Verhaar maakt de 4-2
106' De tweede helft is begonnen
105' Tom Overtoom wordt gewisseld voor Ole Romeny
105' Thomas Oude Kotte wordt gewisseld voor Robin van der Meer
105' Rust
105' GOAL: Thomas Oude Kotte maakt de 3-2
104' Gele kaart Rens van Eijden
90' De extra tijd begint
90' De reguliere speeltijd is afgelopen
88' GOAL: Thomas Verhaar maakt de 2-2
82' Anthony Musaba wordt gewisseld voor Randy Wolters
77' Gele kaart Luigi Bruins
75' Ahmad Mendes Moreira wordt gewisseld voor Thomas Verhaar
67' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Ayman Sellouf
66' GOAL: Anthony Musaba maakt de 1-2 (Assist door Zian Flemming)
65' Gele kaart Elias Már Ómarsson
54' Gele kaart Frank Sturing
50' GOAL: Thomas Oude Kotte maakt de 1-1
46' Joël Zwarts wordt gewisseld voor Elias Már Ómarsson
34' Josef Kvida wordt gewisseld voor Rens van Eijden
3' GOAL: Anthony Musaba maakt de 0-1

29 Alessio Budel

Het Van Donge & De Roo Stadion vormde dinsdagavond het decor voor de bekerwedstrijd tussen Excelsior en N.E.C. De Nijmegenaren waren in de competitie inmiddels drie wedstrijden op een rij ongeslagen en leken die lijn in eerste instantie ook door te trekken in de beker: al binnen enkele minuten stond er een 0-1 voorsprong op het scorebord. N.E.C. wist de krappe voorsprong echter niet vol te houden, want na negentig minuten spelen stond de 2-2 stand op het scorebord. De verlening bleek vervolgens een prooi voor Excelsior, dat uiteindelijk met 4-2 wist te winnen.

De Nijmegenaren kenden een bliksemstart in Rotterdam, want in de derde minuut wist Anthony Musaba het net van Excelsior al te laten bollen. Lartey-Sanniez werd met een goede steekbal bereikt in het strafschopgebied van de Kralingers, waarna zijn voorzet onvoldoende verwerkt kon worden door doelman Alessandro Damen. De rebound was vervolgens geen al te moeilijk kunstje voor Musaba, die van dichtbij kon binnenwerken. Kort na de openingstreffer was Jellert Van Landschoot nog dichtbij bij de 0-2, maar zijn poging werd ternauwernood gekraakt door een verdediger. De eerstvolgende grote kans van de wedstrijd werd in de 25e minuut genoteerd door Excelsior. Stijn Meijer vond zichzelf na een goede pass ineens in kansrijke positie, maar de spits van de thuisploeg mikte net voorlangs. Enkele minuten later deed zich een bijna identieke situatie voor, alleen lag Mattijs Branderhorst ditmaal in de weg bij de inzet van diezelfde Meijer. Excelsior leek wat te zijn opgekrabbeld na een zwak begin, getuige ook een aardige afstandspoging van Luigi Bruins, terwijl N.E.C. in deze fase even niet verder kwam dan een terecht afgekeurd doelpunt van Jonathan Okita. De aanvaller van de Nijmegenaren probeerde vlak voor de rust Damen nog te verschalken met een schuiver vanaf de rand van het strafschopgebied, maar de doelman liet zich niet verrassen. Ook Van Landschoot vond in de keeper van Excelsior vervolgens een sta-in-de-weg, waarna arbiter Edwin van de Graaf het rustsignaal af en de ploegen liet rusten met een 0-1 voorsprong voor N.E.C.

Het eerste wapenfeit van de tweede helft kwam van de voet van Rai Vloet. De middenvelder van Excelsior probeerde het van geruime afstand, maar zijn poging bevatte een lastige stuit en dwong Branderhorst zodoende tot een redding. Vervolgens werd een doelpunt van Meijer nog terecht afgekeurd wegens buitenspel, maar even later was het uit een corner wel raak voor de Kralingers. Thomas Oude Kotte won het kopduel bij de tweede paal en zag zijn kopbal binnenvallen: 1-1. De gelijke stand bleef echter slechts een kwartier op het scorebord staan, want in de 66e minuut tekende Musaba voor de tweede treffer van N.E.C. en zijn tweede treffer van de wedstrijd. De vleugenaanvaller kreeg de bal goed mee van Zian Flemming, kapte zijn directe tegenstander uit en werkte de bal vervolgens koelbloeding achter Damen. Met nog een kleine twintig minuten speeltijd leek N.E.C. uit een razendsnelle counter zelfs op weg naar een 1-3 voorsprong, maar de mee opgestoomde Terry Lartey-Sanniez kreeg de bal nét niet bij de meegelopen Musaba.

Door het uitblijven van de derde Nijmeegse treffer kon Excelsior in het laatste kwartier de jacht op de gelijkmaker vervolgen en deed dit via Dogucan Haspolat ook bijna succesvol, maar zijn voorzet eindige op de lat. Ook daarna wist de thuisploeg met voorzetten vanaf de zijkant gevaar te stichten in de Nijmeegse doelmond, al kwam het niet tot een doelpoging. Dat leek zo te blijven, maar in de 88e minuut kwam de doelpoging wél en deze was ook direct doeltreffend. Invaller Thomas Verhaar vond zichzelf volledig vrijstaand terug bij de tweede paal en gleed de bal gemakkelijk binnen. Luttele seconden voor het laatste fluitsignaal stond hij met een voorzet zelfs nog bijna aan de basis van de 3-2 voor Excelsior, maar Vloet stuitte van zeer dichtbij op Branderhorst. Het bleef bij 2-2 en dus werd het verlengen in Rotterdam.

In de eerste helft van de verlening wist geen van beide ploegen écht aanspraak te maken op de zege, al had Excelsior wel het beste van het spel. In de laatste minuut van de eerste helft van de verlening leidde dat er toe dat de thuisploeg wist toe te slaan uit een vrije trap, wederom via verdediger Oude Kotte. Met een 3-2 achterstand ging N.E.C. de tweede helft van de verlenging in, maar voordat de ploeg tijd had om de gelijkmaker te forceren, was het al raak aan de verkeerde kant. Verhaar zette zichzelf met een simpele beweging vrij voor Branderhorst, passeerde de doelman koeltjes en tekende zo voor de 4-2. N.E.C. had nog ruim tien minuten de tijd om twee treffers te produceren, maar pogingen van de invallers Ole Romeny en Randy Wolters leverden geen doelpunten op. In de laatste minuut probeerde Lartey-Sanniez nog om door de defensie van Excelsior heen te breken met een slalom, maar tevergeefs. Excelsior hield stand en trok na 120 minuten voetbal aan het langste eind, waardoor N.E.C. is uitgeschakeld in het toernooi om de KNVB-beker.