Wedstrijdverslag

N.E.C. is Ajax-talenten de baas

Voorbeschouwing N.E.C. - Jong Ajax

Na de puntloze seizoensouverture bij SC Cambuur, door een interlandweekend alweer twee weken geleden, mag N.E.C. vanavond in eigen huis op jacht naar de eerste punten in het seizoen 2020-2021. De klus zal geklaard moeten worden tegen Jong Ajax, historisch gezien niet de meest favoriete tegenstander van N.E.C. Voor de laatste keer dat van de jonge Amsterdammers gewonnen werd, moeten we drie jaar terug in de tijd. Door doelpunten van Mohamed Rayhi en Guus Joppen werd het destijds 2-1 in Nijmeegs voordeel.

Jong Ajax begon het seizoen net als N.E.C. met een nederlaag. In Amsterdam gingen de jongelingen met 0-4 over de knie bij Roda JC, waarbij wel moet worden opgemerkt dat trainer Mitchell van der Gaag het die middag met een wel héél jonge selectie moest doen. Zijn meer gelouterde spelers speelden twee dagen eerder al onder de ‘Ajax 1-vlag’ een oefenwedstrijd tegen Union Berlin en zij ontbraken derhalve in het treffen met Roda JC. Naar verwachting zal het basiselftal van de Amsterdammers er vanavond in De Goffert compleet anders uitzien dan twee weken geleden het geval was tegen de Limburgers.

Het is op het moment van schrijven nog de vraag met welke elf namen trainer Rogier Meijer gaat starten tegen Jong Ajax. Met name over de ideale invulling van de ’10-positie’ lijkt op de burelen in het Goffert-stadion nog veel te worden nagedacht. Wat wel duidelijk is, is dat het in de ‘Corona-lege’ Goffert beter zal moeten dan afgelopen weekend in Groningen om na negentig minuten niet nog steeds met nul punten te staan. Een goed resultaat zou éxtra lekker zijn met het oog op het feit dat dinsdag alweer de volgende uitdaging op het programma staat in de vorm van een uitwedstrijd tegen FC Volendam.

De afstap is vanavond om 21.00 uur, als voor het beginsignaal wordt gefloten door scheidsrechter Alex Bos. Seizoenkaarthouders die in Poule A zijn ingedeeld kunnen in het stadion aanwezig zijn, voor de rest van de supporters is de wedstrijd te volgen op kanaal 3 van FOX Sports. Voor een radioverslag wordt weer gezorgd door de mannen van RN7.

90' De wedstrijd is afgelopen
83' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Thomas Beekman
82' GOAL (penalty): Jordy Bruijn maakt de 2-1
82' PENALTY: Jordy Bruijn staat achter de bal
80' GOAL: Giovanni maakt de 1-1
69' Ole Romeny wordt gewisseld voor Anton Fase
69' Édgar Barreto wordt gewisseld voor Syb van Ottele
59' Gele kaart Nordin Musampa
56' Ayman Sellouf wordt gewisseld voor Joep van der Sluijs
48' Gele kaart Kenneth Taylor
46' Steven van der Sloot wordt gewisseld voor Giovanni
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
19' GOAL: Rens van Eijden maakt de 1-0 (Assist door Jordy Bruijn)
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling N.E.C.

22 Norbert Alblas (K)
3 Rens van Eijden
6 Jordy Bruijn
7 Elayis Tavsan '83
8 Édgar Barreto '69
11 Ayman Sellouf '56
16 Souffian El Karouani
17 Ole Romeny '69
26 Cas Odenthal
28 Bart van Rooij
32 Rangelo Janga

Wisselspelers

1 Mattijs Branderhorst (K)
31 Job Schuurman (K)
4 Kevin Bukusu
5 Gabriël Çulhaci
12 Thomas Beekman '83
19 Etien Velikonja
20 Joep van der Sluijs '56
21 Syb van Ottele '69
23 Anton Fase '69
34 Terry Lartey Sanniez
71 Dirk Proper

Opstelling Jong Ajax

1 Dominik Kotarski (K)
2 Steven van der Sloot '46
3 Neraysho Kasanwirjo
4 Nordin Musampa
5 Terrence Douglas
6 Enric Llansana
7 Quinten Timber
8 Kenneth Taylor
9 Brian Brobbey
10 Youri Regeer
11 Naci Unuvar

Wisselspelers

12 Daan Reiziger (K)
15 Rio Hillen
16 Donny Warmerdam
17 Giovanni '46
18 Max de Waal
19 Christian Rasmussen
20 Alex Mendez
N.E.C. is Ajax-talenten de baas

N.E.C. heeft de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen in winst omgezet. Jong Ajax werd door de hard werkende Nijmeegse formatie met 2-1 verslagen door een goal van Rens van Eijden.

