Wedstrijdverslag

N.E.C. houdt koploper Cambuur op een gelijkspel

Voorbeschouwing N.E.C. - SC Cambuur

Vanmiddag staat voor N.E.C. een uitdaging van formaat op het programma. Met SC Cambuur komt namelijk de koploper van de Keuken Kampioen Divisie op bezoek. Vorig seizoen leken de Leeuwarders al onbedreigd op de Eredivisie af te stomen, maar toen gooide de door corona noodzakelijke vroege seizoensstop roet in het Friese eten. Ook nu prijkt de ploeg van trainer Henk de Jong weer bovenaan de ranglijst, al zitten de achtervolgers nu nog steviger in het spoor.

Afgelopen weekend viel voor SC Cambuur een zeldzame nederlaag te noteren. Na acht competitie-overwinningen op rij verloren de Friezen vorige week namelijk in eigen huis met 0-1 van FC Volendam. Het feit dat geen punt werd behaald in de wedstrijd was overigens niet de enige zeldzaamheid. Het was namelijk ook voor het eerst sinds 11 september (!) dat de geel-blauwen niet tot scoren kwamen. Destijds was Go Ahead Eagles in Leeuwarden met 0-2 te sterk. SC Cambuur heeft in de persoon van Robert Mühren de topscorer van de Keuken Kampioen Divisie in de gelederen. In achttien wedstrijden wist de ervaren spits dit seizoen al evenzoveel doelpunten te maken.

In tegenstelling tot de tegenstander van vandaag wist N.E.C. vorige week tegen Excelsior wél drie punten op het conto bij te schrijven, maar daar leek het na de eerste helft nog allerminst op. De ploeg van trainer Rogier Meijer keek na 45 minuten namelijk tegen een 0-2 achterstand aan, maar wist in de tweede helft onder aanvoering van Jonathan Okita gelukkig de rug te rechten. Door doelpunten van hem, Souffian El Karouani en Jordy Bruijn (penalty) werden de Rotterdammers toch nog met een nederlaag op zak terug naar Kralingen gestuurd.

Tegen Cambuur zal minder slap aan de wedstrijd begonnen moeten worden als tegen Excelsior om uiteindelijk tot een goed resultaat te komen. Winnen betekent goede zaken doen en steviger nestelen in de subtop, verliezen kan er zomaar voor zorgen dat je een paar plekken zakt. Vorig jaar lukte dat winnen in eigen huis niet. Mede dankzij een wonderschoon doelpunt van Robert Mühren werd het toen 0-2 voor de Friezen. In Leeuwarden werd het in de eerste speelronde van dit seizoen ook al 2-0 voor SC Cambuur. Tijd om die (korte) serie te doorbreken, zelf goede zaken te doen en Cambuur een pas op de plaats te laten maken in de strijd om de bovenste plekken op de ranglijst.

De aftrap is vanmiddag om 12.15 uur en de scheidsrechter van vandaag is Edwin van de Graaf. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 1.

90' De wedstrijd is afgelopen
89' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Mathias de Wolf
82' Gele kaart Joris Kramer
76' Gele kaart Jordy Bruijn
68' Mitchel Paulissen wordt gewisseld voor Robin Maulun
59' Terell Ondaan wordt gewisseld voor Rangelo Janga
58' Gele kaart Jonathan Okita
49' Gele kaart Calvin Mac Intosh
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
32' Giovanni Korte wordt gewisseld voor Jarchinio Antonia
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling N.E.C.

22 Norbert Alblas (K)
3 Rens van Eijden
6 Jordy Bruijn
7 Elayis Tavsan
10 Jonathan Okita '89
15 Javier Vet
16 Souffian El Karouani
26 Cas Odenthal
28 Bart van Rooij
71 Dirk Proper
77 Terell Ondaan '59

Wisselspelers

1 Mattijs Branderhorst (K)
31 Job Schuurman (K)
4 Kevin Bukusu
5 Gabriël Çulhaci
8 Édgar Barreto
11 Ayman Sellouf
12 Thomas Beekman
18 Mathias de Wolf '89
23 Anton Fase
32 Rangelo Janga '59
34 Terry Lartey Sanniez

Opstelling SC Cambuur

1 Sonny Stevens (K)
3 Calvin Mac Intosh
5 Doke Schmidt
6 Mees Hoedemakers
7 Issa Kalon
8 Jamie Jacobs
10 Mitchel Paulissen '68
11 Giovanni Korte '32
15 Joris Kramer
16 Alex Bangura
21 Robert Mühren

Wisselspelers

12 Pieter Bos (K)
23 Brett Minnema (K)
2 Jasper ter Heide
9 Maarten Pouwels
14 Michael Breij
20 Robin Maulun '68
22 Delano Ladan
24 David Sambissa
27 Jarchinio Antonia '32
N.E.C. houdt koploper Cambuur op een gelijkspel

N.E.C. is er zondagmiddag in geslaagd om koploper Cambuur in bedwang te houden. De Nijmegenaren hielden een punt in het Goffertstadion: 0-0.

