Voorbeschouwing

Voorbeschouwing N.E.C. - Fortuna Sittard

Voorbeschouwing N.E.C. - Fortuna Sittard

Wie een jaar geleden had voorspeld dat N.E.C. op de laatste speeldag van dit seizoen nog alle kaarten in eigen hand zou hebben in de strijd om een plekje in de play-offs om Europees voetbal was zonder twijfel keihard uitgelachen. Hoe vaak gebeurt het immers, dat de nummer 7 van de Keuken Kampioen Divisie exact een jaar later als nummer 8 van de Eredivisie de laatste speelronde ingaat?

Ondanks de nederlaag tegen PSV, afgelopen woensdag, steeg N.E.C. een plek op de ranglijst. Concurrent SC Heerenveen ging in Amsterdam namelijk met 5-0 over de knie bij Ajax, waardoor N.E.C. plotseling een beter doelsaldo heeft dan de Friezen. Als vanmiddag in De Goffert gewonnen wordt van Fortuna Sittard, dan strijdt N.E.C. komende week ‘gewoon’ mee in de play-offs om Europees voetbal. Het zou een ultiem toetje zijn na een toch al geslaagd seizoen.

Makkelijk zal het vanmiddag evenwel niet worden. Ook Fortuna Sittard heeft namelijk nog heel veel om voor te strijden en dus zal de ploeg van trainer Rogier Meijer niets cadeau krijgen. De Limburgers staan op de zestiende plaats en zouden daarmee aan het eind van de rit veroordeeld zijn tot het spelen van de gevreesde play-offs om degradatie. Mocht de ploeg van trainer Sjors Ultee vanmiddag echter winnen, dan stijgen de Fortunezen sowieso één plek, aangezien Sparta en Heracles (de nummers 14 en 15) vanmiddag tegen elkaar spelen en binnen het bereik van de Limburgers staan.

Het zal door alle belangen derhalve een heet middagje worden in De Goffert. Fortuna Sittard verloor haar laatste wedstrijd (1-2 tegen Vitesse), maar won afgelopen weekend knap met 2-1 bij FC Twente. Tegen Vitesse ontbraken bovendien absolute sterkhouders als Mats Seuntjens, Deroy Duarte en (voormalig N.E.C-speler) Zian Flemming, die alledrie geschorst waren. Flemming heeft zich dit seizoen ontpopt tot een belangrijke speler bij de Fortunezen. Zo wist hij al tien keer te scoren, waarmee hij zich topscorer van de Limburgers mag noemen.

Eerder dit seizoen wist N.E.C. in Sittard met 1-3 te winnen van Fortuna. De overwinning was even verdiend als overtuigend, waarbij de Limburgers het vooral lastig hadden met de beweeglijkheid en snelheid van Elayis Tavsan, Magnus Mattsson en Jonathan Okita. Al binnen het halfuur stond N.E.C. op een 0-2 voorsprong dankzij treffers van Tavsan en Okita. Mats Seuntjens deed vanaf de penaltystip nog wat terug, maar vlak na de rust gooide Jordy Bruijn met de 1-3 de wedstrijd in het slot.

Over de opstelling is op het moment van schrijven nog weinig bekend. Wat we wel weten is dat het sowieso spannend gaat worden in De Goffert. Negentig minuten knallen om een prima seizoen nóg beter te maken en er in ieder geval nog twee wedstrijden aan vast te knopen. Niet alleen die elf op het veld, maar zeker ook de twaalfde man, die zich dit seizoen al zo vaak van zijn beste kant heeft laten zien. Kom op, voor rood, zwart en groen!

Stand Eredivisie
6 Vitesse 51
7 Utrecht 47
8 H'veen 41
9 SC Cambuur 39
10 RKC Waalwijk 38
11 NEC 38
12 FC Groningen 36
13 Go Ahead 36
14 Sparta R'dam 35
15 Fortuna Sit. 35