NIEUWS

Voorbeschouwing FC Volendam - N.E.C.

datum icoon 01-03-2024
readtime icoon 4 min leestijd

De wedstrijden volgen elkaar in hoog tempo op voor N.E.C. Na de zenuwslopende halve finale tegen SC Cambuur van afgelopen dinsdag (we gaan naar De Kuip!), staat vanavond alweer de uitwedstrijd tegen FC Volendam gepland. Om 20.00 uur zullen N.E.C. en FC Volendam speelronde 24 leven inblazen.

N.E.C. zal in Volendam moeten aantonen weer met beide benen op de grond te staan na het bereiken van de bekerfinale, na de zinderende zegen op SC Cambuur. Er was een verlenging nodig om de Friezen op de knieën te krijgen, maar de uiteindelijke overwinning was dik verdiend.

De wedstrijd tegen FC Volendam is er een met heel andere belangen, maar de wil om te winnen zal bij de tegenstander van vanavond minstens zo groot zijn als dat die dinsdag was bij SC Cambuur. De Volendammers bivakkeren al lange tijd in de onderste regionen van de Eredivisie en hebben sinds afgelopen weekend de bedenkelijke eer om zich de nummer laatst op de ranglijst te mogen noemen. De ploeg van trainer Regillio Simons zal er alles voor over hebben om elke strohalm te grijpen die ook maar enigszins binnen handbereik komt.

Vorig weekend lukte dat niet voor ‘het andere Oranje’. Op zondagavond kwam SC Heerenveen op bezoek in het Kras Stadion en de Friezen gingen uiteindelijk met een 4-0 overwinning op zak weer naar het andere eind van Afsluitdijk. Voor de laatste overwinning van Volendam moeten we terug naar de eerste seizoenshelft, toen halverwege december met 1-2 werd gewonnen van datzelfde Heerenveen.

N.E.C. beleefde met een 2-0 overwinning op Sparta een mooier weekeinde, gaf daar in het bekertoernooi een schitterend vervolg aan en hoopt vanavond een fraai einde te breien aan de drukke voetbalweek. Dat gaat in ieder geval gebeuren zonder Bram Nuytinck, die in Leeuwarden geblesseerd uitviel. Ook Mathias Ross en Dirk Proper ontbreken in de selectie van Rogier Meijer.

De thuiswedstrijd tegen FC Volendam was dit seizoen een regelrecht spektakelstuk, waarbij in de extra tijd nog drie doelpunten genoteerd werden. N.E.C. stond na 90 minuten met 1-2 achter, maar zag Mattsson in de blessuretijd vanaf de strafschopstip gelijkmaken. Toen Volendam via Calvin Twigt in 95e minuut weer op voorsprong kwam leek de strijd gestreden, maar drie minuten later gooide Koki Ogawa roet in het Volendamse eten door alsnog de 3-3 binnen te werken.

Ook afgelopen dinsdag was Ogawa trefzeker, net als zijn landgenoot Kodai Sano. Als ze ook vanavond willen scoren, zullen ze hun landgenoot Mio Backhaus (die overigens ook de Duitse nationaliteit heeft) moeten passeren. In totaal is de Volendamse doelman dit seizoen al 57 keer gepasseerd, waarmee de wijdbroeken de ploeg met de meeste tegentreffers zijn.

N.E.C. en Volendam stonden in de historie 31 keer tegenover elkaar in de Eredivisie. Twaalf keer gingen de drie punten naar Nijmegen, terwijl FC Volendam acht keer aan het langste eind trok. Laten we hopen dat de balans na vanavond nog wat verder uitslaat in Nijmeegs voordeel.

Scheidsrechter van dienst is Martijn Vos, die in de Eredivisie nog nooit een wedstrijd van N.E.C. leidde. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN Extra en ESPN 2, maar is tevens te volgen via het schakelprogramma op het open kanaal van diezelfde zender.

Door Teun van Thiel