Wedstrijdverslag

N.E.C. gaat kopje onder tegen Cambuur

Voorbeschouwing N.E.C. - SC Cambuur

Voor de tweede vrijdag op rij staat voor N.E.C. een wedstrijd tegen de koploper van de Keuken Kampioen Divisie op het programma. Vorige week was het Jong Ajax dat op bezoek kwam in Nijmegen, maar door het gelijkspel (3-3) in die wedstrijd was het SC Cambuur dat door winst op Jong FC Utrecht (3-1) op de ranglijst over de Amsterdammers heen wipte. Het was een welkome winst voor de Friezen, die de twee wedstrijden daarvoor verloren. Bij FC Oss werd het 3-2 voor de Brabanders, terwijl een week eerder in Leeuwarden met 1-2 verloren werd van het uitstekende presterende FC Volendam.

N.E.C. speelde afgelopen vrijdag zoals gezegd met 3-3 gelijk tegen Jong Ajax. De Amsterdammers kwamen in de tweede helft op een 3-1 voorsprong, maar N.E.C. rechtte de rug en kwam via treffers van Anthony Musaba en Zian Flemming (die eerder vanaf de strafschopstip ook al de 1-1 had gemaakt) alsnog langszij.

Bij SC Cambuur vinden we onder andere Ragnar Oratmangoen in de gelederen, die afgelopen zomer transfervrij de overstap maakte van Nijmegen naar Friesland. De middenvelder wist tot nu toe vier keer te scoren dit seizoen en heeft drie assists achter zijn naam staan. Afgelopen vrijdag maakte de geboren Ossenaar nog de tweede treffer in de wedstrijd tegen Jong FC Utrecht. Absolute topscorer bij de Friezen is spits Robert Mühren, die al zeventien keer wist te scoren. In de thuiswedstrijd tegen N.E.C. kwam de aanvaller eerder dit seizoen gelukkig niet tot scoren, de wedstrijd eindigde in een doelpuntloos gelijkspel.

N.E.C. is in de competitie inmiddels vier wedstrijden op rij ongeslagen (twee keer winst, twee keer gelijk), maar na twee gelijke spelen op rij zou een driepunter tegen SC Cambuur erg welkom zijn. De ploeg staat op het moment op de negende plaats en bij winst zou een klein sprongetje op de ranglijst gemaakt kunnen worden. Makkelijk zal het evenwel niet worden tegen de Friezen en dus zal ook alle steun vanaf de tribunes van onze Goffert meer dan welkom zijn. Met zijn allen de drie punten binnenhalen, we gaan er voor!

Door Teun  van Thiel

95' De wedstrijd is afgelopen
77' GOAL: Robert Mühren maakt de 0-2
76' Alex Bangura wordt gewisseld voor Kellian van der Kaap
74' Rens van Eijden wordt gewisseld voor Frank Sturing
68' Etien Velikonja wordt gewisseld voor Ole Romeny
65' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Randy Wolters
58' Jarchinio Antonia wordt gewisseld voor Mitchel Paulissen
58' GOAL: Robert Mühren maakt de 0-1
57' PENALTY: Robert Mühren staat achter de bal
55' Gele kaart Robin Maulun
39' Jamie Jacobs wordt gewisseld voor Michael Breij

30 George McEachren

Vrijdagavond kreeg N.E.C. in eigen huis bezoek van SC Cambuur, de koploper van de Keuken Kampioen Divisie. Na twee gelijke spelen op een rij waren de Nijmegenaren gebrand op een driepunter, maar met een rake strafschop en een prachtige volley velde Robert Mühren het vonnis over de thuisploeg: 0-2.

N.E.C., dat startte met Etien Velikonja in de plaats van Ole Romeny, noteerde de eerste kans van de wedstrijd. Jonathan Okita gaf de bal gevaarlijk voor op de inlopende Zian Flemming, maar de middenvelder kwam net tekort om de voorzet tot doelpoging te promoveren. Na een kwartier waren het weer de Nijmegenaren die voorzichtig aan de Friese poort rammelden. Rechtsback Bart van Rooij besloot zich te bemoeien met de aanval en leverde een uitstekende voorzet af op Velikonja. De spits wist de bal echter niet voldoende richting mee te geven. Tot dan toe had SC Cambuur nog niet echt een vuist weten te maken, getuige een te hoge afstandspoging van Robert Mühren en twee schoten van Robin Maulun die naast waren gehobbeld. N.E.C. daarentegen deed aan de andere kant meermaals van zich spreken. Eerst keurde arbiter Nijhuis een treffer van Okita terecht af; de aanvaller gaf Doke Schmidt een duw in zijn rug. Vrijwel direct daarna mocht Flemming aanleggen, maar zijn schuiver in de korte hoek vormde een makkelijke prooi voor Sonny Stevens.

Met nog ruim vijf minuten te gaan in de eerste helft moest SC Cambuur noodgedwongen wisselen. Jamie Jacobs verliet aangeslagen het veld voor Michael Breij, die vervolgens tot twee keer toe bijna trefzeker was. Eerst zag de invaller zijn schot met moeite gepareerd worden door Mattijs Branderhorst, daarna slalomde hij zich een weg door het Nijmeegse zestienmetergebied en schoot hij de bal rakelings langs de paal. De bezoekers leken wakker geschud en drongen verder aan. Voormalig N.E.C.-er Ragnar Oratmangoen kreeg vanaf zo’n twintig meter de ruimte om te halen en deed dat zeker niet onverdienstelijk, maar zijn schot belandde in het zijnet. Het bleek het laatste wapenfeit van de eerste helft en dus zochten de ploegen met de brilstand de kleedkamers op.

N.E.C. begon ongewijzigd aan het tweede bedrijf en liet het thuispubliek direct opveren. Een afgeketste vrije trap van Flemming belandde voor de voeten van Josef Kvida, maar de verdediger wist uit de scrimmage niet tot een schot op doel te komen. Niet veel later was het gevaar afkomstig van Anthony Musaba: de vleugelaanvaller kreeg de bal aan de rechterkant, trok naar binnen en probeerde Stevens te verschalken met een laag, hard schot. Met de nodige moeite keerde de doelman de inzet, maar het was duidelijk met welke intenties de thuisploeg uit de kleedkamer was gekomen. Vervolgens was ook Flemming namelijk nog dichtbij de openingstreffer, maar zijn kopbal verdween net naast de goal.

Ondanks het aandringen van N.E.C. was het even later raak aan de andere kant. Maulun mocht tot te ver komen in het Nijmeegse strafschopgebied en werd onreglementair gestuit door Rens van Eijden. Mühren bleef vervolgens koel en benutte de toegekende strafschop: 0-1 voor de bezoekers. Mart Dijkstra kreeg daarna de eerste mogelijkheid op de gelijkmaker, maar de middenvelder volleerde de bal over het doel van Stevens. Ook Musaba slaagde er even later niet in om de bal uit een goede voorzet van Jellert van Landschoot op goal te krijgen.

Er stond nog een klein kwartier op de klok toen Mühren het duel definitief in het slot gooide. De aanvaller van de Friezen ontving een lange pass, liet de bal één keer stuiteren en volleerde het speeltuig vanaf de zijkant van het strafschopgebied over de kansloze Branderhorst heen. In het restant van de wedstrijd wist N.E.C. niet meer tot noemenswaardige kansen te komen en nam SC Cambuur genoegen met de voorsprong, waardoor 0-2 ook de eindstand bedroeg.