Wedstrijdverslag

N.E.C. tankt vertrouwen tegen Jong AZ

Voorbeschouwing Jong AZ - N.E.C.

Het zijn drukke tijden voor N.E.C. Vandaag, drie dagen na de 1-0 overwinning op Jong PSV, staat alwéér een 'Jong-team' te wachten op de ploeg van trainers Bogers, Meijer en Gesthuizen. De Alkmaarders wonnen één van hun laatste zeven wedstrijden, maar die overwinning werd toevallig wel afgelopen vrijdag geboekt. In eigen huis werd toen knap met 3-2 gewonnen van Jong Ajax, met onder andere twee doelpunten van spits Des Kunst.

Op hetzelfde moment won N.E.C. zoals gezegd van Jong PSV. Dankzij een doelpunt van Zian Flemming in de tweede helft, na mooi voorbereidend werk van Rens van Eijden en Jonathan Okita, bleven de drie punten in Nijmegen. Het bracht N.E.C. naar de elfde plaats op de ranglijst, waarmee de ploeg vijf plaatsen hoger staat dan de opponent van vanavond.

Wie kijkt naar de balans tussen N.E.C. en Jong AZ, ziet dat de ploegen vier keer eerder tegenover elkaar stonden. Drie keer gingen de drie punten naar Nijmegen, maar afgelopen seizoen ging N.E.C. in Alkmaar keihard over de knie. Met een beschamende 4-0 nederlaag en de spreekwoordelijke staart tussen de benen werd de ploeg van (toen nog) Jack de Gier naar huis gestuurd. De enige andere uitwedstrijd die N.E.C. bij Jong AZ afwerkte eindigde in een afgetekende 2-7 overwinning. Grote man aan Nijmeegse zijde was toen spits Anass Achahbar, die drie keer wist te scoren.

Vanavond zal N.E.C. naar alle waarschijnlijkheid aantreden met dezelfde elf namen als waarmee afgelopen vrijdag Jong PSV werd bestreden. Dat betekent dat Rens van Eijden weer centraal achterin zal spelen, Zian Flemming in de punt van de aanval zal staan en Jellert van Landschoot zijn plek op het middenveld behoudt. Bij Jong AZ is het altijd maar weer de vraag welke elf namen door trainers Koen Stam en Michel Vonk op het wedstrijdformulier gezet worden. Topscorers bij de Alkmaarders zijn in ieder geval de Tsjechische middenvelder Richard Sedlacek en eerder genoemde Des Kunst, die tot dusverre drie keer wisten te scoren.

Een overwinning op Jong AZ zou zorgen voor een pikstart in de tweede periode, die afgelopen vrijdag is ingegaan. Twee overwinningen op rij zouden in deze drukke week bovendien voor vertrouwen kunnen zorgen richting de thuiswedstrijd tegen MVV, die komende vrijdag alweer op het programma staat.

92' De wedstrijd is afgelopen
88' Jellert van Landschoot wordt gewisseld voor Tom Overtoom
79' Richard Sedlácek wordt gewisseld voor Justin Baas
75' GOAL: Anthony Musaba maakt de 0-2 (Assist door Tom van de Looi)
68' Ole Romeny wordt gewisseld voor Anthony Musaba
68' Thijs Oosting wordt gewisseld voor Keyennu Lont
64' GOAL (penalty): Zian Flemming maakt de 0-1
63' PENALTY: Zian Flemming staat achter de bal
61' Gele kaart Tom van de Looi
46' Des Kunst wordt gewisseld voor Félix Andrade Correia

26 Cas Odenthal

In een uiterst druk programma, drie competitiewedstrijden in één week tijd, trad N.E.C. maandagavond aan tegen de beloften van AZ. De Alkmaarse formatie van trainersduo Koen Stam en Michel Vonk verzamelden vijf punten uit de laatste drie wedstrijden, waaronder de laatste wedstrijd tegen Jong Ajax (3-2 winst). N.E.C. won afgelopen vrijdag voor het eerst sinds lange tijd weer een wedstrijd. Tegen Jong PSV waren de Nijmegenaren voor eigen publiek met 1-0 te sterk. Het N.E.C.-driemanschap koos maandagavond tegen Jong AZ voor dezelfde elf basisnamen als vrijdag.

Door René Snippert

Na een kleine tien minuten spelen deed de eerste Nijmeegse kans zich voor, maar Ole Romeny wist de bal niet tussen de palen te drukken en schoot over. Bij balbezit werd in de eerste twintig minuten vooral de rechtervleugel gezocht, waar de opstormende Bart van Rooij en Jonathan Okita de bal de zestien in probeerden te brengen. Van Rooij koos regelmatig voor de voorzet, Okita de individuele actie. Laatstgenoemde was dan ook de verantwoordelijk voor de tweede verzuimde kans, nadat hij schuin op het AZ-doel afstormde en de schenen van keeper Jasper Schendelaar raakte met zijn schot.

