Voorbeschouwing

Voorbeschouwing N.E.C. - FC Utrecht

Voorbeschouwing N.E.C. - FC Utrecht

N.E.C. staat aan de vooravond van een tweetal wedstrijden die zomaar eens zouden kunnen gaan bepalen hoe de rest van het seizoen er uit gaat zien. Wordt het volop doorstrijden om een plek in de play-offs? Of wordt het gat met de bovenste acht ploegen zo groot dat die ambitie (in ieder geval voor even) in de ijskast kan?

Volgende week staat de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk op het programma (op het moment van schrijven de nummer 8), maar vanmiddag gaat in de Goffert eerst gestreden worden tegen FC Utrecht (de nummer 7). De wedstrijd van vandaag is het treffen tussen de topscorer van de Eredivisie (Anastasios Douvikas, 12 treffers) en de defensie van N.E.C., één van de ploegen met de minste tegendoelpunten in de Eredivisie (23 stuks).

FC Utrecht staat op het moment van schrijven zevende, maar beleefde vorige week een week om snel te vergeten. Eerst werd doordeweeks namelijk stevig verloren van de amateurs van Spakenburg. In de kwartfinale van het toernooi om de KNVB Beker werd de ploeg van Michael Silberbauer in de eigen Galgenwaard met maar liefst 4-1 vernederd door ‘de Blauwen’. Drie dagen later gingen de Domstedelingen ook in de competitie ten onder in eigen huis. Ditmaal was Fortuna Sittard met 1-2 te sterk.

Ook N.E.C. verloor afgelopen weekend, maar een 1-0 nederlaag bij Ajax zal wat minder hard aankomen dan de Utrechtse nederlagen. In de Goffert verloor N.E.C. dit seizoen alleen in de allereerste speelronde van het seizoen. Het zal de Nijmegenaren sterken in het vertrouwen richting de wedstrijd van vanmiddag.

FC Utrecht wist vorig seizoen wél te winnen in Nijmegen. Het was vanuit Utrechts oogpunt de wedstrijd van Bart Ramselaar, die twee keer wist te scoren in de met 0-3 gewonnen wedstrijd. De derde Utrechtse treffer kwam op naam van Douvikas. In Utrecht werd het eerder dit seizoen 0-0 toen beide ploegen elkaar troffen. De laatste keer dat N.E.C. van FC Utrecht wist te winnen was in 2015. Christian Santos zorgde toen vanaf de strafschopstip voor een 1-0 zege.

Trainer Rogier Meijer lijkt te kunnen beschikken over een nagenoeg complete selectie. De verwachting is dan ook dat hij de vertrouwde elf namen van de laatste weken weer de wei in zal sturen. Voor Oussama Tannane is de wedstrijd van vandaag een weerzien met een oude werkgever. Hij speelde in de jeugd van FC Utrecht en kwam in het seizoen 2018-2019 op huurbasis nog eens zeventien keer uit voor het eerste elftal.

Bij FC Utrecht ontbreken Bas Dost en Nick Viergever door blessures. Taylor Booth, die een uitstekend seizoen draait, is op het moment van schrijven nog een twijfelgeval voor trainer Michael Silberbauer.

Ingmar Oostrom is de scheidsrechter van dienst. Hij floot eerder dit seizoen de uitwedstrijd tegen FC Volendam, die N.E.C. met 1-4 won. De aftrap is om 12.15 uur en de wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 2.

90' De wedstrijd is afgelopen
83' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Ibrahim Cissoko
83' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Anthony Musaba
80' Gele kaart Bart van Rooij
80' Gele kaart Mark van der Maarel
75' Mobido Sagnan wordt gewisseld voor Mark van der Maarel
72' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Andri Baldursson
68' GOAL: Othmane Boussaid maakt de 2-2
66' Victor Jensen wordt gewisseld voor Bart Ramselaar
63' Philippe Sandler wordt gewisseld voor Joris Kramer
63' GOAL: Bas Dost maakt de 2-1
59' Gele kaart Mike van der Hoorn
55' Zakaria Labyad wordt gewisseld voor Bas Dost
53' Gele kaart Zakaria Labyad
48' GOAL: Nany Landry Dimata maakt de 2-0 (Assist door Magnus Mattsson)
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
31' GOAL: Nany Landry Dimata maakt de 1-0 (Assist door Oussama Tannane)
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling N.E.C.

