Algemeen

Q&A met Wilco van Schaik

Q&A met Wilco van Schaik

Beste supporters, 

Dank voor jullie vragen waaruit een selectie is gemaakt voor mij. In deze periode zullen we vaker op deze manier jullie de kans geven vragen te stellen, onzekerheden te laten horen of om vanuit jullie adviezen te ontvangen. De situatie is uiterst onwerkelijk en onzeker voor ons allemaal. Ten eerste gaan onze gedachten elke dag uit naar de mensen en families die nu strijden tegen deze vreselijke ziekte. Ik wens de mensen die geconfronteerd worden met het coronavirus heel veel sterkte en gezondheid toe. Let goed op jezelf en je dierbaren in deze tijd. Een tijd die leert dat er meer is dan enkel voetbal. Soms gaan wij met z'n allen wel eens heel ver in onze passie voor voetbal of N.E.C. Deze periode leert ons ook weer relativeren, leert ons nog beter om ons heen te kijken wat écht belangrijk is. Leven, je gezin, gezondheid. Opeens werken we allemaal anders en passen we ons ook nog eens heel snel aan. We zijn effectief in het thuiswerken, we communiceren op diverse manieren met klanten, relaties en collega's en zeuren veel minder dan normaal. De wereld is aan het veranderen, de wereld maakt een reset door. Het zal hierna wellicht nooit meer zo zijn als vroeger. Deze tijd gaat ons veranderen, daar ben ik van overtuigd. Het gejaag is er nu even van af. Het moeten, de druk, het continu sprinten in de wielerwedstrijd is even niet aan de orde. We concentreren ons nu op wat echt belangrijk is in het leven, overleven en liefhebben. Nogmaals, let goed op elkaar en kijk wat vaker om je heen om te zorgen voor een ander. 

Dan toch weer naar het voetbal. Want ik reken erop dat wij elkaar weer gaan zien in De Goffert. Iets dat we ook zo missen, merken we nu. Voetbal is dan geen vitaal beroep, het is voor velen van ons toch een uitje. Onze ontspanning of een manier om even lekker af te reageren. Een plek om weer even samen te komen met een biertje, hapje en een dolletje. En natuurlijk de rollende bal. En dat ontbreekt nu. Maar weet dat het weer gaat rollen. Elke dag hebben we overleg met de KNVB, de CED (belangenorganisatie van de Eerste Divisie) en de FBO (Federatie Betaald Voetbalorganisaties). Met elkaar bekijken we de situatie, horen we van de overleggen met de overheidsinstanties en kijken en praten we continu vooruit naar het moment waarop de bal weer kan gaan rollen. Niets is duidelijk op dit moment, we zullen moeten afwachten en we zijn afhankelijk. We hebben dit niet in de hand als club. We willen heel graag, maar alleen als het de gezondheid van onze spelers en jullie als supporters niet kwaad kan doen. Maar weet dat we elke dag bezig zijn met de toekomst van N.E.C. Het gaat zwaar worden voor onze club. Niet alleen voor onze club, maar voor veel clubs is dit de actualiteit. Voor ons is dit een extra zware periode omdat we al maanden wachten op gelden, hier zal ik in onderstaande vragen wat dieper op ingaan. Er is uitspraak gedaan door de FIFA, maar ik ben pas blij als dat geld op de rekening gaat. We vechten er hard voor, neem dat van mij aan. Daarnaast zijn we alle scenario's naar volgend seizoen toe in kaart aan het brengen. Op diverse gebieden van spelers tot trainers, van staf tot academie. Op elk terrein focussen we ons al op de toekomst. De wereld zal weer gaan draaien en dan moeten wij als N.E.C. klaar staan en mogen er geen excuses gelden. Dus zijn we bezig met het elftal van 20/21 in potlood te tekenen, denken we na over de mogelijkheden van de staf en begeleiding. De komende maanden gaat daarin meer duidelijk worden als we ook weten hoe we er als club voor staan. Maar je moet in scenario's denken om klaar te staan en toe te kunnen slaan als er duidelijkheid is. 