N.E.C. liet zien met iets meer vertrouwen te spelen na de winst van vrijdagavond. Jong AZ werd ver terug op hun helft onder druk gezet, afvallende ballen won N.E.C. in de duels en de aanval werd snel opgezet; alleen miste de frontline soms de handelingssnelheid om de Alkmaarders pijn te kunnen doen. Op het halfuur spelen werd een kopbal van gelegenheidsspits Zian Flemming nog nét door de AZ-sluitpost uit de hoek getikt, waardoor de 0-0 nog steeds een feit was.

Enkele minuten later besloot Tom van de Looi het eens van afstand te proberen. Met een harde snelheid kwam de bal zwabberend op doelman Schendelaar af, die de inzet ternauwernood kon keren. Bij het aanbreken van de veertigste minuut werd Romeny met een splijtende pass door de verdediging heen in scoringpositie gezet en faalde niet, alleen meende de arbiter buitenspel te zien. Enkele minuten later stond het aluminium een voorsprong voor N.E.C. in de weg, nadat Flemming een net te scherpe voorzet niet kon binnenwerken. Met een brilstand gingen beide teams de rust in.

Vijf minuten onderweg in de hervatting kon Romeny een heel stuk met de bal de helft van Jong AZ oplopen. Echter wist de jongeling weinig raad met de ruimte en zocht zijn tegenstander op, waardoor uiteindelijk een afvallende bal in de voeten kwam van Mart Dijkstra die de AZ-keeper uittestte vanaf twintig meter. N.E.C. was, net als vrijdagavond tegen Jong PSV, op zoek naar die verdiende voorsprong.

In de 55e minuut kwam N.E.C. nog zelfs met de schrik vrij. Zakaria Aboukhlal kwam promt in scoringspositie aan de rechterkant van het veld en kon schuin inlopen op Branderhorst. De AZ-speler maakte het zichzelf lastig door te ver naar de achterlijn te lopen, maar wist nog wel de bal tegen de zijkant van de doelpaal te schieten. De Nijmeegse equipe was gewaarschuwd.

In een corner leek dan (eindelijk) de wedstrijd open te worden gebroken. Captain Rens van Eijden torende hoog boven iedereen uit en zette zijn hoofd tegen de bal, maar ook dit keer werd de inzet gekeerd vanaf de doellijn. De verdediging van de gastheren piepte en kraakte, maar breken deed het vooralsnog niet.

Na dik een uur spelen wees arbiter Sam Dröge naar de stip. Romeny draaide watervlug weg bij zijn tegenstander die uit impuls de N.E.C.’er vasthield en naar de grond trok in de zestien. Flemming eiste de strafschop op en bleef rustig: 0-1. Die voorsprong leek even van korte duur te gaan worden. In een Alkmaars offensief werd de bal hard voor het N.E.C.-doel geschoten, maar was er geen AZ-speler die kon binnenwerken. Een volgende grote kans voor de thuisploeg gebeurde nadat de wedstrijd zeventig minuten oud was. Een lange bal werd door Van Eijden te zacht weggewerkt met het hoofd, waardoor de bal in de zestien voor de voeten kwam van Richard Sedláçek; die de bal vervolgens rakelings langs het doel schoot.

De bevrijdende 0-2 kwam van Anthony Musaba die een paar minuten koud binnen het veld stond. Een voorzet van Van de Looi kwam op het hoofd van de 18-jarige aanvaller die compleet vrij gelaten werd in de zestien en direct afwerkte: 0-2.. Een comfortabele verdubbeling van de marge stond op het bord, waardoor de Nijmegenaren met steeds meer branie speelden. De ruimtes werden groter achterin bij de Alkmaarse beloften, waarop de Nijmeegse aanvalslinie kansen kreeg om de nekslag uit te delen. Met name Okita werd vaak gezocht, maar hij kwam tekort in het passeren van zijn tegenstander.

Heel even leek Branderhorst een fout duur te moeten bekopen. De keeper lette niet op en bezorgde de bal in de voeten de tegenstander die zich geen moment bedacht en de bal over de keeper heen wipte: gelukkig voor de goalie ging die bal over.

Na negentig minuten floot de scheidsrechter af. N.E.C speelde volwassen tegen de jongelingen uit Alkmaar en gaat met zes punten op zak op naar de derde wedstrijd van het programma; vrijdag thuis tegen MVV.