Wedstrijdverslag

N.E.C. houdt punt over aan thuisduel met Almere City FC

Voorbeschouwing N.E.C. - Almere City FC

In speelronde 9 verwelkomen we zaterdagavond Almere City FC in het Goffertstadion. Dat gebeurde nog nooit eerder in de Eredivisie, aangezien dit sowieso het allereerste seizoen is waarin de Flevolanders zich Eredivisionist mogen noemen.

Het Eredivisieschap vergaat de Almeerders de laatste speelronden goed. Na de nodige opstartproblemen (de eerste vier wedstrijden van het seizoen gingen verloren) werd in september het eerste punt gepakt in de uitwedstrijd tegen Excelsior (0-0). Daarna volgde een verliespartij tegen PSV (0-4), maar de afgelopen twee wedstrijden pakte de ploeg van trainer Alex Pastoor de volle buit. Eerst werd FC Utrecht in de Galgenwaard met 0-2 verslagen, een week later werd in Almere met 1-0 gewonnen van RKC Waalwijk.

Centrumspits Thomas Robinet wist in beide gewonnen wedstrijden te scoren en is met drie treffers topscorer van Almere City FC. Hij maakte daarmee een flink deel van de zeven doelpunten die de Almeerders tot dusverre maakten in deze competitie. Bij N.E.C. staat de teller tot nu toe op dertien treffers en wordt de dans qua doelpunten geleid door Magnus Mattsson, die al vier keer wist te scoren.

De laatste keer dat Almere City FC en N.E.C. elkaar troffen was in januari van dit jaar, toen de ploegen elkaar troffen in de tweede ronde van het toernooi om de KNVB-beker. In Almere werd het toen 0-4 voor N.E.C. door doelpunten van Oussama Tannane, Elayis Tavsan, Pedro Marques en Anthony Musaba. In de overige vier onderlinge wedstrijden wisten beide ploegen twee keer te winnen.

Waar Almere City FC in de laatste twee wedstrijden dus de volle buit pakte, moest N.E.C. zich tevreden stellen met een punt. Na de verloren derby tegen Vitesse werd in Friesland namelijk met 1-1 gelijkgespeeld tegen SC Heerenveen. Na een vroege achterstand was het Bas Dost die vlak voor rust de eindstand op het scorebord zette. N.E.C. mocht zich uiteindelijk het gelukkigst prijzen met dat punt.

N.E.C. mag tegen Almere City FC gaan proberen weer eens de volle drie punten te pakken. Met een blik op de ranglijst zou dat wenselijk zijn ook, aangezien het gat met de nummer zestien op de ranglijst (Ajax, echt waar) slechts drie punten bedraagt. Bovendien zou een overwinning ook meteen aansluiting bij het linkerrijtje van de ranglijst betekenen.

De wedstrijd van zaterdag staat onder leiding van Danny Makkelie, die dit seizoen nog niet eerder een wedstrijd van N.E.C. floot. De aftrap is om 20.00 uur. Wie niet in het stadion zit, kan de wedstrijd in zijn geheel volgen op ESPN 3.

N.E.C. heeft zaterdagavond met 1-1 gelijkgespeeld tegen Almere City FC. De bezoekers kwamen na een half uur spelen op voorsprong in het Goffertstadion, waarna N.E.C. de stand twintig minuten voor tijd gelijktrok. Een rode kaart voor Bart van Rooij in de 73e minuut maakte dat een punt het maximaal haalbare was voor N.E.C., dat desalniettemin op zoek bleef gaan naar de winnende treffer.

De Nijmegenaren kwamen na een aftastende openingsfase een aantal keer dreigend op de helft van Almere, maar grote kansen bleven uit voor de ploeg van Rogier Meijer. De oefenmeester kon geen beroep doen op Philippe Sandler, die ontbrak vanwege lichte klachten. Toen N.E.C. serieuzer begon aan te dringen was het juist het Almere van trainer Alex Pastoor dat toesloeg. Uit een afdraaidende vrije trap van Peer Koopmeiners vanaf de zijkant van het veld kopte Yann Kitala de bezoekers op voorsprong. Doordat zijn inzet licht werd getoucheerd door Mathias Ross, de vervanger van Sandler, was Robin Roefs kansloos.

Rentree

Na de voorsprong van de bezoekers had N.E.C. even weinig in de melk te brokkelen. Toen na de rust Elayis Tavsan na twee maanden blessureleed zijn rentree maakte, kwam de ploeg meer en meer op het vijandelijke speelveldgedeelte. Dat leverde kansen op voor onder andere Tavsan zelf, Bram Nuytinck en Magnus Mattsson. Het was de Mattsson die N.E.C. 20 minuten voor tijd langszij schoot. Een lange bal richting het zestienmetergebied van Almere belandde via een een-tweetje door de lucht tussen Bas Dost en Koki Ogawa voor de voeten van de Deense middenvelder. Mattsson bleef koel oog-in-oog met Almere-doelman Bakker en maakte alweer zijn vijfde treffer van het seizoen.

Debutant

Het publiek in het uitverkochte Goffertstadion zette na de gelijkmaker flink aan, maar zag snel na de gelijkmaker N.E.C. een nieuwe domper incasseren. Van Rooij kreeg met een ongelukkige overtreding zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en moest gaan douchen van scheidsrechter Danny Makkelie. Ondanks de ondertalsituatie bleef N.E.C. voorzichtig jagen op de winnende goal. Meijer wijzigde zijn ploeg op twee plekken en gunde rechtsachter D'Leanu Arts zijn debuut voor N.E.C. 1, maar echte kansen bleven uit voor zijn ploeg. Roefs behoedde N.E.C. in de blessuretijd nog voor een nederlaag, door een kopbal van oud-N.E.C.-middenvelder Lance Duijvestijn uit de hoek te tikken.

Daarmee speelt N.E.C. voor de tweede keer op rij met 1-1 gelijk. De Nijmegenaren hikken nog altijd tegen de middenmoot aan, maar slagen er niet in zich daar echt te nestelen. Zondag krijgt de Nijmeegse driekleur daar een nieuwe kans voor: dan gaat de ploeg van Meijer op bezoek bij AZ Alkmaar.