Voorbeschouwing

Voorbeschouwing N.E.C. - FC Emmen

Voorbeschouwing N.E.C. - FC Emmen
Op de vroege zaterdagavond (18.45 uur) staat voor N.E.C. de thuiswedstrijd tegen FC Emmen op het programma. Een belangrijke wedstrijd wanneer je kijkt naar de ranglijst. De ploegen onderin zijn de laatste weken namelijk punten aan het sprokkelen en voor N.E.C. (9e plaats) is het gat naar nummer 14 (Vitesse) op het moment kleiner dan het gat naar nummer 8 (Heerenveen). FC Emmen vinden we terug op de 16e plaats, met zeven punten minder dan N.E.C.

N.E.C. speelde afgelopen weekend doelpuntloos gelijk tegen Vitesse, terwijl FC Emmen in eigen huis exact hetzelfde deed tegen SC Cambuur. Die uitslag was op zich niet verwonderlijk, aangezien Emmen en Cambuur de minst scorende ploegen in de Eredivisie zijn. Cambuur trof in zestien wedstrijden slechts negen keer doel, Emmen wist dertien keer te scoren. Vier van die dertien doelpunten kwamen daarbij op naam van Ole Romeny, welbekend in De Goffert.

Trainer Rogier Meijer moet het morgenavond in ieder geval doen zonder Souffian El Karouani, die afgelopen weekend zijn vijfde gele kaart ontving en daardoor geschorst is. Oussama Tannane zal er langer niet bij zijn. Hij is drie wedstrijden geschorst na de rode kaart die hij ontving in het Gelredome. Op het moment van schrijven is nog niet bekend wie de vervangers van beide heren zijn.

N.E.C. haalde uit de laatste vier wedstrijden acht punten (twee keer winst, twee keer gelijk) en zal derhalve met vertrouwen aantreden tegen de Emmenaren, die vier speelronden geleden voor het laatst wonnen (0-1 bij Fortuna Sittard). Daarna werd gelijkgespeeld tegen Ajax (3-3), verloren van FC Twente (2-0) en gelijkgespeeld tegen Cambuur (0-0). Tussendoor werd in het bekertoernooi wel gewonnen van VVV. In Venlo werd het 2-3 in Emmens voordeel.

In de winterstop troffen N.E.C. en Emmen elkaar in Spanje. De oefenwedstrijd (met Nijmeegse treffers van Elayis Tavsan en Magnus Mattsson) ging met 2-3 verloren. Het is vandaag de eerste keer dat N.E.C. en FC Emmen in de Eredivisie tegen elkaar uitkomen. De laatste keer dat de ploegen elkaar troffen in Nijmegen was in 2018. In de halve finale van de play-offs won N.E.C. toen met 4-1, door (doelpunten van Frank Sturing, Ole Romeny en Anass Achahbar (2x)). Dat was overigens niet genoeg voor een plek in de finale, aangezien N.E.C. in Emmen al met 4-0 over de knie was gegaan en dus een jaar langer in de (toen nog) Jupiler League moest blijven.

Beide ploegen zal er morgen veel aan gelegen zijn de drie punten binnen te halen. N.E.C. wil niet naar beneden hoeven kijken en wil aansluiting houden bij de andere ploegen in het linker rijtje, Emmen wil weg onder ‘de streep’ en zag tot overmaat van ramp FC Volendam twee overwinningen op rij boeken, waardoor de nummer zeventien van de ranglijst in puntenaantal ineens langszij is gekomen.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Sander van der Eijk, die aan de zijlijn geassisteerd wordt door de heren Van Dongen en Bodde. Thuisblijvers kunnen het treffen in zijn geheel zien op het open kanaal van ESPN.
Eredivisie Zondag 5 februari 2023 De Adelaarshorst
Go Ahead Eagles
14:30
N.E.C.

Stand Eredivisie
4 Ajax 37
5 FC Twente 36
6 Sparta R'dam 33
7 FC Utrecht 30
8 Heerenveen 27
9 NEC 23
10 RKC Waalwijk 22
11 Fortuna Sit. 22
12 Go Ahead 19
13 Vitesse 19