NIEUWS

N.E.C. en Bloedbank Sanquin slaan handen ineen om bloed- (en plasma)donors te werven in regio Nijmegen

datum icoon 17-10-2022
readtime icoon 3 min leestijd

Op dit moment is ongeveer twee procent van de Nederlandse bevolking bloeddonor. Dat is nog niet genoeg, want in Nederland heeft één op de vier mensen ooit bloed nodig. N.E.C. en Bloedbank Sanquin slaan in de week van 17 oktober de handen ineen om het enorme belang van bloeddonatie te benadrukken. De wedstrijd N.E.C. – Go Ahead Eagles, op zondag 23 oktober, staat eveneens in het teken van bloed- en plasmadonatie.

Sanquin Bloedbank heeft erg uit gekeken naar deze bijzondere actie. “Je club steunen, dat zit in je bloed”, zegt woordvoerder Merlijn van Hasselt van Sanquin Bloedbank. “Samen door dik en dun. Zo gaat dat ook een beetje bij een donor en een patiënt die bloed nodig heeft. Daarom zijn we zo blij met deze actie van N.E.C. We zoeken nieuwe bloeddonors die net zo enthousiast patiënten willen helpen als hun club aanmoedigen. Hoe bijzonder zou het zijn als een patiënt het bloed van een echte N.E.C.-supporter ontvangt dankzij deze actie?”

Men kan om verschillende redenen bloed nodig hebben. Slachtoffers van een verkeersongeluk, kankerpatiënten, mensen met bloedarmoede of problemen met bloedaanmaak kunnen allemaal een bloedtransfusie nodig hebben. Jouw bloed kan levens redden! Er is altijd behoefte aan nieuwe donors, omdat ook ieder jaar donors uitstromen door ziekte, zwangerschap of andere levensgebeurtenissen.

Bart de Lange, projectcoördinator N.E.C. Maatschappelijk, vertelt: “Het rood-groen-zwarte-bloed stroomt bij veel supporters door de aderen. Veel mensen hebben in hun leven bloed nodig, dus mogelijk ook de supporter naast je op de tribune of jijzelf. We willen als club onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen om zoveel mogelijk supporters te stimuleren bloeddonor te worden. Het zou fantastisch zijn als deze campagne nieuwe donors oplevert.”

De wedstrijd N.E.C. - Go Ahead Eagles op 23 oktober staat in het teken van Sanquin. Bij de poorten zullen spelerskaarten van N.E.C.-aanvoerder Lasse Schöne worden uitgedeeld. Deze kaarten zijn van een aparte QR-code voorzien. Deze code geeft toegang tot de website van Sanquin, waar meer informatie over bloeddonatie te vinden is. Ook kan je je via deze code aanmelden als donor. Mensen die zich opgeven als bloeddonor maken kans op een VIP-treatment bij een wedstrijd van N.E.C.

Wil jij alvast donor worden? Meld je aan in drie stappen!

1. Online aanmelden

Meld je online aan in 5 minuten en maak een afspraak bij jou in de buurt via www.sanquin.nl/nec

2. Medische check

Bij de eerste afspraak onderzoeken we in een uur je Hb-waarde, bloedgroep en bloeddruk. Ook nemen we bloed af om te testen op infectieziekten. Je doneert niet.

3. Eerste oproep

Als uit de test blijkt dat je bloed kunt geven, mag de vlag uit. Je bent officieel donor! Zodra je bloed nodig is, ontvang je een oproep voor je eerste donatie.