Wedstrijdverslag

Zeer matig N.E.C. kansloos ten onder in Dordrecht

Voorbeschouwing FC Dordrecht - N.E.C.

Het lijkt bij N.E.C. een heuse specialiteit te worden: scoren in de blessuretijd om alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen. In de zes wedstrijden die de ploeg dit seizoen afwerkte was het al drie keer raak, waarvan twee keer in het afgelopen weekeinde. Op vrijdag maakte Etien Velikonja in de 93e minuut de 2-2 tegen FC Den Bosch, maandag was het Jonathan Okita die in blessuretijd de 1-1 aantekende tegen koploper De Graafschap. Eerder dit seizoen was het ook in Amsterdam al raak, toen Josef Kvida in de slotseconden van de wedstrijd de 3-3 wist binnen te werken.

De twee wedstrijden in het afgelopen weekend leverden dus twee punten op. Geen verliespartijen dus, maar om een sprongetje op de ranglijst te kunnen maken is het nu weer tijd voor een overwinning. Op papier zou je zeggen dat die klus vanavond geklaard kan worden, aangezien N.E.C. met FC Dordrecht dan de nummer laatst van de ranglijst als tegenstander treft. Toch is dat uiteraard geen garantie voor succes, al helemaal niet in de gekke competitie die de Keuken Kampioen Divisie is. Bovendien verloor FC Dordrecht geen van haar laatste drie wedstrijden. Tegen zowel Jong AZ en MVV als Volendam werd het 1-1. De drie wedstrijden daarvoor werden wél verloren, waarbij de stevige verliespartijen tegen Eindhoven (5-1) en Jong Ajax (5-2) het meest opvallen.

Samen met Helmond Sport kreeg FC Dordrecht dit seizoen de meeste tegendoelpunten te verwerken (15 stuks). Opvallend genoeg zijn dat er maar vier meer dan N.E.C., dat wel zeven doelpunten meer wist te maken dan de Dordtenaren (13 om 6). Het treffen met Dordrecht wordt een weerzien met twee spelers die eerder het rood-zwart-groen van N.E.C. verdedigden: Jari Schuurman en Anass Achahbar. Laatstgenoemde kwam afgelopen seizoen nog op huurbasis uit voor N.E.C., zag vervolgens zijn contract verscheurd worden bij PEC Zwolle en dook uiteindelijk op in Dordrecht, waar hij afgelopen weekend zijn eerste wedstrijdminuten maakte. Naar alle waarschijnlijkheid staat hij vanavond aan de aftrap.

Bij N.E.C. maakte rechtsback Bart van Rooij in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap een goede indruk en dat is ook bij de technische staf niet onopgemerkt gebleven. Ook in Dordrecht zal voor de jongeling derhalve een plekje in het basiselftal worden ingeruimd. Hetzelfde geldt voor spits Etien Velikonja, die in twee invalbeurten al een doelpunt en twee assists wist te noteren. Vanavond mag hij het vanaf de aftrap proberen, wat ten koste gaat van de basisplaats die Ole Romeny de afgelopen weken had.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Edgar Bijl. De aftrap in het Riwal Hoogwerkers Stadion is vanavond om 20.00 uur.

Door Teun van Thiel

95' De wedstrijd is afgelopen
88' Pedro Marques wordt gewisseld voor Dylan de Braal
86' GOAL: Dwayne Green maakt de 2-0
84' Gele kaart Jonathan Okita
80' Anass Achahbar wordt gewisseld voor Thomas Schalekamp
74' Gele kaart Frank Sturing
72' Jordy Wehrmann wordt gewisseld voor Thomas Kok
69' Bas Kuipers wordt gewisseld voor Ole Romeny
60' Randy Wolters wordt gewisseld voor Anthony Musaba
60' Mart Dijkstra wordt gewisseld voor Jellert van Landschoot
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
45' GOAL (ed): Josef Kvida maakt de 1-0
45' Gele kaart Bas Kuipers
36' Gele kaart Stef Gronsveld
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

34 Terry Lartey Sanniez

In de zevende speelronde speelde N.E.C. vanavond in het RIWAL Hoogwerkers Stadion een zeer matige wedstrijd tegen FC Dordrecht. De gastheren boekte een 2-0 overwinning op de Nijmeegse bezoekers. De goals kwamen op naam van Josef Kvida (eigen treffer) en Dwayne Green.

Door Mitch Swillens

Na het gelijke spel tegen De Graafschap van afgelopen maandag werd de opstelling van de Nijmegenaren op één positie gewijzigd. Etien Velikonja maakte zijn basisdebuut en verving de gepasseerde Ole Romeny.

De wedstrijd begon van beide kanten heel slap. Dordrecht zakte vooral in en hield het, zoals vooraf verwacht door Gesthuizen, compact en hoopte op de counter. N.E.C. had veel moeite om zich erdoorheen te spelen, waar het gevaar vooral vanaf de zijkanten moest komen. Een enkele voorzet van Okita en Wolters belandde in de handen van debutant aan Dordtse zijde Andries Noppert. Het eerste echte gevaar liet op zicht wachten tot na een halfuur spelen. Een vrije trap voor de Schapenkoppen werd laag in de hoek geschoten door Achahbar. Voor het eerst moest een va de keepers serieus ingrijpen. Dit kansje zorgde ervoor dat Dordrecht voor even van het doel af ging voetballen en meteen kwam er een tweede kansje uit voort. Marques kopte naast uit een vrije trap van Schuurman.

Na drie minuten aanvallend spel van de tegenstander leek Wolters even weg te kunnen, maar de aanval werd onderbroken door Stef Gronsveld, wat de verdediger op geel kwam te staan. Het eerste echte gevaar van N.E.C. kwam pas in de 41e minuut toen Zian Flemming zijn inzet gekeerd zag worden Andries Noppert, die op het verkeerde been stond. Enkele minuten voor rust kon Velikonja doorbreken, maar ook hij stuitte op de doelman. Voor rust kreeg N.E.C. nog een flinke tegenvaller te verwerken, een vrije trap werd door Josef Kvida in eigen doel gewerkt. Dat bracht de ruststand van 1-0 op het scorebord.

De tweede helft begon niet veel beter dan de eerste helft. Een klein kansje voor Velikonja vlak na rust, maar het schot ging recht in de handen van Noppert. Vlak daarna kreeg Jari Schuurman een open kans, maar hij joeg de bal vanaf de penaltystip over. Aan Nijmeegse kant overheerste vooral slordigheid. Na een slordheidje van Dordrecht kon Dijkstra overnemen, maar ook hij schoot over. Meteen erna volgde weer een kans na doorzetten van Dijkstra, hij bracht Okita in stelling, maar die tikte de bal recht op de doelman. N.E.C. leek het daarna weer kwijt te zijn en Marques kwam vrij voor Branderhorst. Na ruim 85 minuten werd de wedstrijd op slot gegooid. Een vrije trap op de rand van de zestien werd in de korte hoek binnengeschoten door Dwayne Green. Ook in de blessuretijd konden de Nijmegenaren geen vuist maken en werd er kansloos verloren in Dordrecht: 2-0.