NIEUWS

Voorbeschouwing N.E.C. - Feyenoord

datum icoon 12-05-2024
readtime icoon 3 min leestijd

Na de welkome uitoverwinning op Excelsior neemt N.E.C. het ook vandaag weer op tegen een Rotterdamse opponent. Feyenoord komt op bezoek in Nijmegen en met die ploeg treft N.E.C. de nummer twee van de Eredivisie en zoals we allemaal weten (helaas) de winnaar van de TOTO KNVB Beker.

Feyenoord zag vorig weekend PSV de titel binnenhalen en daarmee de Rotterdamse ploeg opvolgen als kampioen van de Eredivisie. Voor Feyenoord, dat nog altijd meer punten kan behalen dan in hun afgelopen kampioensjaar, rest dit jaar de tweede plaats, daar kan geen verandering meer in komen. Of de ploeg de laatste twee speelronden nog wint of verliest, de Rotterdammers gaan komend seizoen de Champions League in.

Of het voor N.E.C. een voordeel is dat Feyenoord ‘nergens meer voor speelt’ zal vanmiddag moeten blijken. De Nijmegenaren zelf hebben in ieder geval nog veel om voor te strijden. Door de 0-3 zege op Excelsior heeft de ploeg van Rogier Meijer nog altijd Ajax (en daarmee plek 5) helder in het vizier, al hebben de Amsterdammers op papier een betrekkelijk eenvoudig programma, met wedstrijden tegen Almere City en Vitesse.

Maar ook plek 6 is de moeite waard om voor te strijden, aangezien een hoge klassering thuisvoordeel op kan leveren in de play-offs voor Europees voetbal. Op dit moment heeft N.E.C. die zesde plaats in handen, maar FC Utrecht (dat het vanmiddag in de Galgenwaard opneemt tegen Sparta) staat op maar één punt achterstand.

Na drie wedstrijden zonder overwinning (inclusief bekerfinale) proefde N.E.C. afgelopen maandag weer de smaak van een driepunter. Door twee fraaie doelpunten van Tjaronn Chery en een slotakkoord door Rober González ging Excelsior met 0-3 over de knie. Het spel was misschien niet sprankelend, maar de ruime uitoverwinning was evenwel een feit.

Feyenoord won op zondagavond in De Kuip met 5-0 van PEC Zwolle. Meest opvallende aan die overwinning was misschien wel het feit dat spits Santiago Giménez twee keer scoorde voor de Rotterdammers. De Mexicaan stond bijna twee maanden droog, maar staat toch nog altijd op een fraai totaal van 23 treffers.

In Rotterdam speelden Feyenoord en N.E.C. in de eerste wedstrijd na de winterstop met 2-2 gelijk. N.E.C. kwam binnen een halfuur spelen al op een 2-0 achterstand (en die achterstand had een stuk ruimer kunnen zijn), maar knokte zich vervolgens terug in de wedstrijd. Dirk Proper en Magnus Mattsson maakten de doelpunten voor N.E.C. De statistieken van die middag (25 schoten voor Feyenoord, 2 schoten voor N.E.C.) vertellen het verhaal van de wedstrijd…

Over de opstelling van N.E.C. is op het moment van schrijven nog niets bekend. Wat we wel weten is dat scheidsrechter Alex Bos door de KNVB is aangesteld om het duel in goede banen te leiden. De vlaggen worden ter hand genomen door assistenten Rens Bluemink en Franca Overtoom. Net als alle andere duels in de Eredivisie begint de wedstrijd tegen Feyenoord vanmiddag om 14.30 uur. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 3.