Wedstrijdverslag

Van der Sluijs schiet N.E.C. naar zege op MVV

Voorbeschouwing N.E.C. – MVV

Vanavond neemt N.E.C. het in eigen huis op tegen MVV, dat zestiende staat in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg zal de Maastrichtenaren met vertrouwen tegemoet treden na het sterke optreden tegen Jong AZ van afgelopen maandag. In Wijdewormer werden de AZ-talenten (aangevuld met enkele spelers van het eerste elftal van de Alkmaarders) overtuigend met 0-3 aan de kant geschoven. De manier waarop dat gebeurde, met hoog druk zetten en prima aanvallen, maakte trainer Rogier Meijer terecht trots. Het zorgde er bovendien voor dat N.E.C. nu al acht wedstrijden op rij niet verloren heeft en over Volendam heen wipte op de ranglijst.

In Maastricht gaat het dit seizoen vooralsnog een stukje minder. De Limburgers wonnen al acht wedstrijden op rij niet. De laatste overwinning van de ploeg van trainer Darije Kalezic was op 25 september. In eigen huis werd toen met 3-0 van TOP Oss gewonnen, o.a. door twee doelpunten van rechtsbuiten Joeri Schroijen, die met vijf treffer ook bovenaan de topscorerslijst van MVV prijkt. Toevalligerwijs viel deze overwinning precies in het weekend waarin N.E.C. voor het laatst verloor (Graafschap – N.E.C., 2-0).

Een blik op de ranglijst leert dat MVV met name moeite heeft tegenstanders van het scoren af te houden. In dertien wedstrijden kreeg de ploeg 32 tegentreffers te verwerken (ter vergelijking: bij N.E.C. zijn dat er dertien) en werd een aantal keren met stevige cijfers verloren. Tegen Cambuur werd in Maastricht bijvoorbeeld met 1-7 verloren en Jong Ajax wist er in De Geusselt vijf te maken (1-5). Afgelopen weekend eindigde de thuiswedstrijd tegen Jong PSV in een doelpuntrijk gelijkspel: 3-3.

Op het moment van schrijven is nog niets duidelijk over de opstelling die trainer Rogier Meijer in zijn hoofd heeft. Op basis van de wedstrijd tegen Jong AZ zal hij in principe weinig reden tot wisselen hebben. Rangelo Janga en Ayman Sellouf, die speelden door blessures van Joep van der Sluijs en Jonathan Okita, vervulden hun rol in ieder geval met verve. Mochten Okita en Van der Sluijs weer fit genoeg zijn om aan te sluiten, dan heeft Meijer dus wat te kiezen.

De aftrap in De Goffert is vanavond om 21.00 uur. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Edwin van de Graaf.

88' Oussama Zamouri wordt gewisseld voor Koen Kostons
88' Jérôme Deom wordt gewisseld voor Thomas van Bommel
84' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Dirk Proper
84' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Édgar Barreto
84' Gaston Salasiwa wordt gewisseld voor Timo Stavitski
80' GOAL: Joep van der Sluijs maakt de 2-1
70' Ayman Sellouf wordt gewisseld voor Joep van der Sluijs
61' Terell Ondaan wordt gewisseld voor Jonathan Okita
56' Gele kaart Bart van Rooij
46' Syb van Ottele wordt gewisseld voor Kevin Bukusu
45' Gele kaart Rangelo Janga
22' GOAL: Arne Naudts maakt de 1-1
18' GOAL (penalty): Jordy Bruijn maakt de 1-0
17' PENALTY: Jordy Bruijn staat achter de bal
15' Gele kaart Gaston Salasiwa

36 Nando Persoon

N.E.C. heeft de thuiswedstrijd tegen MVV in winst omgezet. De Nijmegenaren hadden het lang lastig met de bezoekers uit Limburg, maar door een rake knal van Joep van der Sluijs bleven de punten toch in het Goffertstadion: 2-1.

Met een ongeslagen reeks van acht wedstrijden op zak en een prima 3-0 zege bij Jong AZ nog vers in het achterhoofd begon N.E.C. aan de thuiswedstrijd tegen laagvlieger MVV. Toch oogden de Nijmegenaren niet scherp in de openingsfase: Norbert Alblas speelde een uittrap in de voeten van een tegenstander, waarna Joeri Schroijen bijna voor een leeg doel kon worden gezet. De Maastrichtse aanvaller had het vizier niet op scherp staan en even later kon hetzelfde worden gezegd van Rangelo Janga. Terell Ondaan legde bal voor hem klaar na een sterke actie, maar de spits schoot te laat. De poging van Jordy Bruijn die daar op volgde was een stuk beter. De Amsterdammer mikte een vrije trap vanaf een meter of 25 net naast.

Na ruim een kwartier kreeg N.E.C. een welkom presentje. Scheidsrechter Van de Graaf floot voor een strafschop nadat Souffian El Karouani neerging en dat was een kolfje naar de hand van Bruijn. De middenvelder schoot onberispelijk binnen (1-0) en zorgde daarmee al snel voor de gewenste voorsprong. Dat duurde helaas niet lang. Syb van Ottele zag nog geen vijf minuten na de openingstreffer een bal ongelukkig onder zijn voet doorschieten en daar profiteerde Arne Naudts optimaal van. De Belgische spits van MVV kon daardoor vrij doorlopen en schoot de bal hard in de korte hoek: 1-1.

Daarmee brak een fase in de wedstrijd aan waarin er niet zo veel gebeurde. De Nijmegenaren hadden veruit het meeste balbezit en deden daar niet heel veel mee, terwijl de Limburgers zo nu en dan gevaarlijk uitbraken. Alblas hield Schroijen op slag van rust van scoren en daardoor gingen beide ploegen met een gelijke stand aan de thee. In de tweede helft probeerde de formatie van trainer Rogier Meijer wat meer druk op MVV te krijgen. Met Jonathan Okita als vervanger voor Terell Ondaan gokte N.E.C. op wat avontuurlijker voetbal voorin en na ruim een uur voetballen leverde dat bijna een goal op. Elayis Tavsan dook naar een voorzet van El Karouani en maakte het keeper Havekotte erg lastig met zijn kopbal, waarna de rebound ook net niet binnenviel.

Even later kwamen de mannen uit de Keizerstad er met vier man uit en leek de 2-1 zich alsnog aan te tekenen. De beslissende voorzet van Ayman Sellouf was echter niet op maat en daardoor kwamen de drie vrijstaande N.E.C.'ers voor de goal net niet aan de bal. Het Nijmeegse overwicht nam wel toe naarmate de wedstrijd vorderde en de voorsprong hing in de lucht. Het was invaller Joep van der Sluijs die die verdiende treffer tien minuten voor tijd voor zijn rekening nam. De jonge vleugelaanvaller nam de bal op zijn linker en vond de verre hoek. In de minuten die daarop volgden overleefde N.E.C. een aantal hachelijke momenten, maar de punten werden wel binnengesleept. Daardoor is de ploeg van Meijer nu negen wedstrijden ongeslagen en doet het goede zaken op de ranglijst.