Wedstrijdverslag

N.E.C. gaat kopje onder in Volendam

Voorbeschouwing FC Volendam - N.E.C.

Vanavond staat met de uitwedstrijd tegen FC Volendam voor N.E.C. een regelrechte topper op het programma. N.E.C. en FC Volendam zijn namelijk de nummers één en twee in de tweede periode en het verschil tussen beide ploegen bedraagt slechts één punt (17 om 16). Bovendien zitten SC Cambuur (15 punten) en De Graafschap nog op het vinkentouw om te profiteren van eventuele misstappen van N.E.C. en FC Volendam.

Ook in de competitie ontlopen N.E.C. en Volendam elkaar nauwelijks. Beide ploegen hebben tot dusverre 27 punten verzameld (net als NAC), maar N.E.C. heeft een iets beter doelsaldo dan de ‘wijdbroeken’ en staat daarom twee plaatsen hoger op de ranglijst. Vanavond zal in Nijmegen en Volendam echter niet zozeer naar de stand in de Keuken Kampioen Divisie worden gekeken, maar zal het vooral over de tweede periode gaan, die dit seizoen tien wedstrijden telt. Wie vanavond de punten mee naar huis neemt, doet heel goede zaken in de strijd om een plek in de play-offs aan het eind van het seizoen.

Gekeken naar het verleden is te zien dat FC Volendam een tegenstander is die N.E.C. doorgaans aardig goed ligt. Vorig seizoen werden bijvoorbeeld beide wedstrijden tegen ‘het andere Oranje’ gewonnen. In Volendam werd een zwaarbevochten 2-3 overwinning geboekt, in Nijmegen kregen de Noord-Hollanders met 5-1 een flink pak op de wijde broek. Een absolute garantie voor succes is het natuurlijk niet, ook gezien het feit dat bij FC Volendam de afgelopen tijd veel veranderd is. Een grotendeels nieuw bestuur, een nieuwe trainer in de persoon van Wim Jonk en inmiddels dus klinkende resultaten in de tweede periode. Topscorer bij FC Volendam is centrumspits Martijn Kaars, die dit seizoen vijf treffers achter zijn naam heeft weten te zetten.

De laatste vijf competitiewedstrijden wist FC Volendam allemaal in winst om te zetten. Het laatste puntverlies dateert dan ook alweer van 18 oktober, toen bij Go Ahead Eagles met 3-0 werd verloren. Vorige week werd nog een knappe uitoverwinning geboekt bij Excelsior, waar door doelpunten van Martijn Kaars en Derry John Murkin met 1-2 werd gewonnen.

N.E.C. verzuimde afgelopen maandag in de wedstrijd tegen Jong FC Utrecht (0-0) verder afstand te nemen van FC Volendam, waardoor het verschil in de strijd om de periodetitel nu maar één punt bedraagt. Nu is het zaak daar vanavond in het hol van de leeuw een gat van vier punten van te maken en FC Volendam daarmee een stevige tik op de neus te geven. Mouwen opstropen en knokken voor rood, zwart en groen!

Door Teun van Thiel

93' De wedstrijd is afgelopen
93' GOAL: Ibrahim El Kadiri maakt de 3-1
83' Nick Doodeman wordt gewisseld voor Brian Plat
82' Bas Kuipers wordt gewisseld voor Etien Velikonja
78' Gele kaart Noah Fadiga
75' Derry John Murkin wordt gewisseld voor Ibrahim El Kadiri
75' Mart Dijkstra wordt gewisseld voor Tom Overtoom
65' Tom van de Looi wordt gewisseld voor Ole Romeny
57' Marco Tol wordt gewisseld voor Francesco Antonucci
47' GOAL: Jellert van Landschoot maakt de 2-1 (Assist door Jonathan Okita)
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
29' GOAL: Martijn Kaars maakt de 2-0
22' Gele kaart Jonathan Okita
18' GOAL: Kevin Visser maakt de 1-0
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling FC Volendam

1 Nordin Bakker (K)
2 Noah Fadiga
3 Marco Tol '57
4 Micky van de Ven
5 Gijs Smal
6 Alex Plat
7 Nick Doodeman '83
8 Jari Vlak
9 Martijn Kaars
10 Kevin Visser
11 Derry John Murkin '75

Wisselspelers

16 Barry Lauwers (K)
22 Mitchel Michaelis (K)
12 Gerry Vlak
13 Brian Plat '83
14 Francesco Antonucci '57
15 Mike Eerdhuijzen
17 Nick Runderkamp
18 Samir Ben Sallam
19 Darius Johnson
20 Ibrahim El Kadiri '75

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
3 Rens van Eijden
4 Josef Kvida
5 Bas Kuipers '82
6 Tom van de Looi '65
7 Anthony Musaba
8 Jellert van Landschoot
10 Jonathan Okita
12 Mart Dijkstra '75
21 Zian Flemming
28 Bart van Rooij

Wisselspelers

29 Just van de Vondervoort (K)
31 Job Schuurman (K)
9 Etien Velikonja '82
11 Randy Wolters
14 Tom Overtoom '75
16 Souffian El Karouani
17 Ole Romeny '65
20 Ayman Sellouf
26 Cas Odenthal
30 Frank Sturing
34 Terry Lartey Sanniez
N.E.C. gaat kopje onder in Volendam

In een kraker om de tweede periodetitel, troffen Volendam en N.E.C. elkaar vrijdagavond in het Kras Stadion. De club uit het beroemde vissersdorp is in strijd met de Nijmeegse grootmacht om de periodetitel voor de play-off rondes eind seizoen. Na een magere eerste helft, moest N.E.C. een 2-0 achterstand reparen in de tweede helft. Ondanks dat N.E.C. goed aan de hervatting begon, liep het alsnog averij op in Volendam: 3-1.

