Wedstrijdverslag

N.E.C. niet langs tien man van Roda JC

Voorbeschouwing N.E.C. - Roda JC Kerkrade

Vanavond kan N.E.C. in de thuiswedstrijd tegen Roda JC zorgen voor een feestelijke afsluiting van de week waarin de club haar 120e verjaardag vierde. Hoewel verjaardagen in coronatijd niet zijn wat ze geweest zijn, werd de club door fantastische acties van verschillende supportersvereniging op schitterende wijze geëerd. Vanavond is het aan de selectie om in de vorm van een overwinning voor de kers op de verjaardagstaart te zorgen. 
 

N.E.C. is, ondanks het teleurstellende gelijkspel tegen Helmond Sport twee weken geleden, bezig aan een prima serie. Al zes wedstrijden op rij werd niet verloren (vier keer winst, twee keer gelijk) en voor de laatste nederlaag moeten we derhalve bijna twee maanden terug in de tijd. Het heeft de ploeg van trainer Rogier Meijer naar de zesde plaats op de ranglijst gebracht. 
 
Roda JC vinden we terug op de twaalfde plaats. De Limburgers begonnen de competitie nog met twee winstpartijen, maar daarna is wisselvalligheid troef bij het elftal van Jurgen Streppel. In de afgelopen speelronde werd de beladen derby tegen MVV weliswaar met 2-0 gewonnen, maar in de acht wedstrijden daarvoor (inclusief het verloren bekertreffen tegen Fortuna Sittard) werd nimmer de volle buit gepakt (vier keer gelijk, vier keer verlies). 

De laatste jaren blijkt Roda JC voor N.E.C. een prettige tegenstander. De laatste vijf wedstrijden tegen de Koempels werden stuk voor stuk in winst omgezet. Als we nog wat verder terug in de tijd gaan, zien we zelfs dat in de laatste negen (!) ontmoetingen slechts één keer werd verloren. Afgelopen seizoen won N.E.C. in Kerkrade met 1-2 dankzij een eigen doelpunt van Robert Klaasen en een treffer van Jellert van Landschoot. 
 
De twee competitieloze weken hebben er in ieder geval voor gezorgd dat de Nijmeegse ‘coronagevallen’ tijd hebben gehad om van het virus af te komen. Javier Vet, Rens van Eijden en Norbert Alblas deden afgelopen week al mee in de gewonnen oefenwedstrijd tegen VVV, maar ook de rest van de groep is weer virusvrij. Rogier Meijer kan derhalve weer beschikken over een ruime spelersgroep.  

In de persoon van Erik Falkenburg vinden we in de selectie van Roda JC één speler met een verleden bij N.E.C. Andere opvallende namen zijn die van topscorer Roland Alberg, ervaren verdediger Kees Luijckx en linksback Amir Absalem, die dit seizoen al vijf assists achter zijn naam heeft staan. 
 
De aftrap is in De Goffert is vanavond om 18.45 uur. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Jochem Kamphuis. 

90' De wedstrijd is afgelopen
88' Thijmen Goppel wordt gewisseld voor Nicky Souren
86' PENALTY GEMIST: Syb van Ottele
85' PENALTY: Syb van Ottele staat achter de bal
78' GOAL: Thomas Beekman maakt de 1-1 (Assist door Elayis Tavsan)
77' Fabian Serrarens wordt gewisseld voor Niek Vossebelt
76' Gele kaart Amir Absalem
72' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Dirk Proper
72' Javier Vet wordt gewisseld voor Édgar Barreto
62' Benjamin Bouchouari wordt gewisseld voor Jordy Croux
62' Joep van der Sluijs wordt gewisseld voor Anton Fase
62' Rens van Eijden wordt gewisseld voor Thomas Beekman
59' Rode kaart Roland Alberg
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
36' GOAL: Kees Luijckx maakt de 0-1
32' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Rangelo Janga
12' Gele kaart Stefano Marzo
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling N.E.C.

22 Norbert Alblas (K)
3 Rens van Eijden '62
6 Jordy Bruijn '72
7 Elayis Tavsan
10 Jonathan Okita '32
15 Javier Vet '72
16 Souffian El Karouani
20 Joep van der Sluijs '62
21 Syb van Ottele
28 Bart van Rooij
77 Terell Ondaan

Wisselspelers

1 Mattijs Branderhorst (K)
31 Job Schuurman (K)
4 Kevin Bukusu
5 Gabriël Çulhaci
8 Édgar Barreto '72
11 Ayman Sellouf
12 Thomas Beekman '62
23 Anton Fase '62
26 Cas Odenthal
32 Rangelo Janga '32
34 Terry Lartey Sanniez
71 Dirk Proper '72

