Wedstrijdverslag

Okita schiet N.E.C. in extremis naar zege na comeback FC Volendam

Voorbeschouwing FC Volendam - N.E.C.

Het was met hangen en wurgen, maar vorige week werd tegen Helmond Sport ook de tweede wedstrijd onder leiding van Ron de Groot in een overwinning omgezet. N.E.C. keek tegen de Helmondse laagvliegers al snel tegen een 0-1 achterstand aan en het was aan een bevlieging van Randy Wolters te danken dat de ploeg toch nog met een 1-1 stand op het scorebord ging rusten. Snel in de tweede helft maakte Josef Kvida de 2-1 in Nijmeegse voordeel, maar dankzij een penalty kwam Helmond Sport vijf minuten later alweer langszij. Tien minuten voor tijd stelde Randy Wolters met zijn tweede treffer van de avond (zijn eerste twee doelpunten voor de club) de overwinning toch nog veilig. Drie punten bijschrijven en snel vergeten die wedstrijd, zo luidde het belangrijkste advies na afloop van het treffen.

Vanavond wacht in Volendam de volgende uitdaging op weg naar de mogelijke deelname aan de play-offs. Verliespunten kan N.E.C. zich eigenlijk niet meer permitteren en dus zullen de Noord-Hollanders in eigen huis over de knie gelegd moeten gaan worden. Vorig jaar lukte dat dankzij doelpunten van Arnaut Groeneveld en Sven Braken en dit seizoen werden de ‘wijdbroeken’ in de eigen Goffert met 5-1 terug naar huis gestuurd in wat voor N.E.C. misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen was. Net als N.E.C. is Volendam aan een teleurstellend seizoen bezig. Ook bij FC Volendam werd gedurende het seizoen afscheid genomen van de trainer (Misha Salden) en vallen de resultaten tot dusverre tegen. De laatste overwinning van FC Volendam dateert van 15 februari, toen Helmond Sport met 1-0 verslagen werd. Van de negen wedstrijden daarna werden er vijf verloren, vier keer werden de punten gedeeld met de tegenstander.

Bij N.E.C. ontbreken voor het treffen met FC Volendam in ieder geval Rens van Eijden, Norbert Alblas en Tom Overtoom. Na een schorsing van drie wedstrijden is Joey van den Berg wel weer van de partij en het lijkt waarschijnlijk dat hij zijn plek centraal in de verdediging weer zal gaan innemen en Frank Sturing dan het kind van de rekening gaat worden. Een overwinning op FC Volendam zou er voor zorgen dat N.E.C. met een goed gevoel kan aantreden tegen RKC Waalwijk, dat komende maandag alweer op bezoek komt in De Goffert. Met twee wedstrijden in vier dagen tijd lijkt dit paasweekend zo een weekend van de waarheid te gaan worden in de jacht op een play-off ticket.

Door Teun van Thiel

96' De wedstrijd is afgelopen
94' Mike Trésor Ndayishimiye wordt gewisseld voor Josef Kvida
92' Gele kaart Mike Eerdhuijzen
91' GOAL: Jonathan Okita maakt de 2-4 (Assist door Terry Lartey Sanniez)
91' GOAL: Jonathan Okita maakt de 2-3 (Assist door Terry Lartey Sanniez)
88' Rodney Antwi wordt gewisseld voor Nick Runderkamp
84' Gele kaart Joey van den Berg
84' Gele kaart Joey van den Berg
78' Randy Wolters wordt gewisseld voor Anthony Musaba
78' Randy Wolters wordt gewisseld voor Anthony Musaba
77' GOAL: Anthony Berenstein maakt de 2-2 (Assist door Gijs Smal)
68' Darryl Baly wordt gewisseld voor Mike Eerdhuijzen
68' Darryl Baly wordt gewisseld voor Mike Eerdhuijzen
67' GOAL: Rodney Antwi maakt de 1-2
60' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Terry Lartey Sanniez
59' Paul Kok wordt gewisseld voor Derry John Murkin
56' Gele kaart Gijs Smal
52' Gele kaart Rodney Antwi
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
39' Gele kaart Marco Tol
8' GOAL: Ferdy Druijf maakt de 0-2
1' GOAL: Mike Trésor Ndayishimiye maakt de 0-1
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling FC Volendam

1 Jordi van Stappershoef (K)
2 Robin Schouten
3 Marco Tol
4 Darryl Baly '68 '68
5 Gijs Smal
6 Kevin Visser
7 Nick Doodeman
8 Joey Veerman
9 Anthony Berenstein
10 Paul Kok '59
11 Rodney Antwi '88

Wisselspelers

16 Nordin Bakker (K)
22 Barry Lauwers (K)
12 Ties Evers
13 Mohamed Betti
15 Mike Eerdhuijzen '68 '68
17 Gerry Vlak
18 Nick Runderkamp '88
19 Martijn Kaars
20 Derry John Murkin '59

Opstelling N.E.C.

