NIEUWS

Voorbeschouwing Ajax - N.E.C.

datum icoon 18-02-2024
readtime icoon 3 min leestijd

Na de domper van vorige week – N.E.C. ging in een slechte wedstrijd met 2-0 ten onder tegen RKC – staat zondagmiddag de uitwedstrijd tegen Ajax op de agenda. Op voorhand niet de makkelijkste manier om het blazoen weer op te poetsen, maar N.E.C. heeft dit seizoen al meerdere keren bewezen goed te kunnen presteren in uitwedstrijden die op zijn minst als ‘lastig’ te boek staan.

Met de verliespartij in Waalwijk kwam voor N.E.C. een einde aan een lange reeks zonder nederlagen. Ook Ajax liep vorig weekend tegen een zeperd op. De ploeg van trainer John van ’t Schip keek bij sc Heerenveen direct na rust tegen een 3-0 achterstand aan, kwam nog wel terug tot 3-2, maar ging uiteindelijk toch met lege handen naar huis.

Ook in de Europa Conference League kwamen de Amsterdammers niet tot winst. In de eigen Arena leek tegenstander Bodo/Glimt er afgelopen donderdag met de winst vandoor te gaan, toen de Noren na negentig minuten voetbal nog met 0-2 voor stonden. In de extra tijd wist Ajax echter nog twee keer te scoren, zodat de Amsterdammers nog zicht hebben op de volgende ronde in het Europese toernooi.

Er zijn in de Nijmeegse selectie nogal wat spelers met een verleden (en misschien wel toekomst) bij Ajax. Huurling Youri Baas staat nog altijd onder contract in Amsterdam en Sontje Hansen kwam afgelopen zomer over uit de hoofdstad. Andere bekende oud-Ajacieden zijn natuurlijk Jasper Cillessen en Lasse Schöne. Laatstgenoemde was geblesseerd, maar zit zondag voor het eerst na de winsterstop weer bij de selectie van Rogier Meijer. Daarnaast verdedigde Philippe Sandler de clubkleuren van de Amsterdammers in verschillende jeugdelftallen.

De thuiswedstrijd tegen Ajax ging dit seizoen met 2-1 verloren, waarbij alle doelpunten na rust vielen. Eerst scoorden Kristian Hlynsson en Carlos Forbs voor Ajax, waarna Elayis Tavsan vlak voor tijd nog iets terugdeed. In Amsterdam ging N.E.C. afgelopen seizoen met 1-0 ten onder door een doelpunt van Mohammed Kudus.

Op de ranglijst staan Ajax en N.E.C. na 21 speelronden slechts zes punten uit elkaar. Meest opvallend daarbij is nog wel dat de Amsterdammers tot dusverre meer tegendoelpunten te verwerken kregen dan de Nijmegenaren (39 om 35).

N.E.C. wordt in Amsterdam gesteund door een uitverkocht bezoekersvak, waar maar liefst 1200 Nijmegenaren gaan proberen de ploeg naar een goed resultaat te schreeuwen. Wie niet tussen die 1200 mensen zit, kan de wedstrijd (onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis) vanaf 14.30 uur in zijn geheel bekijken op het open kanaal van ESPN.

Door Teun van Thiel