NIEUWS

Voorbeschouwing Almere City FC - N.E.C.

datum icoon 19-05-2024
readtime icoon 3 min leestijd
In de allerlaatste wedstrijd van de reguliere competitie, waarvoor N.E.C. op bezoek gaat bij Almere City FC, draait het eigenlijk maar om één vraag: eindigen de Nijmegenaren dit seizoen op de zesde of op de zevende plaats? Bij winst in Almere is de zesde eindpositie een feit, bij een nederlaag of gelijkspel is de ploeg afhankelijk van FC Utrecht, dat vanmiddag in Alkmaar de strijd aanbindt met AZ. 

N.E.C. treedt vanmiddag aan in het fonkelnieuwe hemelsblauwe uittenue van komend seizoen, waarop de naam van nieuwe hoofdsponsor Nexperia zal prijken. Het shirt verwijst naar het uittenue van het Europese successeizoen 2008 – 2009 en laat Europees voetbal nou net het doel zijn waarop de Nijmeegse pijlen nog altijd gericht zijn.

Almere gaat de laatste speelronde in als de nummer dertien van de Eredivisie. De ploeg van trainer Alex Pastoor kan nog een plekje stijgen of dalen, maar zal sowieso tevreden zijn over het seizoen. De laatste maanden voetballen de Flevolanders de punten evenwel moeizaam bij elkaar. De laatste winstpartij dateert van 17 februari, toen PEC Zwolle met 0-1 werd verslagen. Daarna volgden vier nederlagen en zeven gelijke spelen. 

N.E.C. ging afgelopen weekend strijdend ten onder tegen Feyenoord. De ploeg van Rogier Meijer kwam met tien man nog knap terug tot 2-2, maar moest vlak voor tijd toch het hoofd buigen voor de Rotterdammers. Bram Nuytinck kreeg aan het begin van de tweede helft een rode kaart en zal de wedstrijd tegen Almere dus vanaf de zijkant moeten bekijken. Datzelfde lot wacht Dirk Proper en Youri Baas richting volgend seizoen: zij staan allebei op vier gele kaarten en nemen bij een vijfde gele kaart hun schorsing mee naar speelronde 1 van volgend seizoen.

In Nijmegen speelden N.E.C. en Almere City eerder dit seizoen met 1-1 gelijk. De bezoekers kwamen voor rust op voorsprong door een doelpunt van Yann Kitala (op het moment van schrijven geblesseerd), maar Magnus Mattsson maakte op aangeven van Bas Dost in de tweede helft gelijk. 

Aan de bekerwedstrijd van vorig seizoen uit tegen Almere beleeft N.E.C. goede herinneringen. In januari 2023 werd Almere City in het eigen Yanmar Stadion op een 0-4 nederlaag getrakteerd. De doelpunten kwamen van Oussama Tannane, Elayis Tavsan, Pedro Marques en Anthony Musaba… opvallend genoeg allemaal spelers die er nu niet meer bij zijn. 

De zesde plaats is een mooi doel om voor te strijden. Het biedt thuisvoordeel in de eerste (en mogelijke tweede) ronde van de play-offs en winst in Almere zou tevens zorgen voor een lekker gevoel richting het begin van de eerste ronde, die op 23 mei zal worden gespeeld. 

De wedstrijd van vanmiddag begint om 14.30 uur en staat onder leiding van Edwin van de Graaf. Hij krijgt assistentie van de heren Van de Ven en Ozinga. De wedstrijd is te volgen via het schakelprogramma van ESPN en in zijn geheel op ESPN Watch.