Wedstrijdverslag

N.E.C. sleept punt uit het vuur tegen Jong Ajax

Voorbeschouwing Jong Ajax - N.E.C.

Vanavond krijgt N.E.C. de kans om de valse seizoensstart van vorige week (1-2 verlies tegen FC Eindhoven) naar de vergetelheid te spelen. Daarvoor zal in de vorm van een uitwedstrijd tegen Jong Ajax echter wel een lastige horde genomen moeten worden. De Ajacieden verloren hun eerste wedstrijd van het seizoen weliswaar ook met 2-1 (FC Oss was de tegenstander), maar de laatste drie keer dat N.E.C. tegen de jonge Amsterdammers aantrad gingen alle punten steevast naar Ajax.

Het Jong Ajax van het ene seizoen is niet het Jong Ajax van het andere seizoen. Elke jaargang vinden veel mutaties plaats bij de 'Jong-elftallen' en bij de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag is het dit jaar niet anders. Spelers vertrekken, komen naar de club of schuiven door naar het eerste elftal. De opvallendste aanwinsten bij de Amsterdammers zijn doelman Kjell Scherpen (overgekomen van FC Emmen) en verdediger Kik Pierie (SC Heerenveen), die vorig seizoen allebei nog in de Eredivisie actief waren.

Bij N.E.C. vonden afgelopen week ook nog de nodige mutaties plaats. Joey van den Berg en Mathias Bossaerts mogen vertrekken bij de club en maken derhalve geen deel meer uit van de selectie. Tom van de Looi werd juist aan de selectie toegevoegd. De middenvelder wordt dit seizoen gehuurd van FC Groningen en zal als de voortekenen niet bedriegen in Amsterdam direct in de basis starten. Op het middenveld krijgt hij gezelschap van Jellert van Landschoot en Mike Trésor Ndayishimiye. Voorin lijkt weer een plek te worden ingeruimd voor Sven Braken, wat dan ten koste zou gaan van Ole Romeny.

Makkelijk zal het naar verwachting niet worden op sportpark De Toekomst, maar de ploeg zal er alles aan moeten doen om met een goed resultaat terug naar Nijmegen te komen en de rest van de ploegen in zicht te houden. Temeer omdat komende vrijdag alwéér een (op papier) lastige uitwedstrijd op het programma staat: die tegen Roda JC. Aanhaken of een pas op de plaats maken, daar gaat het vanavond om. Mouwen opstropen en op naar het aanhaken dus!

Vanavond om 20.00 uur zal scheidsrechter Laurens Gerrets de wedstrijd leven inblazen. De wedstrijd is live te zien op Fox Sports 1.

94' De wedstrijd is afgelopen
94' GOAL: Josef Kvida maakt de 3-3
90' PENALTY GEMIST: Victor Jensen
89' PENALTY: Victor Jensen staat achter de bal
80' Jellert van Landschoot wordt gewisseld voor Ayman Sellouf
80' Kenneth Taylor wordt gewisseld voor Alex Mendez
78' Sven Braken wordt gewisseld voor Ole Romeny
69' Randy Wolters wordt gewisseld voor Mike Trésor Ndayishimiye
64' GOAL: Ryan Gravenberch maakt de 3-2
55' GOAL: Victor Jensen maakt de 2-2
46' Dean Solomons wordt gewisseld voor Neraysho Kasanwirjo
46' Gele kaart Anthony Musaba
38' GOAL: Anthony Musaba maakt de 1-2 (Assist door Randy Wolters)
21' GOAL: Sven Braken maakt de 1-1 (Assist door Randy Wolters)
16' Danilo Peirera da Silva wordt gewisseld voor Quinten Timber
6' GOAL: Lassina Traoré maakt de 1-0

71 Mike Trésor Ndayishimiye '69

N.E.C. heeft vanavond één punt overgehouden aan de wedstrijd op bezoek bij Jong Ajax. In de absolute slotfase maakte Josef Kvida de gelijkmaker, nadat de Amsterdammers enkele minuten eerder de kans nalieten om de wedstrijd te beslissen middels een penalty. De Nijmeegse doelpunten kwamen op naam van Sven Braken, Anthony Musaba en dus Josef Kvida. Bij de thuisploeg troffen Lassina Traoré, Victor Jensen en Ryan Gravenberch doel, wat uiteindelijk een 3-3 gelijkspel opleverde.