De Nijmeegse succesformatie was op één positie aangepast. Ole Romeny maakte plaats voor Anthony Musaba op de rechterflank. Met een optrekkende dikke oranje rookwolk, veroorzaakt door fakkels uit het Volendamse sfeervak, deed de eerste kans van N.E.C. zich voor. Musaba liet zijn directe opponent zijn hielen zien tijdens een sprintduel en gaf vervolgens de bal met een lage voorzet voor. Er waren Volendammers in overtal aanwezig in het zestienmetergebied, waardoor de voorzet geen teamgenoot bereikte.

Na zestien minuten voetbal was het Bas Kuipers die een doelpunt wist te voorkomen met alert verdedigen. Een hoge voorzet krulde richting de tweede paal, waar een Volendam-speler opdook; maar Kuipers kon de bal met het hoofd nog wegknikken richting de corner. Twee minuten later werd de score alsnog geopend door de thuisploeg. Aanvoerder Kevin Visser wist met een uitgestoken been de bal uit een voorzet te toucheren, waardoor deze in de hoek achter N.E.C.-doelman Mattijs Branderhorst verdween: 1-0.

De Nijmegenaren speelden vanuit balbezit, maar raakte dit net zo makkelijk weer kwijt op het middenveld wanneer Volendam druk zette. N.E.C. had het lastig tegen De Wijdbroeken, want na een halfuur spelen waren de kansen van Nijmeegse komaf nog altijd mager. De gastheren bezorgden de bezoekers nog meer kopzorgen in de naam van Martijn Kaars. De aanvaller schoot van afstand raak en met het geluk mee ging de bal via-via in de hoek in: 2-0.

In de 38e minuut plukte Jonathan Okita de bal weg van de voet van een Volendamse verdediger en stoomde op richting het doel. Met een tikje naar rechts bracht hij Zian Flemming in stelling, maar laatstgenoemde schoot de bal in de handen van keeper Nordin Bakker. Met vlagen kwam N.E.C. op de helft van Volendam, maar de Nijmeegse equipe wist zich vooralsnog geen raad met de krappe ruimtes tussen de linies van Volendam. Na 45 minuten zochten de ploegen de kleedkamers op, waarbij de thuisploeg de eerste serieuze passen deed naar een overwinning in strijd om de periodetitel.

Zonder een wijziging startten de teams aan de hervatting en deelde N.E.C. al na twee minuten spelen een mentale tik uit aan Volendam. Okita gaf de bal laag en hard voor het doel, Flemming liet deze bewust lopen voor Jellert van Landschoot. Met een wat onstuimige aanname wist de Belg de bal mee te nemen en schoot tussen de benen door van de Volendam-sluitpost: 2-1.

Eenmaal tien minuten onderweg in de tweede helft leek N.E.C. in aanvallend opzicht een stuk beter zijn draai gevonden te hebben, dan in de gehele eerste helft. Met snel spel werden passes zuiver bij elkaar in de voeten gespeeld, waardoor er ook meer serieuze dreiging ontstond richting het Volendamse doel. Oplettendheid achterin was daarbij ook nog altijd van belang, want prompt kopte Volendam van dichtbij in; maar Branderhorst voorzag dat.

Vijf minuten later, op het uur spelen, waren de Nijmegenaren dichtbij de gelijkmaker. Een bijna identieke aanval zoals de aansluitingstreffer werd opgezet. Okita gaf voor, Flemming liet lopen en daar was de Belg Van Landschoot weer die alert op doel schoot- maar de defensie van Volendam kon nog nét blokken. In de 65 minuut werd vervolgens de eerste wissel van N.E.C. gebracht. Middenvelder Tom van de Looi maakte plaats voor aanvaller Ole Romeny.

Na 70 minuten voetbal leken de gastheren het verschil weer op twee doelpunten te brengen. Een voorzet vlak voor het doel langs viel voor het intikken, maar de aanvalslinie van Volendam verzuimde de (grote) kans en schoot in het zijnet.

In de 75e minuut ontving Okita de bal op de rand van de zestien en haalde direct de trekker over. Met volledig gestrekte armen plukte de goalie van Volendam uit de hoek. In het daaropvolgende moment werd Tom Overtoom, die een verleden heeft bij FC Volendam, gewisseld voor Mart Dijkstra. Minuten later kwam de laatste Nijmeegse troef binnen de lijnen. Etien Velikonja mocht de gelederen versterken.

Even leek Okita een punt veilig te stellen na een vrije kopkans, maar zijn inzet ging naast het doel. Met een stuk meer risico achterin, ging N.E.C. opzoek naar een resultaat in het Kras stadion. Musaba kreeg een goede mogelijkheid in de 88e minuut, maar zijn inzet werd geblokt. De aanvallende intenties van beide ploegen boden een vermakelijke slotfase. Branderhorst kon een schot net keren, waarbij een halve minuut later N.E.C. zich weer meldde voor het doel van Volendam.

Na 93 minuten voetbal deelde Volendam de nekslag uit. Debutant Ibrahim el Kadiri maakte er 3-1 van met, wederom, een schot dat aangeraakt werd. De arbiter floot vervolgens af. Eindscore: 3-1.

Eredivisie Zondag 14 augustus 2022 Kras Stadion
FC Volendam
12:15
N.E.C.

Stand Eredivisie
9 FC Volendam 1
10 RKC Waalwijk 1
11 Heerenveen 1
12 Sparta R'dam 1
13 Fortuna Sit. 0
14 NEC 0
15 Go Ahead 0
16 SC Cambuur 0
17 Vitesse 0
18 FC Emmen 0