22 Jasper Cillessen (K)
3 Philippe Sandler '63
4 Iván Márquez
6 Jordy Bruijn '83
7 Elayis Tavsan '83
11 Magnus Mattsson '72
14 Oussama Tannane
16 Souffian El Karouani
19 Nany Landry Dimata
28 Bart van Rooij
71 Dirk Proper

Wisselspelers

1 Mattijs Branderhorst (K)
31 Rijk Janse (K)
2 Ilias Bronkhorst
5 Joris Kramer '63
8 Andri Baldursson '72
9 Pedro Marques
21 Ibrahim Cissoko '83
34 Terry Lartey Sanniez
77 Anthony Musaba '83

Opstelling FC Utrecht

1 Vasilis Barkas (K)
7 Victor Jensen '66
9 Anastasios Douvikas
14 Ramon Hendriks
17 Sean Klaiber
18 Jens Toornstra
20 Zakaria Labyad '55
22 Sander van de Streek
26 Othmane Boussaid
27 Mobido Sagnan '75
33 Mike van der Hoorn

Wisselspelers

16 Fabian de Keijzer (K)
2 Mark van der Maarel '75
3 Tommy St. Jago
5 Hidde ter Avest
10 Taylor Booth
11 Amin Younes
19 Anthony Descotte
23 Bart Ramselaar '66
25 Ruben Kluivert
28 Bas Dost '55
30 Naoki Maeda
37 Derensili Sanches Fernandes
N.E.C. geeft voorsprong weg in eigen huis

N.E.C. moet het weer met één punt doen, ondanks dat het op 2-0 voorsprong kwam door twee treffers van Nany Landry Dimata. Binnen 5 minuten slaagde FC Utrecht tot tweemaal toe erin om Jasper Cillessen te passeren en dus werd de eindstand beslist op 2-2.

Ondanks een slordig begin van N.E.C., waar FC Utrecht niet van kon profiteren, was toch de eerste echt grote kans voor de Nijmegenaren. Magnus Mattsson kreeg de uitgelezen kans om de score te openen, maar zijn schot strandde tegen de keeper van Utrecht, Vasilis Barkas. De grote kans zorgde er wel voor dat de wedstrijd open brak, met nog meer kansen voor N.E.C. De volgende aanval werd opgezet door een fantastische actie van Dirk Proper, waarna Elayis Tavsan de kaats aanging met Dimata, zodat hij uiteindelijk uit kon halen met rechts. De man wie zijn 100ste wedstrijd speelde voor N.E.C. beloonde deze mijlpaal vooralsnog niet met een doelpunt. Ook Jordy Bruijn kreeg de mogelijkheid om N.E.C. op voorsprong te brengen, maar ook zijn schot haalde het niet.

In de 31e minuut slaagde N.E.C. er in om een kans om te zetten tot een doelpunt. Een mooie passeerbeweging van Oussama Tannane zorgde ervoor dat de middenvelder Dimata één op één kon sturen met de keeper van FC Utrecht. De spits bleef kalm en zorgde ervoor dat N.E.C. op 1-0 voorsprong kwam.

Ondanks de rust bleef N.E.C. baas in eigen huis. Door goed druk zetten van Tannane kon Mattsson beginnen aan een dribbel, waarmee hij doelman Vasilis Barkas uitspeelde. De Deense aanvaller legde vervolgens de bal breed, waardoor Nany Landry Dimata de bal er alleen nog maar in hoefde te tikken. De spits van N.E.C. bezweek niet onder de druk en scoorde zijn tweede van de middag.

De 2-0 voorsprong zorgde er echter niet voor dat FC Utrecht de moed opgaf. Waar Jasper Cillessen de eerste poging van de Domstedelingen nog goed tegen hield, tikte de net ingewisselde Bas Dost de rebound en dus de 2-1 er simpel in. De aansluitingstreffer zorgde ervoor dat FC Utrecht er weer in ging geloven. Dit resulteerde dan ook in een nieuwe kans voor de bezoekers. Ditmaal was het Othmane Boussaid die helemaal vrij stond in de 16 meter. Hij haalde hard uit waardoor Jasper Cillessen geen schijn van kans maakte om de 2-2 te voorkomen.

In de 79e minuut kreeg Tavsan nog een kans om N.E.C. opnieuw op voorsprong te zetten in het Goffertstadion. Eén steekbal was genoeg om de buitenspeler één op één te krijgen met Barkas. Het schot van Elayis Tavsan werd vervolgens knap gered door de keeper van Utrecht. In de slotfase drong N.E.C. nog aan maar kwam het niet tot een doelpunt.

KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36