Wedstrijdverslag

N.E.C. wint met doelpunt in blessuretijd in Helmond

Voorbeschouwing Helmond Sport - N.E.C.

Na de interlandbreak van vorig weekend mag N.E.C. vanavond in Helmond gaan proberen om de fraaie serie in de tweede periode met in ieder geval drie dagen te verlengen. Het zijn 'maar' drie dagen omdat komende maandag alweer de thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht op het programma staat. Drukke tijden dus, maar gezien de goede resultaten van de afgelopen weken (vijf gespeeld, vier gewonnen, één gelijk) zal daar niemand over klagen. Bovendien kreeg doelman Mattijs Branderhorst in al die wedstrijden geen enkel tegendoelpunt te verwerken.

Vanavond is Helmond Sport de tegenstander waarmee zal moeten worden afgerekend op jacht naar de titel in de tweede periode, die over tien wedstrijden gaat. De ploeg van trainer Wil Boessen staat op de zestiende plaats en heeft onder andere Guus Joppen in de gelederen, die vorig seizoen nog uitkwam voor N.E.C. De Helmonders hebben dertien punten bij elkaar gevoetbald en presteren daarmee tot dusverre een stuk beter dan vorig seizoen. Wel overleggen de Brabanders een stevig negatief doelsaldo. Doelman Stijn van Gassel moest dit seizoen tot nu toe 31 keer een bal uit zijn net vissen, terwijl Helmond Sport zelf vijftien keer wist te scoren. Alleen hekkensluiter FC Dordrecht heeft een slechter doelsaldo. Topscorer bij de Helmonders is Diego Snepvangers, maar hij zal er door een blessure vanavond niet bij zijn.

Bij N.E.C. kan het trainerstrio putten uit een (op doelman Norbert Alblas na) fitte selectie. Ook de drie spelers die op pad waren met verschillende nationale elftallen (Bart van Rooij, Tom van de Looi en Ole Romeny) zijn weer van de partij. Naar alle verwachting zal N.E.C. dan ook weer aantreden in de inmiddels vertrouwde formatie.

Een goed resultaat in Helmond is uiteraard belangrijk in de strijd in de tweede periode (De Graafschap staat in die periode met twee punten minder op de tweede plaats), maar zal ook voor een positieve boost zorgen richting de wedstrijd van komende maandag. Gekeken naar de ranglijst en naar de belangen die er in deze fase van de competitie mee gemoeid zijn, zullen spelers en technische staf op voorhand alleen tevreden zijn met zes punten. Laten we hopen dat we de eerste drie vanavond alvast kunnen bijschrijven, dan zorgen we er maandag met zijn allen voor dat de drie punten die avond in Nijmegen blijven.

Door Teun van Thiel

96' De wedstrijd is afgelopen
92' GOAL: Tom van de Looi maakt de 1-2 (Assist door Bart van Rooij)
87' Jellert van Landschoot wordt gewisseld voor Ayman Sellouf
82' GOAL: Sander Vereijken maakt de 1-1
77' Jeff Stans wordt gewisseld voor Jeroen Verkennis
75' Gele kaart Tom van de Looi
67' Gele kaart Josef Kvida
66' Juul Respen wordt gewisseld voor Dean Koolhof
60' GOAL: Jonathan Okita maakt de 0-1 (Assist door Bart van Rooij)
59' Joeri Poelmans wordt gewisseld voor Bodi Brusselers
59' Ole Romeny wordt gewisseld voor Anthony Musaba
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling Helmond Sport

1 Stijn van Gassel (K)
2 Guus Joppen
3 Ferry de Regt
4 Nick de Louw
6 Thibeau Swinnen
8 Orhan Dzepar
9 Givan Werkhoven
15 Sander Vereijken
16 Joeri Poelmans '59
17 Juul Respen '66
20 Jeff Stans '77

Wisselspelers

22 Senne Vits (K)
5 Daan Klomp
7 Robert Mutzers
10 Dean Koolhof '66
11 Bodi Brusselers '59
12 Jeroen Verkennis '77
23 Jeffrey Neral
24 Daan Ibrahim
25 Kay van de Vorst

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
3 Rens van Eijden
4 Josef Kvida
5 Bas Kuipers
6 Tom van de Looi
8 Jellert van Landschoot '87
10 Jonathan Okita
12 Mart Dijkstra
17 Ole Romeny '59
21 Zian Flemming
28 Bart van Rooij

Wisselspelers

29 Just van de Vondervoort (K)
31 Job Schuurman (K)
7 Anthony Musaba '59
9 Etien Velikonja
11 Randy Wolters
14 Tom Overtoom
16 Souffian El Karouani
20 Ayman Sellouf '87
26 Cas Odenthal
30 Frank Sturing
34 Terry Lartey Sanniez
N.E.C. wint met doelpunt in blessuretijd in Helmond

Vrijdagavond ging N.E.C. op bezoek bij Helmond Sport in het SolarUnie stadion. De Nijmegenaren dingen serieus mee voor de titel in de tweede periode, waarmee het een ticket kan bemachtigen voor de play-off rondes eind seizoen. N.E.C. won met 1-2 bij Helmond Sport door doelpunten van Jonathan Okita en Tom van de Looi. Lees hier het wedstrijdverslag.

Het trainerstrio Francois Gesthuizen, Adrie Bogers en Rogier Meijer koos voor dezelfde basis die de afgelopen weken zo succesvol is gebleken. De eerste dreigingen van de wedstrijd waren van Nijmeegse komaf. Jonathan Okita kreeg tot tweemaal toe de bal in de diepte aangespeeld, maar vond met zijn lage voorzet in het vijfmetergebied twee keer geen teamgenoot. Enkele minuten later poogde diezelfde Okita het zelf, nadat hij vanaf de linkerflank doorbrak richting de keeper, maar zijn inzet miste scherpte en verdween met een slap rolletje langs het doel.

