Wedstrijdverslag

Strijdend N.E.C. pakt de volle buit in Eindhoven

Voorbeschouwing FC Eindhoven - N.E.C.

Na een midweekse prestatie van formaat (eredivisionist Fortuna Sittard werd na verlenging uitgeschakeld in het toernooi om de KNVB-beker) neemt N.E.C. het vanavond op tegen FC Eindhoven. De Eindhovenaren staan op de negende plaats van de Keuken Kampioen Divisie, op acht punten afstand van N.E.C.

N.E.C. speelde vorig weekeinde doelpuntloos gelijk tegen kampioenskandidaat Cambuur Leeuwarden en de overwinning tegen Fortuna Sittard zal het Nijmeegse vertrouwen een verdere boost hebben gegeven. Dat is prettig, want met het oog op de ranglijst zou het fijn zijn als N.E.C. vanavond weet te winnen in het Jan Louwers Stadion. De ploegen in het linkerrijtje staan namelijk dicht bij elkaar en dus is het stuivertje wisselen als het gaat om de plekken die aan het eind van de rit recht geven op een plekje in de play-offs.

Uiteraard zal voor FC Eindhoven hetzelfde gelden. De ploeg van trainer Ernie Brandts heeft hetzelfde doel voor ogen en zal dus nog een paar plekken willen stijgen op de ranglijst. De laatste weken verloopt de jacht op een hogere klassering met wisselend succes. Zo werd afgelopen week met 1-0 verloren van Excelsior, maar werd een week daarvoor Almere City knap op een gelijkspel gehouden (0-0). De laatste overwinning van de Eindhovenaren dateert van 12 december, toen MVV overtuigend met 4-0 opzijgeschoven werd.

De uitwedstrijd in Nijmegen liep voor FC Eindhoven deze jaargang minder goed af. Begin oktober werd het in De Goffert 6-0 in Nijmeegs voordeel, terwijl de ploeg van Rogier Meijer ook nog een keer of drie paal en laat raakte. Opvallend genoeg had FC Eindhoven tót die wedstrijd nog een van minst gepasseerde defensies van de Keuken Kampioen Divisie. De Eindhovenaren eindigden de wedstrijd door een rode kaart en een blessuregeval overigens met negen man.

Vanavond zal het aan de aftrap in ieder geval weer elf tegen elf zijn, maar welke elf namen Rogier Meijer het veld in stuurt is op het moment van schrijven nog niet bekend. Voorin lijkt in ieder geval Rangelo Janga zijn plekje weer heroverd te hebben na zijn goede goede invalbeurt tegen SC Cambuur en prima wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Bij FC Eindhoven vinden we met Joey Sleegers één voormalig N.E.C-er terug. Na enkele weken blessureleed keert de aanvaller vanavond terug in de wedstrijdselectie van Ernie Brandts.

De wedstrijd begint vanavond om 21.00 en staat onder leiding van scheidsrechter Pérez. De wedstrijd is in zijn geheel te volgen op ESPN 1.

90' Gele kaart Édgar Barreto
85' Thomas Beekman wordt gewisseld voor Mathias de Wolf
85' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Elayis Tavsan
84' Gele kaart Jort van der Sande
78' Gele kaart Maarten Peijnenburg
75' Brian de Keersmaecker wordt gewisseld voor Pieter Bogaers
75' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Édgar Barreto
74' Gele kaart Ruud Swinkels (K)
74' Gele kaart Jonathan Okita
33' Gele kaart Brian de Keersmaecker
19' Gele kaart Iker Pozo
9' GOAL: Jonathan Okita maakt de 0-1 (Assist door Jordy Bruijn)

23 Anton Fase

N.E.C. heeft de lastige uitwedstrijd bij Eindhoven in winst om weten te zetten. Na een goede eerste helft en een mindere tweede helft stond er een 0-1 einduitslag op het scorebord.