N.E.C. acteerde voor het eerst dit seizoen in competitieverband in eigen huis en deed dat voor het maximale aantal van 2892 fans. Die supporters zagen na een indrukwekkende minuut stilte voor de overleden oud-voorzitter Hans van Delft dat Jong Ajax de ploeg was die vanaf de aftrap het meeste initiatief toonde. Cas Odenthal moest al na vijf minuten handelend optreden toen Brian Brobbey de bal over Norbert Alblas heen tilde. De Nijmeegse stopper zorgde er net op tijd voor dat de spits van de Ajax-beloften niet kon scoren. De strijdwijze van N.E.C. begon even later ook zijn vruchten af te werpen. Rogier Meijer had zijn spelers opgedragen om de Ajacieden vast te zetten en op te jagen waar mogelijk.

Een balovername na tien minuten op het middenvelder leverde dan ook een grote kans op. Édgar Barreto bereikte met een heerlijke steekbal rechtsvoor Elayis Tavsan, die door kon lopen en vervolgens met zijn linker de verre hoek net niet kon vinden. Dat sterkte N.E.C. zichtbaar, want na dat ene moment zaten de mannen uit de Keizerstad een stuk beter in de wedstrijd. Dat bleek vooral uit een actie van Ole Romeny. De aanvaller wurmde zich op de zijlijn langs een tegenstander en gaf de volgende opponent een geniepige panna. Uit die beweging volgde een corner en die leverde de openingsgoal op voor N.E.C. Jordy Bruijn legde de bal panklaar op het voorhoofd van Rens van Eijden en die stuurde de bal uitstekend buiten het bereik van Dominik Kotarski: 1-0.

Die voorsprong had in de rust nog groter kunnen zijn, ware het niet dat de dapper spelende Elayis Tavsan geen strafschop kreeg waar hij die had kunnen krijgen en een vrije trap van dezelfde Tavsan net uit de kruising werd geplukt. Het applaus dat N.E.C. van de fans in ontvangst nam nadat de eerste helft erop zat was dan ook dik verdiend. De talenten uit Amsterdam hadden zich echter wel voorgenomen om de tweede helft wat beter voor de dag te komen. Na een vlot lopende Ajax-combinatie over links werd de bal uiteindelijk ternauwernood uit de doelmond weggehaald door de Nijmeegse verdediging en even later was de voet van Norbert Alblas nodig om een hard schot van Brobbey te kunnen keren.

Ook die sterke fase van de gasten uit de hoofdstad wist N.E.C. echter zonder kleerscheuren te overleven. Na zestig minuten voetbal veerde de Goffert weer eens op en dat was te danken aan Jordy Bruijn. De spelmaker mocht aanleggen voor een vrije trap nadat Tavsan de doortocht werd belemmerd en zijn poging vanaf een meter of dertig spatte uiteen op het aluminium. Het laatste half uur waren de ploegen ontzettend aan elkaar gewaagd: het verzorgde positiespel van Jong Ajax werd door N.E.C. bestreden met veel inzet en zo nu en dan een vlijmscherpe counter. Een kwartier voor tijd had linksback Souffian El Karouani de beslissing op de schoen. Hij veroverde tot twee keer toe de bal en kon daardoor vrij doorlopen, maar zijn schot met links was te wild en ging over.

Mitchell van der Gaag, de trainer van de Amsterdammers, bracht vervolgens een aantal verse krachten en ook Meijer hoopte met Anton Fase voorin te kunnen profiteren van zijn frisheid en snelheid. De wissels van de Amsterdammers leken het beste uit te pakken. Giovanni mocht in minuut 81 op randje buitenspel door en verschalkte Alblas met een lage schuiver. Daarmee was het 1-1 en dat leek een forse domper voor N.E.C., maar dat viel uiteindelijk allemaal wel mee. Jordy Bruijn werd nog geen minuut later aangetikt in het strafschopgebied en mocht zelf aanleggen voor een strafschop. Dat klusje was hem wel toevertrouwd: 2-1 met nog tien minuten te gaan. De laatste minuten werden door de Nijmegenaren volwassen uitgespeeld.

Aanstaande dinsdag komt N.E.C. weer in actie. Dan spelen de mannen van Meijer de uitwedstrijd bij FC Volendam. Er wordt om 21.00 uur afgetrapt op De Dijk.

Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31