Kortom, een uitdagende periode ligt voor ons. Een periode die we ook als uitdaging aan gaan. Strijdend, vechtend en met de juiste rust en het overzicht op de juiste momenten. We gaan niet in paniek raken, we hebben onze visie en weten waar we heen willen. Dat zit nu iets tegen, maar niets mag ons afhouden van ons doel. dat doel is de Eredivisie. Uiterlijk in de zomer van 2022 willen we daar financieel gezonder naartoe. Te samen met een gemoderniseerd stadion dat zo rendabel is dat we de club op dat moment sportief en financieel hebben gereanimeerd. Dat is ons doel, daar gaan we voor. Daar gaan we de komende maanden ook voor vechten. dat mag je als supporter van ons verwachten. Wij verwachten dan dat jullie met ons mee strijden om daar te komen. In goede en slechte tijden moeten we elkaar opzoeken, vasthouden en steunen. Samen komen we verder. Dank voor het toesturen van jullie vragen, hieronder zal ik een selectie van de vragen beantwoorden om meer duidelijkheid te scheppen rondom de situatie van de club en mijzelf.

De vragen

1.            Welke contracten gaan er verlengd worden?

Op dit moment is niets zeker heb ik al aan gegeven. Voor 1 april moeten we wettelijk alle aflopende contracten of opties opzeggen. Dat hebben we gedaan. Ten eerste om de vrijheid te houden en met diverse spelers in alle rust en zonder wederzijdse verplichtingen te praten over de toekomst. Ten tweede omdat we de prestaties van sommige spelers nog beter willen beoordelen. Daarnaast is er natuurlijk de onzekerheid rondom het coronavirus en de crisis die het met zich meebrengt. Als directie en RVC kunnen we, in het belang van de club, momenteel geen onnodige risico’s nemen. Dus daarom hebben we alle contracten formeel opgezegd en gaan we de komende periode met iedereen open en eerlijk het gesprek aan of er nog een toekomst is bij N.E.C. Hierbij is de prestatie van een speler op het veld cruciaal, maar moeten we ook rekening houden met de situatie rondom de coronacrisis.

2.            Wat is het essentieelste punt om N.E.C. terug in de Eredivisie te krijgen?

Kwaliteit op het veld is doorslaggevend en allesbepalend. Vandaar dat we vorig seizoen een andere technische koers hebben ingezet en we zijn begonnen bij de basis, ofwel de jeugd de kans te geven. Deze spelers met enorm veel potentie hebben alleen nog geen ervaring en moeten 40 wedstrijden spelen. Fouten maken, ervaringen op doen, sterker worden, om volgend jaar een vaste basisspeler te zijn met veel kwaliteit en waarde. Dat is stap één. Met de ervaring van Rens van Eijden daarbij hebben we een basis gelegd. Dit seizoen hebben we daarnaast de randvoorwaarden rondom het eerste elftal kwalitatief en qua intentie verhoogd en verbeterd. Voeding, fysiek, mentaal, intensiteit. Het zijn punten waarop we meer hebben gevraagd en geëist van elke speler. Ook hebben we de voorwaarden verbeterd, door te investeren in mensen en meer uren.  Onze drie trainers hebben onze filosofie, onze cultuur, omarmd en zijn  met die uitgangspunten en voorwaarden aan de slag gegaan. Tegen de groep hebben we gezegd 'iedereen krijgt de kans, maar als je maar één minuut de kantjes eraf loopt, ga je uit de groep. We willen alleen maar gasten die het uiterste van zichzelf vragen en altijd alles geven. Spelers die zichzelf pijn willen doen, willen ontwikkelen, open staan voor ontwikkeling en coaching om beter te worden en vaker een wedstrijd te gaan winnen.’ We hebben van diverse spelers afscheid genomen, mede om die reden. Dat heeft ons veel geld gekost. Geld dat wel in ons budget zat, maar niet op het veld stond. Echter, als je een visie hebt, dan moet je er aan vasthouden, welke consequenties dat dan ook heeft. Het doel dit seizoen was een plek bij de eerste 9, ofwel plaatsing voor de play-offs. Niet leuk voor menig supporter, maar ik ga niet liegen, meer zit er niet in. Maar  we doen het niet voor niets, we zijn aan succes aan het bouwen. Het is met een doel, het is niet iets dat we zomaar accepteren en volgend seizoen weer gaan kijken. Nee, stap voor stap willen we hoger. Maar er moet een beginpunt zijn en vanuit daar moet je naar boven werken. Voor ons, voor N.E.C., is dit seizoen het beginpunt.

