Wedstrijdverslag

N.E.C. hervat competitie met zege op FC Den Bosch

N.E.C. hervat competitie met zege op FC Den Bosch

Na een zonnige winterstop in het Spaanse Estepona, waar N.E.C. allebei haar oefenwedstrijden won, stond zondagmiddag de hervatting van de Keuken Kampioen Divisie op het programma. De 1-4 zege op FC Eindhoven, waarmee N.E.C. de eerste seizoenshelft afsloot, moest nu een vervolg krijgen in de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch. Dat lukte: door een doelpunt van Jonathan Okita ging N.E.C. de rust in met een 1-0 voorsprong. In het tweede bedrijf van de wedstrijd gaven de Nijmegenaren die voorsprong niet meer uit handen en dus begint N.E.C. de tweede seizoenshelft met een driepunter.

Door Luc Keersmaekers

N.E.C., dat startte met basisdebutant Dirk Proper als vervanger van de geschorste Zian Flemming, begon zondagmiddag moeizaam aan de wedstrijd. Het eerste echte gevaar van de wedstrijd kwam dan ook van de kant van de bezoekers. Via de linkerkant wist FC Den Bosch door te dringen tot ver in het strafschopgebied van N.E.C, maar de poging werd op het laatste moment nog onschadelijk gemaakt door een goede verdedigende actie van Josef Kvida. Het bleek geen waarschuwing voor de Nijmegenaren, want ook in het restant van het eerste halfuur bleef FC Den Bosch de bovenliggende partij. Sterker nog, ook de tweede grote scoringskans van de wedstrijd was voor de Bosschenaren. Ditmaal kreeg Luuk Brouwers de bal op een presenteerblaadje, maar de middenvelder schoof het speeltuig voorlangs. Nu kwam N.E.C. wél met de juiste reactie. Met dank aan Anthony Musaba kon het thuispubliek enkele minuten later eindelijk eens opveren, toen de vleugelaanvaller zijn versnelling doortrok tot in het zestienmetergebied van FC Den Bosch, naar binnen kapte en vervolgens naar de grond ging. Echter wuifde Arbiter Clay Ruperti het voorval weg.

Het bleek het begin van een wat betere fase van N.E.C. Sterker nog: in de 43e minuut liet de thuisploeg de moeizame openingsfase met dank aan Jonathan Okita definitief achter zich. De linksbuiten ontving de bal, trok richting de goal van doelman Wouter van der Steen en schoot laag en hard raak in de korte hoek: 1-0. Luttele minuten later kwam Ole Romeny een teenlengte te kort om er, na een kopbal van Kvida, zelfs nog 2-0 van te maken. Het bleek het laatste wapenfeit van de eerste helft en dus zocht N.E.C. met een voorsprong de kleedkamers op.

Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Al na vijf minuten leek Romeny op weg naar de tweede treffer van de middag, maar hij werd in zijn tocht naar het vijandelijke doel gestuit voordat hij een doelpoging kon ondernemen. Ook nu schreeuwde het Nijmeegse publiek om een overtreding, maar wederom gaf de leidsman geen gehoor. Desondanks maakte het de intenties van N.E.C. in het tweede bedrijf duidelijk: doordrukken. De volgende kans van de wedstrijd was dan ook opnieuw voor de ploeg in het rood, groen en zwart. Jellert van Landschoot kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied en haalde ongenadig hard uit, maar de Belg zag zijn poging via de onderkant van de lat uit het doel stuiteren.

Het duurde ruim twintig minuten in de tweede helft voordat FC Den Bosch weer eens van zich deed spreken. Ruben Rodrigues kwam vrij tussen de linies en vond aan de rechterkant de volledig vrijstaande Danny Verbeek, maar de aanvoerder van de bezoekers kwam niet verder dan een schot in de handen van doelman Mattijs Branderhorst. Het was slechts een speldenprikje in een tweede helft die verder door N.E.C. gedomineerd werd, getuige ook de goede pogingen van eerst Musaba en vervolgens Okita. Helaas voor beide aanvallers lag Van der Steen tot twee keer toe goed in de weg. Diezelfde Musaba kreeg met nog tien minuten op de klok nogmaals een mogelijkheid op de bevrijdende 2-0, maar zijn stift passeerde behalve Van der Steen ook de verkeerde kant van de paal.

Door het uitblijven van de genadeslag mocht FC Den Bosch blijven hopen op de gelijkmaker, maar de bezoekers kwamen in de slotfase niet meer tot noemenswaardige kansen. Invaller Lars Miedema probeerde Branderhorst nog te verrassen met een schot uit de draai, maar de poging miste kracht en kon gemakkelijk worden opgeraapt door de N.E.C.-goalie. Uit de tegenstoot bood Musaba zijn collega-aanvaller en doelpuntenmaker Okita nog een grote kans op de 2-0, maar zijn schot werd ternauwernood gekraakt door FC Den Bosch-verdediger Declan Lambert. Zodoende bleef het 1-0, waardoor N.E.C. de tweede seizoenshelft aftrapt met een overwinning.

Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 24 januari 2020 Goffertstadion
N.E.C.
20:00
Jong Ajax

Stand Keuken Kampioen Divisie
3 Graafschap 43
4 Volendam 43
5 NAC Breda 38
6 Go Ahead 38
7 Excelsior 36
8 NEC 34
9 Telstar 33
10 Almere City 32
11 Jong Utrecht 31
12 FC Den Bosch 28