Wedstrijdverslag

N.E.C. met resultaat naar huis na kansenregen

Voorbeschouwing SC Cambuur - N.E.C.

Drie dagen na de (verlengde) bekerwedstrijd tegen Excelsior (4-2 verlies) staat voor N.E.C. vanavond de kraker tegen koploper SC Cambuur op het programma. Het is voor de Nijmegenaren dus zaak geweest de knop snel om te zetten en de uitschakeling in het bekertoernooi niet van invloed te laten zijn op de uitstekende reeks waaraan de ploeg in de competitie bezig is.

Of dat gelukt is zien we natuurlijk vanavond pas in Leeuwarden, waar N.E.C. een Cambuur in vorm zal treffen. De Friezen wonnen deze week in het bekertoernooi eenvoudig van de amateurs van V.V. Goes (0-5) en voor de laatste competitienederlaag van de ploeg van trainer Henk de Jong moeten we terug naar vrijdag 23 augustus (!), toen met 1-0 werd verloren bij NAC.

In eigen huis heeft Cambuur dit seizoen alleen nog maar gewonnen en de manier waarop dat gebeurde is regelmatig imposant te noemen. Go Ahead Eagles (5-0), TOP Oss (5-1) en Excelsior (4-0) hadden stuk voor stuk geen antwoord op de Friese aanvalsdrang en gingen derhalve met een dikke nederlaag op zak weer huiswaarts. Alleen FC Den Bosch (3-2 verlies) wist serieuze weerstand te bieden, maar ook de Bosschenaren stonden uiteindelijk met lege handen.

N.E.C. zal het vanavond waarschijnlijk moeten stellen zonder centrale verdediger Josef Kvida, die dinsdag in Rotterdam al in de eerste helft geblesseerd uitviel. Vermoedelijk neemt Frank Sturing de plek naast Rens van Eijden in. Voorin lijkt Anthony Musaba (dinsdag twee keer trefzeker) weer genoegen te moeten nemen met een plekje op de bank. De voorhoede zal dan weer bestaan uit het trio Okita – Flemming – Romeny. Mart Dijkstra lijkt fit genoeg om aan te treden tegen de club waar hij zijn carrière begon.

Voor N.E.C. lijkt het zaak om de gelederen gesloten te houden en zelf gevaarlijk te worden vanuit de counter. De afgelopen drie competitiewedstrijden kreeg de ploeg geen enkele tegentreffer te verwerken en werden negen punten bij elkaar gevoetbald, dus aan het vertrouwen zal het niet liggen.

De wedstrijd begint vanavond om 20.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Jeroen Manschot.

92' De reguliere speeltijd is afgelopen
81' Ole Romeny wordt gewisseld voor Etien Velikonja
80' Ragnar Oratmangoen wordt gewisseld voor Mitchel Paulissen
70' Jellert van Landschoot wordt gewisseld voor Anthony Musaba
67' Jarchinio Antonia wordt gewisseld voor Alex Bangura
38' Gele kaart Ragnar Oratmangoen
19' Jordy van Deelen wordt gewisseld voor Doke Schmidt

26 Cas Odenthal

Vrijdagavond reisde N.E.C. naar Friesland af voor de wedstrijd tegen de lijstaanvoerder; SC Cambuur. De Nijmeegse formatie is in competitieverband in vorm. De laatste drie wedstrijden werden alle drie in winst omgezet, waardoor de club uit de Waalstad naar plek zes klom op de ranglijst. Cambuur verdedigde vrijdagavond de nummer één positie.

Door René Snippert

In een goed gevuld Cambuurstadion startte N.E.C. - op centrale verdediger Josef Kvída na - met dezelfde elf namen die afgelopen drie wedstrijden wisten te winnen. De ploeg heeft vertrouwen kunnen opdoen in de competitie en liet dat merken in de eerste tien minuten van de wedstrijd. De ploeg van trainerstrio François Gesthuizen, Adrie Bogers en Rogier Meijer wachtte af op slordigheden van Cambuur en snelde bij balbezit richting het doel van keeper Sonny Stevens. Met de bal aan de flanken bij Ole Romeny en Jonathan Okita leek het soms dreigend, maar tot echte kansen kwamen de Nijmegenaren niet.