3.            Hoe ziet een dag als Algemeen Directeur van N.E.C. eruit?

Nu verschilt die van in een normale tijd. Nu is het vooral veel overleg met instanties en belangengroeperingen en met de managers van onze afdelingen. De sollicitatie van de HJO (Hoofd Jeugdopleidingen) vergt de aandacht, evenals de selectievorming van aankomend seizoen. Het stadion vergt veel tijd van mijn agenda, want hiervoor heb ik minimaal één keer per week een gesprek op het gemeentehuis, zit ik samen met de kenners van KlokGroep. Zij zijn specialisten op het gebied van stadionbouw en daarnaast zit ik vaak samen met investeerders om ramingen te maken. In deze periode hebben we vaak minimaal één keer per twee weken 's avonds RVC vergaderingen, naast in de normale tijden de OSRN events in de avonden, afspraken met klanten en af toe business presentaties die ik hou voor klanten en relaties van N.E.C. over 'ondernemen in voetbal, passie voor mensen en het maken en houden van relaties'. Eén keer per week hebben we een teamrondje op kantoor met alle medewerkers waarin ik de hoofdlijnen en ontwikkelingen van het beleid deel en de afdelingshoofden aangeven waar ze mee bezig zijn. Daarnaast heb ik de bila's (besprekingen) met de afdelingshoofden en sluit ik af en toe aan in meetings waar mijn specialisme op onderdelen gevraagd wordt. Finance en HR vallen ook onder mij, dus die terreinen manage en volg ik continu. Dan kijk ik af en toe bij de beloften en spreek met die stafleden één keer per maand evenals ik met de HJO en hoofd scouting elke twee weken een gesprek heb, naast mijn tweewekelijkse overleg met staf van het eerste elftal. Als je het zo achter elkaar op schrijft lijkt het heel veel en misschien voor sommigen niet te doen. maar weet dat ik niet alles zelf uit hoef te voeren. Mijn rol is mensen op en aan de visie te houden, ze verbinden, zorgen dat de randvoorwaarden goed zijn en zij goed kunnen presteren op hun gebied. Ik volg, ik daag uit, inspireer, motiveer en verbind. Dat is mijn rol, iedereen samen achter dat ene doel krijgen en daar voor gaan. Als het goed gaat, maar zeker ook als het slecht gaat. Ik werk hard, dat weet ik voor mezelf. 99% bestaat niet, anders kan ik niet presteren. Thuis weten ze dat ook. Ik heb een doel en daar krijgt niemand mij vanaf, dat doel gaat bereikt worden, 100%. Daar moet veel voor wijken, ook wel eens privé. Maar ik heb 18 jaar een reclamebureau gehad en geleid, ik ben zelfstandig ondernemer geweest, dan kan je geen dag missen. Ik beschouw mijzelf nu weer als zelfstandig ondernemer. Zo voel ik mijn werk bij N.E.C. Dit voelt nu als ‘mijn’ bedrijf, hier sta ik voor en doe ik alles voor. 

En met heel veel plezier, neem dat van mij aan. De energie die ik krijg van de mensen op kantoor, de technische kant of de academie, daar geniet ik van. Nijmegenaren zijn warme en leuke mensen. Ik voel me nog elke dag gewenst hier. Mijn vrouw en ik zijn al bij diverse mensen uitgenodigd, dat had ik in Utrecht niet, terwijl ik daar vandaan kom. De deuren staan hier meer open, mensen willen veel voor mij doen. Dan geef ik graag veel terug. Ik beleef heel veel plezier aan mijn werk. Ik weet dat ik ingestapt ben op een moment dat de club, na de tweede degradatie, bijna dood was. Dat zijn de momenten dat ik in mijn kracht kom. Dan moet ik vaak drie tot vier jaar argwaan, hoon en kritiek aanhoren, want deze club moest vanaf de bodem weer worden opgebouwd. Er is dan geen vertrouwen, iedereen wantrouwt elkaar in zo'n situatie. Dat vraagt een harde huid, veel incasseringsvermogen en dat is natuurlijk begrijpelijk. Ik heb het eerder meegemaakt, het hoort erbij. Leuk is anders, maar ik weet dat we door deze fase heen moeten. Maar we moeten door deze teleurstellende tijden heen. Een club kan niet in één keer weer rechtop staan. Daarvoor is er zeker bij N.E.C. te veel gebeurd in de afgelopen jaren. We moeten ervan leren en dingen echt wezenlijk anders doen. Dat kost mensen hun positie of hun rechten, dat geeft wrijving en botsingen, maar we moeten dingen doorbreken. dat is mijn opdracht, dan voer ik die uit. met het volste vertrouwen dat over één à twee jaar iedereen zegt 'het is toch goed gekomen'. 