Opstelling Roda JC

21 Miguel Oliveira Santos (K)
2 Stefano Marzo
4 Kees Luijckx
5 Amir Absalem
6 Robert Klaasen
7 Thijmen Goppel '88
9 Fabian Serrarens '77
10 Roland Alberg
17 Danny Bakker
20 Xander Lambrix
35 Benjamin Bouchouari '62

Wisselspelers

16 Youri Roulaux (K)
8 Niek Vossebelt '77
11 Jordy Croux '62
13 Pepijn Schlösser
23 Leslie Dunkwu
24 Nicky Souren '88
27 Mitchel Keulen
36 Loek Hamers
N.E.C. niet langs tien man van Roda JC

N.E.C. heeft thuis met 1-1 gelijk gespeeld tegen Roda JC. De Nijmegenaren speelden een half uur lang tegen tien man en kregen met nog vijf minuten op de klok een strafschop, maar een zege kwam er niet.

Na veertien dagen zonder competitievoetbal hervatte N.E.C. het seizoen en verwelkomde het meteen drie sterkhouders terug in de basis. Met Norbert Alblas, Rens van Eijden en Javier Vet werd de thuiswedstrijd tegen Roda JC aangevangen en na een aftastend begin was het N.E.C. dat een beetje gevaar wist te stichten. Terell Ondaan kreeg een lage voorzet vanaf rechts net onder zich en kon daardoor niet in scoringspositie komen. Het duurde lang tot de weinige aanwezigen een moment van opwinding voorgeschoteld kregen. Daarvoor was een vrije trap op een meter of twintig nodig voor de Nijmegenaren: Elayis Tavsan zette Miguel Santos, de keeper van Roda, voor het eerst aan het werkt.

De kansen waren duur in het Goffertstadion en dus duurde het tien minuten voordat diezelfde Tavsan weer een kans op een goal kreeg. Dat was te danken aan Ondaan, die zijn lichaam goed gebruikte en zijn snelle vleugelaanvaller op die manier wegstuurde. Tavsan legde de bal vervolgens goed voor zijn linker, maar schoot via een Roda-been naast. Ondertussen meldden de Limburgers zich ook af en toe op de N.E.C.-helft en dwongen ze op die manier zo nu en dan een hoekschop af. Uit het niets viel daar een doelpunt uit. Kees Luijckx vond de bal na de kluts plotseling voor zijn voeten en drukte met het linkerbeen af: 0-1.

Daarmee had Roda precies wat het wilde. Ze konden inzakken en via de snelle Thijmen Goppel hopen op uitbraken over de rechterkant. De gasten uit de Mijnstreek mochten echter van geluk spreken dat ze met een voorsprong de rust ingingen. Een fraaie steekbal van Joep van der Sluijs werd door Ondaan niet in de verre hoek geschoten en daardoor was er in de tweede helft werk aan de winkel voor N.E.C. De mannen van Meijer voegden meteen de daad bij het woord: Ondaan kreeg al rap een vergelijkbare kans als vlak voor rust en even later volleerde Rens van Eijden een doorgekopte bal van invaller Rangelo Janga over.

Na een klein uur voetballen hielp Roland Alberg, aanvallende middenvelder van Roda, de Nijmegenaren een handje. Hij torpedeerde Tavsan van achteren op de middenlijn en kreeg een rode kaart voorgehouden van scheidsrechter Kamphuis, waarna N.E.C. tegen tien Limburgers de aanval zocht. De wissels van de technische staf droegen daar aan bij: Anton Fase verving Rens van Eijden en daarmee waren de intenties direct duidelijk. De vele aanvallende spelers van de Nijmegenaren konden er echter niet voor zorgen dat de verdediging van de Koempelclub tot wankelen werd gebracht. Met nog een kwartier op de klok hadden de elf N.E.C.'ers nog geen kans gecreëerd tegen tien Roda-spelers.

Er was een standaardsituatie en een invaller voor nodig om langszij te komen. Een corner van Tavsan viel ietwat gelukkig op het hoofd van Thomas Beekman, die tien minuten voor tijd de 1-1 tegen de touwen kopte. Daarmee was er nog tijd genoeg om voor een overwinning te gaan en brak een spannende slotfase aan. Roda maakte totaal geen aanstalten meer om een doelpunt te maken en het was dan ook de vraag of N.E.C. de drie punten nog thuis kon houden. Zes minuten voor tijd kreeg het daar de uitgelezen mogelijkheid voor toen Kamphuis naar de stip wees. Syb van Ottele ging achter de bal staan, maar mikte tot teleurstelling van alles en iedereen naast. Het alles-of-niets-voetbal in de laatste minuten leverde niets meer op.

Eredivisie Zondag 8 januari 2023 Goffertstadion
N.E.C.
14:30
Ajax

Stand Eredivisie