Na twaalf minuten voetbal deed de eerste kans van de Friezen zich voor. Onder applaus voor de overleden Cambuur-supporter Rienk Waaksma, werd het eerste echte schot op doel gelost; maar deze kon simpel worden gepakt door de N.E.C.-sluitpost Mattijs Branderhorst. De eerste kans van N.E.C. kwam na een schermutseling op het middenveld, waarbij de Cambuur-defensie een bal beroerd wegwerkte. Okita stoof met de afvallende bal op de naar de zijkant van het zestienmetergebied en probeerde de inlopende Romeny met een hoge voorzet te bereiken, maar laatstgenoemde kon het duel van zijn opponent fysiek niet winnen.

Okita toonde vervolgens in een opwelling wat van zijn kunsten als aanvaller na 25 minuten voetbal. De Duitser stuurde mandekker Doke Schmidt met een schijnbeweging het bos in en dribbelde vrijuit met de bal aan zijn voet de zestien in en schoof de bal nét langs het doel van Cambuur. Tien minuten later deed een soortgelijk moment zich bij de gastheren voor, waarbij Branderhorst de inzet rakelings langs zijn doel zag gaan. Ogenblikken later was alweer een kans van Cambuur een feit, maar Jamie Jacobs stuitte op de N.E.C.-goalie.

Beide manschappen deden weinig voor elkaar onder. Opvallend genoeg speelde N.E.C. met meer rust vanuit de opbouw dan begin dit seizoen. Cambuur probeerden N.E.C. al ver op eigen helft onder druk te zetten, maar de Nijmegenaren wisten zich daar telkens knap onderuit te spelen. Ondanks het aanvallende spel, hield Cambuur soms achterin knap stand. Met een terechte brilstand zochten de 22 spelers de kleedkamers op.

Cambuur begon energiek aan de tweede helft en zorgde voor dreiging met balbezit in de buurt van het zestienmetergebied. Echter, de eerste echte kans van de hervatting was van N.E.C. Middenvelder Mart Dijkstra drukte een afvallende bal hard af, waarop keeper Stevens gestrekt moest om het schot te keren. Enkele minuten daarna (50e minuut) kende arbiter Jeroen Manschot N.E.C. een vrije trap toe aan de rand van het Cambuur-doelgebied, maar de bal werd loos voor het doel langs geslingerd.

Even leken de Friezen de ban te breken, nadat de wedstrijd één uur oud was. Aanvaller Robert Muhren wrikte zich even los van zijn man en kopte de bal laag richting de hoek, maar de keeper in vorm Branderhorst voorzag dat en tikte de bal er met een katachtige reflex eruit. In de daaropvolgende paar minuten bedaarde het Cambuur-publiek met gezang, waarop het volgende wapenfeit ontstond van N.E.C. In een voorzet kroop Okita oplettend voor zijn mandekker en tikte de bal in het doel, maar de wattervluge reactie van Stevens met voorkwam een Nijmeegse voorsprong.

Zoals de score op het bord ook weergaf, hielden de ploegen elkaar evengoed met kansen in evenwicht. In de 65e minuut kwam de Nijmeegse equipe met de schrik vrij, nadat Muhren voor open doel miste. Teamgenoot David Sambissa droeg een moment later zijn steentje bij, nadat hij de bal laag langs Branderhorst werkte- maar ook naast het doel.

N.E.C. toonde met een wissel haar intenties: met resultaat richting Nijmegen. De verdedigend ingestelde middenvelder Jellert van Landschoot werd gewisseld voor aanvaller Anthony Musaba, waarop Zian Flemming naar het middenveld zakte. Musaba bewees bijna een gouden wissel te zijn na amper vijf minuten binnen de lijnen te staan. De jongeling had ineens ruimte na een individuele actie, maar probeerde vervolgens een mannetje teveel uit te spelen en verloor de bal. Vijf minuten later kwam het tweede aanvallend offensief van N.E.C. binnen de lijnen. De Sloveen Etien Velikonja wisselde Romeny af.

Met nieuw impuls voorin, nam de dreiging vanuit N.E.C. toe dat dapper voor de drie punten ging in het hol van de leeuw. Met nog drie minuten te gaan gingen er twee serieuze kansen verloren voor de Nijmeegse formatie. Een scherpe voorzet van Musaba kon niet worden binnen gewerkt door Flemming, waarop opnieuw een voorzet volgde, maar ditmaal de sterk invallende Musaba niet kon binnen knikken met zijn hoofd.

Het regende kansen bij beide kanten, die alle twee voor de winst gingen. Met nog twee minuten extra tijd begon het slotoffensief, maar tot echt grote kansen kwam het niet meer. De Nijmegenaren speelden met bravoure en deelden verdiend de punten met de lijstaanvoerder van de Eerste Divisie. Eindstand 0-0.