4.            Wat zijn de plannen voor volgend seizoen?

Door de ervaringen en ontwikkelingen die we dit seizoen doormaken, met in de zomer een verversing van de selectie, moeten we komend seizoen dan weer een stap kunnen zetten naar de top 5 van de competitie. Om uiteindelijk het jaar erop aanspraak te maken op de plekken die aan het einde van het seizoen recht geven op directe promotie. Waarbij we niet uitsluiten dat we dit seizoen via de play-offs (als die nog gespeeld gaan worden) of komend seizoen niet willen of kunnen promoveren. Ook dat kan, want elke wedstrijd spelen we om te winnen. Maar om elke wedstrijd te eisen dat je wint, zo ver zijn we nog niet. Nu zijn we aan het ontwikkelen en verbeteren. Volgend seizoen moeten we door de ontwikkeling, de gehanteerde visie en de inmiddels gebouwde cultuur meer gaan winnen. En het seizoen erop moet elke wedstrijd gewonnen worden, ofwel moet winnen de norm geworden zijn. Dat is ons plan, dat is onze visie en dat is het plan dat we uitvoeren. 

5.            Is N.E.C. op zoek naar een Technisch Directeur of Technisch Manager?

Ja, daar kijken we al maanden naar. Echter is een goede TD is niet zo maar voor handen. AZ nam ooit zijn hoofdscout omdat men extern geen goede vond, PSV deed met John de Jong hetzelfde. Bij FC Utrecht en Willem II groeiden Jordy Zuidam en Joris Mathijsen van intern door. Kortom de echte goede TD's liggen niet voor het oprapen. We, en specifiek de RVC, zijn er heel druk mee geweest en we hebben de lat heel hoog gelegd. N.E.C. is niet zomaar een club. Je moet met de druk, de belangen en de mensen om kunnen gaan. Je moet een persoonlijkheid zijn, leiding kunnen geven aan de totale technische organisatie. Technische inhoud en ervaring hebben. Je moet ervaring hebben van het totale technische vak, van spelers aan- en verkopen. Een goede TD moet de juiste trainer en de juiste selectie neerzetten die mee kan spelen om de titel. Het is een hele omvangrijke functie. Zo omvangrijk dat je je wel eens kan afvragen 'kan dat allemaal wel in één persoon zitten'.

We hebben al met kandidaten gesproken, maar de juiste keuze zit er nog niet bij. Door de coronacrisis is momenteel een extra complexe factor. Dus voor nu komt er geen snelle duidelijkheid denk ik, om eerlijk te zijn. De komende weken zal dit duidelijker worden en zullen we hier ook dieper op ingaan. Tot die tijd volgen we de lijn die is ingezet met Nick Kersten, het klanken met experts van binnen en rondom de club en de samenwerking met de academie. 

6.            Wat merkt N.E.C. op financieel gebied van de Coronacrisis?

Er gaat veel op ons afkomen, dat hebben we al in de scenario’s gezien. Maar momenteel heerst er vooral veel onzekerheid. Niets is duidelijk en we moeten vooral afwachten wat er allemaal nog aan komt. Maar dat het schade oplevert is zeker. Buiten N.E.C. worden ook andere bedrijven geraakt en zij zijn onze partners en klanten. Dus ook op die terreinen zullen we het gaan voelen. We krijgen al veel berichten van seizoenkaarthouders en zij geven aan iets voor de club te willen betekenen. Dat doet ons heel goed en typeert een N.E.C.-supporter. We hebben een hele trouwe aanhang en velen van jullie blijven altijd achter ons staan. Die steun hebben we ook heel hard nodig, want financieel zal ons dit hard raken. Maar er komt een nieuwe tijd, een nieuw seizoen. Daar moeten we ons op focussen. We krijgen problemen, maar die moeten overwonnen worden. Samen met onze relaties, seizoenkaarthouders, aandeelhouders en investeerders. Samen gaan we eruit komen, maar op iedereen moeten we een beroep doen om deze periode door te komen. We rekenen op ieders steun die dat kan geven.