De openingsfase heerste N.E.C. in zowel balbezit als kansen. Via de flanken werd de snelheid gezocht en probeerde N.E.C. gevaar te stichten met voorzetten. Echter, vond de bal geen Nijmeegs eindstation, waardoor de 0-0 een feit was. Na twintig minuten voetbal ging N.E.C.-doelman Mattijs Branderhorst bijna de fout in. Een afvallende bal belandde tussen doelman en spits Givan Werkhoven in, waarbij de laatstgenoemde eerder bij de bal was. Branderhorst eerste poging om de bal te blokkeren ging mis, maar na een sprintduel herstelde de doelman zijn fout en voorkwam hij een onnodige achterstand.

Na 25 minuten voetbal leek Bart van Rooij aan te tekenen voor zijn eerste N.E.C.-treffer, maar zijn kopbal ging rakelings lang het aluminium van het Helmond-doel. Een voorsprong voor de Nijmegenaren hing in de lucht, want na een dik halfuur spelen kon keeper Stijn van Gassel de bal ophalen voor alweer zijn tiende doeltrap. N.E.C. speelde ver op de helft van Helmond en kon makkelijk opbouwen tussen de linies door. Hoewel bijna alle spelers constant op het helft stonden van Helmond, ontbrak het bij N.E.C. aan afmaken voor het doel.

In de 38e minuut ontstond er even tumult vanaf de Helmondse tribune. Een hoge bal in het zestienmetergebied van N.E.C. leek met de arm gestopt te worden door Rens van Eijden, maar arbiter Alex Bos zag er – gelukkig voor N.E.C. – geen overtreding in. Enkele ogenblikken later, speelde N.E.C. zich behendig met passing door de Helmond defensie heen en bereikte het Jellert van Landschoot als eindstation. Het kroelde van Helmond-spelers, waardoor de Belg (te) snel moest handelen en de bal langs het doel krulde.

Helmond liet zich ver terug zakken, waardoor N.E.C. zich soms moeilijk raad wist met de kleine ruimtes voor het doel. De kansen werden niet benut, waardoor beide ploegen met een 0-0 op het bord aan de thee gingen.

Ongewijzigd startten de ploegen aan de hervatting. N.E.C. smeet gelijk met energie en stormde, nadat de tweede helft drie minuten oud was, richting Van Gassal. Van Landschoot had veel ruimte vanaf de linkerflank, maar koos voor een hoge voorzet naar Okita die inliep, alleen door de vertraging van de hoge bal werd de aanval onklaar gemaakt. N.E.C. was getig en ongeduldig tegelijk soms in de aanval, waardoor de gemiste Nijmeegse kansen zich bleven opstapelen.

Nadat N.E.C. in de naam van Mart Dijkstra opnieuw een doelkans langs het doel werkte, kwam Anthony Musaba binnen de lijnen voor Ole Romeny na 57 minuten voetbal. De wissel leek van positieve invloed, want een minuut later stuurde Musaba teamgenoot Van Rooij weg. Laatstgenoemde gaf de bal hard en laag voor, waarna de bal prompt voor de voeten kwam Okita kwam. Na een beroerde aanname schoot de aanvaller de bal alsnog achter de goalie van Helmond: 0-1.

Musaba maakte, zoals vaker afgelopen weken, een sterke indruk met zijn invalsbeurt. De jongeling leek geheel zelf de score te verdubbelen, nadat hij 1-op-1 kwam met keeper Van Gassel; maar Musaba speelde de bal te ver voor zich uit. Nog geen minuut later deed dezelfde kans zich voor, maar de Helmond-keeper maakte ditmaal zijn goal klein en zag de N.E.C.-poging langs het doel verdwijnen.

Met een 0-1 achterstand als feit, gingen de gastheren wat verder van hun doel af spelen om zo toch nog kansen te creeren. Daardoor ontstond er ruimte voor de Nijmeegse counter.. Met een splijtende pass werd Musaba in de 80e minuut voor het doel gezet, deze was zelfzuchtig en schoot op de handen van de Helmondse sluitpost: tot ergenis van de vrijstaande Zian Flemming.

N.E.C. verzuimde kans op kans, waardoor de nekslag ook uitbleef. De oude voetbalwet 'als je zelf niet scoort, dan doet de ander dat' deed zich daarom weer eens de kop op steken. De sterk spelende Van Eijden zat mis met instappen, waardoor Helmond-middenvelder Sander Vereijken alle ruimte kreeg bij de zestienmeterlijn en vanaf afstand de bal achter Branderhorst krulde: 1-1.

De missie voor N.E.C. in de slotfase was kraakhelder: op zoek naar die verdiende 1-2. Met nog vier minuten officiele speeltijd op de klok, bracht N.E.C. Ayman Sellouf erbij voor aanvallend impuls. In de 91e minuut ontplofte het uitvak en alles wat N.E.C. een warm hart toedraagt, want Tom van de Looi ontving de bal uit een scrimmage en werkte deze achter doelman Van Gassel: 1-2.

Dik verdiend nam N.E.C. de punten mee huiswaars en werd ook Helmond Sport opzij gezet, waardoor N.E.C. nog altijd in de race blijft voor de periodetitel.

Eredivisie Zondag 14 augustus 2022 Kras Stadion
FC Volendam
12:15
N.E.C.

Stand Eredivisie
9 FC Volendam 1
10 RKC Waalwijk 1
11 Heerenveen 1
12 Sparta R'dam 1
13 Fortuna Sit. 0
14 NEC 0
15 Go Ahead 0
16 SC Cambuur 0
17 Vitesse 0
18 FC Emmen 0