Daags nadat Nederland voor het eerst sinds bijna twee jaar weer eens bedekt werd onder een laagje sneeuw moest N.E.C. op zondagmiddag in een ijsvrij gemaakte Goffert aantreden tegen SC Cambuur, de koploper van de Keuken Kampioen Divisie. De mannen uit Leeuwarden kwamen met revanchegevoelens naar Nijmegen, aangezien ze een week eerder voor het eerst een competitienederlaag leden (0-1 tegen FC Volendam) en dat recht hoopten te zetten. Zaak voor de ploeg van trainer Rogier Meijer om vanaf het begin scherp te zijn en dat was het geval. De mannen in het rood, groen en zwart zaten er bovenop en creëerden na vijf minuten al een grote kans. Cas Odenthal wist de bal na een indraaiende vrije trap net niet binnen te frommelen bij de tweede paal.

N.E.C. bleef gevaar stichten met enthousiast en energiek spel, maar moest na een minuut of tien ook in de achteruit. Cambuur probeerde met een aantal voorzetten vanaf de zijkant tot kansen te komen en daar kwam ook een momentje uit voort: Norbert Alblas plukte een kopbal van Calvin Mac-Intosh uit de hoek. Het maakte wel duidelijk dat de lijstaanvoerder uit het hoge noorden de schroom van zich af had geschud en steeds wat eenvoudiger onder de Nijmeegse druk uitkwam. Daar had de formatie van Meijer last van, maar na ruim een half uur spelen had het wel zomaar op voorsprong kunnen komen. Een fraaie combinatie door het centrum eindigde bij Javier Vet, die de bal in kansrijke positie in de handen van de keeper schoot.

Niet veel later probeerde ook Souffian El Karouani het eens, met hetzelfde resultaat als Vet. Omdat N.E.C. ook niet in verlegenheid werd gebracht door de Friese uitbraken en Robert Mühren vlak voor rust via de buitenkant van de paal voorlangs schoot, eindigde de eerste helft zonder doelpunten. Na de pauze gingen de Nijmegenaren door waarmee ze in de fase voor rust bezig waren. Er werd druk uitgeoefend op Cambuur en Elayis Tavsan beloonde het dappere spel bijna met een doelpunt. Zijn gekrulde schot van afstand zeilde maar net langs de verkeerde kant van de paal. Even later kwam ook de thuisploeg goed weg. Issa Kallon, de rappe vleugelaanvaller van de Friezen, kopieerde het kunstje van Tavsan en zag zijn poging buiten het bereik van Alblas op het aluminium eindigen.

Er ontspon zich na een uur voetballen een spannende wedstrijd waarin beide ploegen zo nu en dan aan de voorsprong roken. Cambuur had iets meer balbezit, maar omdat de snelle aanvallers uit de Keizerstad vaak op avontuur werden gestuurd hield ook N.E.C. dreiging. De bezoekers waren echter niet naar Nijmegen gekomen voor een punt en probeerden in de slotfase iets opportunistischer te voetballen. Daardoor kwam er ook meer ruimte voor de N.E.C.-aanvallers, maar daar werd niet meer van geprofiteerd. Omdat ook Alblas zijn doel schoon wist te houden eindigde de wedstrijd zoals hij begon en konden de mannen van Meijer een dik verdiend punt bijschrijven. Donderdag aanstaande treedt de ploeg weer aan: dan komt Fortuna Sittard in het kader van het TOTO KNVB bekertoernooi naar de Goffert.

Eredivisie Zondag 5 februari 2023 De Adelaarshorst
Go Ahead Eagles
14:30
N.E.C.

Stand Eredivisie
4 Ajax 37
5 FC Twente 36
6 Sparta R'dam 33
7 FC Utrecht 30
8 Heerenveen 27
9 NEC 23
10 RKC Waalwijk 22
11 Fortuna Sit. 22
12 Go Ahead 19
13 Vitesse 19