NIEUWS

Voorbeschouwing Excelsior - N.E.C.

datum icoon 06-05-2024
readtime icoon 3 min leestijd

Vanavond om 20.00 staat voor N.E.C. de uitwedstrijd tegen Excelsior op het programma. Het is een wedstrijd tussen twee ploegen die nog veel om voor te strijden hebben. N.E.C. wil in het spoor van Ajax (en dus de vijfde plaats) blijven, Excelsior wil het vege lijf redden door de play-offs (en daarmee een mogelijke degradatie) te ontlopen.

Zowel N.E.C. als Excelsior werd afgelopen weekend door concurrenten ingehaald op de ranglijst. De Nijmegenaren zagen FC Utrecht passeren door een overwinning op Vitesse, waardoor N.E.C. in ieder geval voor even naar de zevende plaats zakte. Wint de ploeg van Rogier Meijer vanavond, dan wisselen N.E.C. en Utrecht weer van plek. 

Excelsior is met RKC Waalwijk verwikkeld in een strijd om de vijftiende plek, die rechtstreekse handhaving in de Eredivisie betekent. RKC won met 0-5 bij Heracles en wipte daarmee over Excelsior heen. De Rotterdammers zakten dus naar plek zestien en zullen er vanavond alles aan willen doen om daar weer verandering in te brengen. 

Tot twee speelronden geleden waren de Kralingers aan een slechte serie bezig in de Eredivisie, waarin elf wedstrijden op rij niet werd gewonnen. De laatste twee wedstrijden verging het de ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen een stuk beter. Eerst werd in eigen huis met 4-0 gewonnen van (toen nog) directe concurrent Volendam, daarna werd knap met 2-2 gelijkgespeeld bij Ajax, dat pas vlak voor tijd de gelijkmaker wist te forceren en zich gelukkig mocht prijzen met een punt. 

N.E.C. zal zich vanavond anders moeten presenteren dan vorige week, toen in het Goffertstadion met 0-3 werd verloren van AZ. Na een aardig begin was het tegen de Alkmaarders vooral een wedstrijd van ‘allemaal net niet’, met een nederlaag als logisch gevolg. 

Dat ‘net niet’ was het eerder dit seizoen ook in de thuiswedstrijd tegen Excelsior. In de allereerste speelronde zorgden N.E.C. en Excelsior in Nijmegen voor een spektakelstuk, waarin de Nijmegenaren uiteindelijk aan het kortste eind trokken. Terwijl iedereen zich al zo’n beetje had neergelegd bij een 3-3 gelijkspel, scoorde Oscar Uddenäs in de tiende minuut van de extra tijd alsnog de winnende treffer voor de Rotterdammers. 

In Rotterdam verging het N.E.C. afgelopen seizoen een stuk beter. Door doelpunten van Magnus Mattsson, Souffian El Karouani en Anthony Musaba ging de Nijmeegse equipe toen met een 0-3 overwinning op zak terug naar huis. 

Rogier Meijer zal het vanavond in ieder geval moeten doen zonder sterkhouder Philippe Sandler, die uitviel in de wedstrijd tegen AZ. Excelsior kan niet beschikken over Kik Pierie, Serano Seymor en Couhaib Driouech, die allemaal geblesseerd zijn. Wie waarschijnlijk wel aan de aftrap zal verschijnen is Lance Duijvesteijn. De aanvaller kwam afgelopen winter over van Almere City en kwam in het verleden uit voor N.E.C.

Bas Nijhuis heeft vanavond de leiding in handen en krijgt daarbij hulp van assistenten Van Kampen en Brondijk. De wedstrijd is in zijn geheel te bekijken op het open kanaal van ESPN.