NIEUWS

Voorbeschouwing Vitesse - N.E.C.

datum icoon 07-04-2024
readtime icoon 3 min leestijd

Over de wedstrijd van vanmiddag is al veel gezegd en geschreven, waarbij het in het gros van de gevallen maar weinig over de wedstrijd zelf ging. Aan N.E.C. de taak ervoor te zorgen dat het na afloop wél alleen over het voetbal gaat. ‘Gewoon’ door te winnen en met drie punten in de zak weer de spelersbus in te stappen.

N.E.C. neemt het om 12.15 uur in Arnhem op tegen Vitesse, dat een dramatisch seizoen beleeft. Al zeventien speelronden lang pendelt de ploeg tussen plek 17 en 18 op de ranglijst en de Arnhemmers hebben een regelrechte remontada nodig om aan het eind van de rit niet af te moeten dalen naar de Keuken Kampioen Divisie.

Zover is het op dit moment nog niet en dus zal Vitesse er alles aan willen doen om de punten vanmiddag in Arnhem te houden. De laatste (en enige!) keer dat de ploeg van Edwin Sturing dit seizoen in eigen huis een competitieoverwinning boekte is echter al even geleden. Op 10 december van het afgelopen jaar werd Heracles met 2-0 verslagen dankzij treffers van Gyan de Regt en Amine Boutrah.

Hoe anders is het seizoen van N.E.C. De ploeg van Rogier Meijer strijdt volop mee om Europees voetbal en is zich langzaamaan ook aan het opmaken voor de bekerfinale tegen Feyenoord, op 21 april. Een overwinning in Arnhem (inmiddels ook alweer 12 jaar geleden) zou uitstekend in dat rijtje passen.

Ondanks het verschil op de ranglijst verwacht niemand bij N.E.C. een ‘makkie’ in het GelreDome. De derby is (cliché, cliché) een wedstrijd op zich en het zou niet de eerste keer zijn dat Vitesse een struikelblok vormt voor de Nijmegenaren. Bovendien zijn er door o.a. blessures van Lasse Schöne, Yvandro Borges Sanches en Bart van Rooij en een schorsing voor Calvin Verdonk (opgelopen door een gele kaart in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard) wat personele problemen en zal Rogier Meijer dus moeten puzzelen.

Afgelopen dinsdag speelde N.E.C., drie dagen na de fantastische overwinning op PSV, met 1-1 gelijk bij Fortuna Sittard. Geen beste wedstrijd, maar het gewonnen punt werd evenwel gekoesterd in het Nijmeegse kamp. In Arnhem overheerste diezelfde avond wederom teleurstelling. Vitesse ging in eigen huis hard onderuit tegen Sparta, dat uiteindelijk met een 1-4 overwinning op zak terug kon reizen naar Rotterdam.

Het zal vanmiddag hoe dan ook spannend worden in het Arnhem. De belangen zijn groot. Voor N.E.C. uiteraard, maar zeker ook voor Vitesse, dat nu eenmaal in een regelrechte doodsstrijd verwikkeld is.

Zet N.E.C. een nieuwe stap richting Europees voetbal? Of pakt Vitesse een van de laatste strohalmen die het dit seizoen nog kan pakken? We gaan het zien als scheidsrechter Allard Lindhout om 12.15 uur voor het eerst op zijn fluit blaast. Hij wordt vanmiddag bijgestaan door assistenten Van Zuilen en de Nas. Het uitvak zal helaas leeg zijn, maar de wedstrijd is wel in zijn geheel te bekijken op ESPN 2.