NIEUWS

Voorbeschouwing N.E.C. - AZ

datum icoon 28-04-2024
readtime icoon 3 min leestijd

Wat een dag! Ondanks het verlies in de bekerfinale was afgelopen zondag een dag om als club heel trots op te zijn, hoe moeilijk dat direct na de wedstrijd misschien ook was. Rogier Meijer en zijn mannen, maar zeker ook het rood-groen-zwarte leger dat bezit had genomen van De Kuip, hebben N.E.C. landelijk op de kaart gezet. En de TOTO KNVB Beker mag dan in Rotterdam zijn gebleven, De Kuip was van ons en van niemand anders!

Tot zover het nagenieten. Want je zou het na de hevige golf van bekerkoorts bijna vergeten, maar ook in de Eredivisie heeft N.E.C. nog altijd heel veel om voor te strijden. Zo staat vandaag om 12.15 uur de thuiswedstrijd tegen AZ op het programma en bij winst wipt N.E.C. op de ranglijst zomaar weer over Ajax heen, aangezien de Amsterdammers afgelopen woensdag in eigen huis punten morsten tegen Excelsior (2-2).

De wedstrijd tegen de Alkmaarders is de eerste van vier finales die N.E.C. dit seizoen nog afwerkt in de competitie. De vijfde plaats op de ranglijst is de inzet en om daar kans op te blijven maken is een goed resultaat tegen AZ zeer wenselijk. Niet alleen omdat Ajax dan weer op achterstand gezet wordt, maar ook omdat FC Utrecht (op dit moment zevende) maar twee punten achter N.E.C. staat en dus ook nog volop meedoet om de plek die direct recht geeft op Europees voetbal. 

AZ staat vierde. Op zich een prima klassering, maar de Alkmaarders zullen toch gematigd tevreden zijn over het lopende seizoen. Onderweg werd deze voetbaljaargang al afscheid genomen van trainer Pascal Jansen, maar onder zijn opvolger Maarten Martens is het nog niet altijd al te overtuigend wat de ploeg laat zien. In de vorige speelronde werd weliswaar met 3-2 gewonnen van RKC, maar in de twee speelronden daarvoor liepen de Alkmaarders tegen maar liefst tien (!) tegentreffers op. Een 5-1 nederlaag tegen PSV kan een keer gebeuren, maar de 5-0 verliespartij tegen Heracles zal hard aangekomen zijn bij de Noord-Hollanders. 

N.E.C. heeft dit seizoen al een keer laten zien dat het van AZ kan winnen. In een wedstrijd die in twee delen gespeeld werd en die naderhand vooral de geschiedenisboeken ingegaan is als ‘die wedstrijd met Bas Dost’ trok N.E.C. uiteindelijk met 1-2 aan het langste eind. De doelpunten van Nijmeegse makelij kwamen daarbij op naam van Bas Dost (wondervolley) en Magnus Mattsson. 

De Goffert zal vanmiddag weer afgeladen vol zitten en als de steun vanaf de tribunes maar half zo fanatiek is als afgelopen zondag, dan nog zal het Rogier Meijer en zijn team aan niets ontbreken. Met zijn allen nog vier keer opladen of van het mooie seizoen 2023-2024 een seizoen om nooit meer te vergeten te maken!

De wedstrijd van vandaag staat onder leiding van scheidsrechter Martin van den Kerkhof, die eerder dit seizoen de met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Twente onder zijn hoede had. De vlag wordt vandaag ter hand genomen door de heren Ossewijer en Janssen. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 2.