De Amsterdammers begonnen gefocust aan de wedstrijd en hadden het beste van het spel. Toch was de eerste kans voor N.E.C. te noteren. Wolters, die de afwezigde Okita verving, leverde een goede voorzet af aan spits Braken. De inzet van de kersverse vader belandde naast het doel van Kotarski. Enkele minuten later was de eerste kans voor de thuisploeg wel raak. Een schot van afstand van Taylor werd slecht verwerkt door Branderhorst, waardoor Traoré de rebound simpel naast de Nijmeegse goalie kon tikken: 1-0. Daarna nam Jong Ajax de overhand en dit leverde na iets meer dan tien minuten de tweede Amsterdamse kans op. Danilo kwam echter niet verder dan een schot recht in de handen van Branderhorst. Het bleek het laatste wapenfeit van Danilo, want enkele minuten later verliet de Braziliaanse aanvaller geblesseerd het veld.

Gelijkmaker

Na twintig minuten voetbal produceerde N.E.C. de gelijkmaker. Na knap onderscheppen van Wolters leverde de aanvaller een prima voorzet af bij Braken, die ditmaal wel scoorde: 1-1. Met de gelijkmaker op het scorebord ging de Nijmeegse formatie op zoek naar meer en groeide daarbij in de wedstrijd. In de personen van Van Landschoot en Braken had N.E.C. nog voor het halfuur de voorsprong kunnen pakken, maar beide spelers wisten niet (nogmaals) te scoren.

Nijmeegse treffer

Tien minuten voor rust kwam N.E.C. alsnog op voorsprong. Na een schitterend uitgespeelde aanval via Dijkstra, Wolters en Braken werd Musaba in stelling gebracht en de buitenspeler schoot hard binnen! Ondanks de voorsprong ging N.E.C. door met het zoeken naar een goal. Dit leverde drie minuten na de goal van Musaba wederom een grote kans voor de buitenspeler op. Ditmaal trof hij, oog in oog met Kotarski, geen doel. Waardoor N.E.C. met een 1-2 tussenstand de kleedkamer opzocht. Na de onderbreking startte Jong Ajax wederom beter aan de wedstrijd, wat een mogelijkheid voor Gravenberch opleverde. Een zwabberend schot kon uit het doel worden geslagen door Branderhorst.

Beter Jong Ajax

Toch moest Branderhorst nog binnen het uur vissen. Een op het oog slap schot van Jensen werd aangeraakt, waardoor de goalie geen antwoord had en de bal binnenvloog in de korte hoek. Na de gelijkmaker was N.E.C. het volledig kwijt en konden de Amsterdammers op zoek naar een voorsprong. Deze zou ook vallen. In de 64eminuut haalde Gravenberch verwoestend uit na een afvallende corner: 3-2. N.E.C. leek verslagen en Jong Ajax deinsde niet terug, waardoor de tweede nederlaag van het seizoen een feit leek. Helemaal toen in de blessuretijd een penalty werd veroorzaakt door Lartey Sanniez. De verdediger haalde Timber neer en de scheidsrechter wees naar de stip. Traoré stond achter de bal, maar na onderling overleg met Jensen ging de Deen achter de bal staan. Dit bleek geen goede keuze, want Branderhorst keerde de strafschop, waardoor de spanning in de wedstrijd bleef. In de absolute slotfase kregen de Amsterdammers daarvoor de rekening gepresenteerd. Na een corner voor N.E.C. bleef de bal handen, waarna Josef Kvida het beslissende zetje gaf: 3-3. Daardoor keren de Nijmegenaren met één punt huiswaarts.