Wedstrijdverslag

N.E.C. gaat kopje onder tegen Cambuur

N.E.C. gaat kopje onder tegen Cambuur

Vrijdagavond kreeg N.E.C. in eigen huis bezoek van SC Cambuur, de koploper van de Keuken Kampioen Divisie. Na twee gelijke spelen op een rij waren de Nijmegenaren gebrand op een driepunter, maar met een rake strafschop en een prachtige volley velde Robert Mühren het vonnis over de thuisploeg: 0-2.

N.E.C., dat startte met Etien Velikonja in de plaats van Ole Romeny, noteerde de eerste kans van de wedstrijd. Jonathan Okita gaf de bal gevaarlijk voor op de inlopende Zian Flemming, maar de middenvelder kwam net tekort om de voorzet tot doelpoging te promoveren. Na een kwartier waren het weer de Nijmegenaren die voorzichtig aan de Friese poort rammelden. Rechtsback Bart van Rooij besloot zich te bemoeien met de aanval en leverde een uitstekende voorzet af op Velikonja. De spits wist de bal echter niet voldoende richting mee te geven. Tot dan toe had SC Cambuur nog niet echt een vuist weten te maken, getuige een te hoge afstandspoging van Robert Mühren en twee schoten van Robin Maulun die naast waren gehobbeld. N.E.C. daarentegen deed aan de andere kant meermaals van zich spreken. Eerst keurde arbiter Nijhuis een treffer van Okita terecht af; de aanvaller gaf Doke Schmidt een duw in zijn rug. Vrijwel direct daarna mocht Flemming aanleggen, maar zijn schuiver in de korte hoek vormde een makkelijke prooi voor Sonny Stevens.

Met nog ruim vijf minuten te gaan in de eerste helft moest SC Cambuur noodgedwongen wisselen. Jamie Jacobs verliet aangeslagen het veld voor Michael Breij, die vervolgens tot twee keer toe bijna trefzeker was. Eerst zag de invaller zijn schot met moeite gepareerd worden door Mattijs Branderhorst, daarna slalomde hij zich een weg door het Nijmeegse zestienmetergebied en schoot hij de bal rakelings langs de paal. De bezoekers leken wakker geschud en drongen verder aan. Voormalig N.E.C.-er Ragnar Oratmangoen kreeg vanaf zo’n twintig meter de ruimte om te halen en deed dat zeker niet onverdienstelijk, maar zijn schot belandde in het zijnet. Het bleek het laatste wapenfeit van de eerste helft en dus zochten de ploegen met de brilstand de kleedkamers op.

N.E.C. begon ongewijzigd aan het tweede bedrijf en liet het thuispubliek direct opveren. Een afgeketste vrije trap van Flemming belandde voor de voeten van Josef Kvida, maar de verdediger wist uit de scrimmage niet tot een schot op doel te komen. Niet veel later was het gevaar afkomstig van Anthony Musaba: de vleugelaanvaller kreeg de bal aan de rechterkant, trok naar binnen en probeerde Stevens te verschalken met een laag, hard schot. Met de nodige moeite keerde de doelman de inzet, maar het was duidelijk met welke intenties de thuisploeg uit de kleedkamer was gekomen. Vervolgens was ook Flemming namelijk nog dichtbij de openingstreffer, maar zijn kopbal verdween net naast de goal.

Ondanks het aandringen van N.E.C. was het even later raak aan de andere kant. Maulun mocht tot te ver komen in het Nijmeegse strafschopgebied en werd onreglementair gestuit door Rens van Eijden. Mühren bleef vervolgens koel en benutte de toegekende strafschop: 0-1 voor de bezoekers. Mart Dijkstra kreeg daarna de eerste mogelijkheid op de gelijkmaker, maar de middenvelder volleerde de bal over het doel van Stevens. Ook Musaba slaagde er even later niet in om de bal uit een goede voorzet van Jellert van Landschoot op goal te krijgen.

Er stond nog een klein kwartier op de klok toen Mühren het duel definitief in het slot gooide. De aanvaller van de Friezen ontving een lange pass, liet de bal één keer stuiteren en volleerde het speeltuig vanaf de zijkant van het strafschopgebied over de kansloze Branderhorst heen. In het restant van de wedstrijd wist N.E.C. niet meer tot noemenswaardige kansen te komen en nam SC Cambuur genoegen met de voorsprong, waardoor 0-2 ook de eindstand bedroeg.

Keuken Kampioen Divisie Maandag 9 maart 2020 Trainingscomplex Zoudenbalch
Jong FC Utrecht
20:00
N.E.C.

Stand Keuken Kampioen Divisie
3 Jong Ajax 54
4 Volendam 52
5 Go Ahead 48
6 NAC Breda 47
7 Excelsior 44
8 NEC 42
9 Almere City 41
10 FC Den Bosch 41
11 Telstar 41
12 Jong Utrecht 38