Op een koude en regenachtige maandagavond was het aan N.E.C. om op bezoek bij FC Eindhoven het goede gevoel na de bekerwedstrijd tegen Fortuna Sittard (3-2 winst na verlenging) vast te houden. De eerste ontmoeting tussen de twee ploegen bood daarvoor alle gelegenheid, want in het Goffertstadion werd eerder dit seizoen nog met 6-0 gewonnen. De Nijmegenaren leken zich dat nog goed te herinneren, want binnen drie minuten kreeg Thomas Beekman een grote kopkans. De aanvallende middenvelder knikte naast uit een hoekschop en vijf minuten later had ook Souffian El Karouani tot scoren kunnen komen. De linksback was het eindstation van een knappe aanval over rechts, maar zijn volley kwam niet helemaal uit de verf.

In de negende minuut was het wel raak. Jordy Bruijn speelde Jonathan Okita vrij met een schitterende bal en de N.E.C.-aanvaller maakte daar optimaal gebruik van. Hij speelde zijn directe tegenstander uit en krulde de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de verre hoek. Met de 0-1 op zak bleef de ploeg van trainer Rogier Meijer gewoon doorspelen en het had eigenlijk ook meteen 0-2 moeten zijn. Beekman mocht door na knap wegleggen van Rangelo Janga, maar omdat de middenvelder zijn spits daarna over het hoofd zag viel de tweede goal niet. Ook Bruijn had die treffer in het eerste kwartier al op zijn schoen. Zijn schot van dichtbij werd geblokt. Daarna ging de Nijmeegse storm liggen en duurde het tot minuut 23 voordat er weer gevaar werd gesticht.

Wederom was het de actieve Beekman die voor Eindhoven-goalie Swinkels opdook. Zijn kopbal uit een moeilijke hoek was echter net te hoog gemikt, waarna Okita nog geen vijf minuten later een grote kans op zijn tweede van de avond liet liggen. Omdat N.E.C. de marge maar niet wist te verdubbelen bleef Eindhoven in de wedstrijd en dat kwam de bezoekers bijna duur te staan. Een counter na een half uur voetballen leverde bijna de gelijkmaker op en het was aan Bart van Rooij en Norbert Alblas te danken dat de Brabantse spits geen goal maakte. Vlak voor rust had de formatie van Meijer weer een doelpunt moeten maken. Okita ging alleen op de keeper af en had alle tijd, maar de doelman bleef naar de bal kijken en plukte het leer van zijn schoen af.

Omdat de Nijmegenaren er in de eerste helft maar niet in slaagden om die verdiende 0-2 op het scorebord te krijgen, bleef het Eindhovense gevaar ook na rust sluimeren. Dat bleek wel toen Jort van der Sande, de spits van de blauw-witten, in minuut 50 maar net voorlangs schoot. Het was zaak voor N.E.C. om het initiatief ook in het tweede bedrijf in handen te nemen en daar had Dirk Proper al snel voor kunnen zorgen. De kleine middenvelder wist de keeper echter niet te kloppen nadat hij goed diep gestuurd werd en ook een kopbal van Janga, een paar minuten later, werd te hoog gemikt. Feit bleef dat de thuisploeg steeds beter in de wedstrijd kwam en zo nu en dan kansjes bij elkaar speelde. Vooral de actieve spits bezorgde de defensie zo nu en dan kopzorgen.

Hoe meer minuten er verstreken, hoe beter Eindhoven werd. Steeds vaker was handelend optreden van Alblas nodig om een tegengoal te voorkomen en met nog ruim twintig minuten op de klok tikte de keeper zelfs een schot vanaf twintig meter tegen de lat. Het was afzien in het Jan Louwers Stadion en ook in de slotfase beukten de gastheren gevaarlijk op de poort. Dankzij de strijdlust, het felle verdedigen en de uitstekende teamspirit aan Nijmeegse zijde wist het de eindstreep echter toch te halen en konden er drie belangrijke punten aan het totaal bijgeschreven worden. Vrijdag aanstaande staat voor N.E.C. de volgende krachtmeting alweer op het programma. Dan is Jong FC Utrecht de tegenstander in het Goffertstadion.