31 Mattijs Branderhorst (K)
2 Guus Joppen
7 Jordy Bruijn '60
8 Joey van den Berg
9 Ferdy Druijf
11 Randy Wolters '78 '78
12 Mart Dijkstra
21 Leroy Labylle
44 Mathias Bossaerts
71 Mike Trésor Ndayishimiye '94
77 Jonathan Okita

Wisselspelers

1 Oliver Zelenika (K)
23 Marco van Duin (K)
4 Josef Kvida '94
15 Niek Hoogveld
17 Ole Romeny
20 Paolo Sabak
26 Anthony Musaba '78 '78
30 Frank Sturing
34 Terry Lartey Sanniez '60
Okita schiet N.E.C. in extremis naar zege na comeback FC Volendam

In een spectaculair duel heeft N.E.C. vrijdagavond met 2-3 van FC Volendam gewonnen. Een goed gevuld uitvak in het Kras Stadion zag de Nijmegenaren een snelle 0-2 voorsprong weggeven, maar Jonathan Okita zorgde in de blessuretijd van de tweede helft alsnog voor de drie punten.

Door Jesse van Someren

Het eerste fluitsignaal in het avondzonnetje had nog amper geklonken, of de Nijmeegse openingstreffer lag al in het net. Mike Ndayishimiye pikte de bal aan de rand van de zestien op, stoomde door richting doel en rondde beheerst af. Een droomstart voor N.E.C., dat vijf minuten later wel doelman Mattijs Branderhorst mocht danken. De goalie reageerde uitstekend op een inzet van Volendam-spits Anthony Berenstein en voorkwam de snelle gelijkmaker.

Twee minuten later toonde N.E.C. zich meteen effectief. Topscorer Ferdy Druijf kreeg de bal aangereikt van de Volendam-verdediging, kapte rustig zijn man uit en schoot beheerst binnen via de binnenkant van de paal. Hiermee zaten de Nijmegenaren na acht minuten al op rozen in Volendam, waarbij de thuisploeg veel moeite had met de snelle flankspelers van N.E.C.

In het restant van de eerste helft kregen de Nijmegenaren nog goede mogelijkheden om de wedstrijd al definitief in het slot te gooien. Zo waren Jonathan Okita, Jordy Bruijn en Randy Wolters gevaarlijk met schoten van net buiten de zestien, en zag Druijf een kopbal van dichtbij gekeerd worden door Volendam-doelman Jordi van Stappershoef. Aan de andere kant was de thuisploeg op slag van rust nog een paar keer gevaarlijk dicht bij de aansluitingstreffer. Rodney Antwi schoot vanuit kansrijke positie hard in het zijnet, terwijl linksback Gijs Smal een paar minuten later de bal voor het inschieten had. Branderhorst voorkwam hier wederom een tegengoal met uitstekend keeperswerk.

In de tweede helft gebeurde er aanvankelijk weinig. Jordy Bruijn moest zich na een uur spelen licht geblesseerd laten vervangen door Terry Lartey Sanniez. Een paar minuten hierna kreeg N.E.C. via Ndayishimiye en Wolters enorme mogelijkheden om de 0-3 binnen te werken, maar tot twee keer toe stond Van Stappershoef in de weg.

Drie minuten later kreeg N.E.C. de rekening gepresenteerd. Rodney Antwi schoof de bal na een voorzet vanaf de achterlijn in de verre hoek en bracht FC Volendam terug in hoop. Vanaf dat moment creëerde de thuisploeg een overwicht in de wedstrijd en begon N.E.C. te wankelen. Een kwartier voor tijd leken de Nijmegenaren de overwinning helemaal weg te geven, toen Anthony Berenstein de 2-2 geplaatst achter Branderhorst schoot.

N.E.C. moest weer opnieuw beginnen en ging, met de ingevallen debutant Anthony Musaba in de gelederen, op jacht naar een nieuwe voorsprong. Na meerdere malen aandringen ging Jonathan Okita in de eerste minuut van de blessuretijd op het Volendam-doel af, liep de zestien binnen en schoot uiterst beheerst alsnog de winnende treffer achter Van Stappershoef. Zo boekte N.E.C., voor de neus van een dolblij uitvak, alweer de derde overwinning op rij onder coach Ron de Groot.

Eredivisie Zondag 2 oktober 2022 Goffertstadion
N.E.C.
14:30
Feyenoord

Stand Eredivisie
6 Heerenveen 12
7 Sparta R'dam 10
8 RKC Waalwijk 9
9 FC Utrecht 9
10 Excelsior 9
11 NEC 8
12 FC Groningen 8
13 Go Ahead 6
14 Vitesse 5
15 FC Volendam 5