7.            Zijn er al noemenswaardige ontwikkelingen rondom het nieuwe stadion?

We zijn bezig een stadion te ontwikkelen met een plek voor wonen, werken, sporten, maatschappelijke instellingen en bedrijven. Het bestemmingsplan moet daarvoor gewijzigd worden, daar werken we aan met de gemeente en onze partners. We zitten in de fase van de tekeningen, de maatvoeringen van de verschillende onderdelen, de berekeningen/offertes en de investeringen. Als we daar uit zijn en de gemeente ziet deze plannen nog steeds zitten gaan we de volgende stap zetten. Dan komt er een periode van onderzoeken op gebied van geluid, flora fauna, parkeren, veiligheid, onderzoek wie er wil huren, etc. We hebben een koopoptie van anderhalf jaar. We vragen ons af of we dat daarbinnen gaan redden. Ook daarover zijn we in gesprek met de gemeente. Waar we overigens heel goed, heel open en heel transparant mee samen werken. Samen willen we de nieuwe Goffert neerzetten. Het moet een icoon voor de stad en regio worden. We zijn er nog lang niet, maar ik heb er nog steeds vertrouwen in dat het er komt. Toen ik startte bij N.E.C. en we de eerste optie tekenden gaf ik er nog geen 25% voor. Dus we zijn opgeschoten. We gaan nu voor de komende 25% om er 100% van te maken. Als dit er gaat komen zullen we allemaal trots zijn. Inwoners van de stad, de omgeving en de supporters van N.E.C. Het zal de club de springplank geven naar de toekomst om weer een rol in de Eredivisie te gaan spelen. We hebben op het veld een doel (promotie), maar dus ook naast het veld(een nieuw gemoderniseerd, rendabel, stadion).

8.            Zijn er al vervangers op het oog voor Iddo Roscher en Dominique Scholten?

Ja, daar zijn we druk mee bezig. Als eerste met de HJO functie, ofwel de opvolging van Iddo. De jeugd is de basis van de club, het fundament in onze visie. We vinden als directie en RVC die positie heel bepalend. Dus zijn we daar erg gefocust op geweest de afgelopen weken. We hebben een lijstje met maar heel weinig, in onze ogen, geschikte kandidaten. Die willen we wel binnen halen, dus dat is een doel. We hebben uitstekende gesprekken, ik hoop de komende weken duidelijker te kunnen worden. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we die posities goed gaan invullen en dat we door kunnen bouwen op het enorm goede werk dat is geleverd door Iddo en Dominique. Voor het nieuwe seizoen moeten deze functies ingevuld zijn.

9.            Wat gaat er gebeuren met seizoenkaarthouders en andere kopers van tickets als de rest van het seizoen zonder publiek gespeeld gaat worden?

Daar denken we momenteel over na. Niet alleen wij, maar dat doen we samen met alle clubs en de CED. Wij zullen te allen tijde naar de toekomst toe compensaties gaan bedenken om deze mensen te behouden en in de toekomst weer extra te laten genieten van N.E.C. N.E.C. zal haar supporters niet in de kou laten staan. We zullen in deze overleggen zeker de SV betrekken en ook met hun bekijken wat we kunnen doen of wat er leeft. Heb je kaarten voor losse wedstrijden gekocht zullen we daar, als deze niet meer gespeeld worden, ook een passende oplossing voor vinden. Alles in redelijkheid en met alle belangen voor ogen mee genomen.

10.          Wat is de stand van zaken m.b.t. het geld dat N.E.C. nog moet krijgen van Fenerbahçe omtrent de transfer van Ferdi Kadioglu? Blijft er van de inkomsten van de transfer van Kadioglu geld over om nieuwe spelers aan te trekken of moeten er gaten in de begroting worden gedicht?

De FIFA heeft ons in het gelijk gesteld. Fenerbahçe moet voor half april betalen. Wij zijn in afwachting van dit geld waar we al tien maanden op wachten. Het geld van Kadioglu is voor de dekking van dit seizoen mee genomen in de opbrengsten en is dus geen geld voor aankopen, daar ben ik maar eerlijk over, om geen verkeerde verwachtingen te wekken. Dat geld hebben we hard nodig om op achterstallige betalingen, omdat zijn ons al tien maanden niet betalen, in te gaan lopen. 

11.         Wat is de stand van zaken met de betrekking tussen de supporters en de afdeling veiligheidszaken?

We zijn tot nu toe in de gesprekken die we hebben gehad nog niet tot een eensluidende conclusie, laat staan oplossing, gekomen. De meningen en gevoelens liggen nu nog te veel uit elkaar. Ik betreur dit aangezien we beide partijen heel hard nodig hebben. Ik ben blij dat ik Legio weer actief zie voor de club met de geweldige actie voor Hans van Delft. We zijn dus nog niet genoeg tot elkaar gekomen, wat ervoor zorgt dat we nog geen oplossing hebben voor dit probleem. We gaan nu naar het einde van het seizoen toewerken en zullen in de zomerperiode weer met elkaar om de tafel gaan om de situatie opnieuw te bespreken met elkaar. We moeten met elkaar in gesprek blijven om te kijken waar we, in het belang van onze club, de consensus voor een goede samenwerking kunnen bewerkstelligen. 

Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36