Voorbeschouwing

Voorbeschouwing N.E.C. – Vitesse

Voorbeschouwing N.E.C. – Vitesse

In de testsamenleving waarin we op dit moment leven, zal in Nijmegen en omstreken in ieder geval op één ding niet getest hoeven worden: derbykoorts! Zou daar de afgelopen weken wél naar gekeken zijn, dan sloeg de meter in onze stad rood uit en was Nijmegen het episch centrum van deze prettige aandoening geweest. Want wát is er de afgelopen tijd uitgekeken naar de wedstrijd die voor vanmiddag op het programma staat in de Goffert: N.E.C. – Vitesse…..eindelijk weer! Met dikke stift werd 17 oktober na de bekendmaking van het wedstrijdprogramma van de Eredivisie omcirkeld in de agenda’s en vandaag is het dan zo ver. Voor fans en spelers de wedstrijd van het jaar en al vaak een gevecht waarin eeuwige helden geboren worden. Laten we hopen dat ook na deze editie een Nijmeegse derbyheld aan het rijtje illustere voorgangers kan worden toegevoegd.

Op de ranglijst doen N.E.C. en Vitesse dit seizoen nog nauwelijks voor elkaar onder. Oké, Vitesse staat met 13 punten twee plekjes hoger dan N.E.C. (met 11 punten op de tiende plaats), maar die rolverdeling kan vanmiddag om 16.15 uur zomaar weer anders zijn. Trainer Rogier Meijer kan daarbij beschikken over een selectie die bijna volledig op oorlogssterkte is. Rens van Eijden en Mathias De Wolf ontbreken nog altijd, maar dat is het dan ook wel qua afwezigen. Ook Dirk Proper en Mikkel Duelund, die de laatste weken met klachten te kampen hadden, zijn weer volledig van de partij. N.E.C. gaat de strijd met Vitesse overigens aan met twee kersverse internationals in de gelederen. Jonathan Okita maakte afgelopen week namelijk zijn debuut voor Congo, terwijl Souffian El Karouani zijn eerste minuten maakte voor Marokko.

Vitesse-trainer Thomas Letsch moet het in Nijmegen in ieder geval stellen zonder rechtsback Million Manhoef (die geopereerd is aan zijn knie) en Oussama Tannane. De middenvelder is wegens een gebrek aan motivatie voor onbepaalde tijd teruggezet naar de selectie van Vitesse O21. Middenvelder Matus Bero en spits Thomas Buitink zijn allebei geschorst nadat ze in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (2-1 winst) een rode kaart kregen. De Arnhemmers kwamen dit seizoen acht keer tot scoren (N.E.C. tien keer) en kreeg net als N.E.C. tot dusverre vijftien tegentreffers te verwerken.

De laatste keer dat N.E.C. – Vitesse in competitieverband gespeeld werd was op 23 oktober 2017. Over de Arnhemse openingstreffer hebben we het niet meer, maar dat het vlak voor tijd 1-1 werd door een treffer van Taiwo Awoniyi (al zijn er ook nog altijd mensen die Dario Dumic als de doelpuntenmaker zien) zal menigeen zich nog graag herinneren.

Aan scheidsrechter Allard Lindhout vandaag de taak om de Gelderse derby in goede banen te leiden. De leidsman krijgt daarbij hulp van grensrechters Van Roekel en Bluemink. Opvallend detail: N.E.C. verloor onder leiding van scheidsrechter Lindhout nog nooit een wedstrijd. Twee keer werd gelijkgespeeld en maar liefst acht keer werd gewonnen. Laten we er daar vanmiddag alsjeblieft negen van maken!

Rogier Meijer en zijn mannen zullen er vanmiddag álles aan doen om de drie punten in eigen huis te houden en de overtuigende overwinning bij Fortuna Sittard (1-3) een fraai vervolg te geven. Met de steun van een kolkende Goffert gaat dat lukken. Het hele seizoen tonen de N.E.C-supporters zich (zowel uit als thuis) al een echte twaalfde man voor de ploeg en dat zal vandaag niet anders zijn. Met de hulp van een ramvolle Goffert – juist vandaag mag het stadion weer helemaal gevuld worden – moet de Arnhemmers het vuur aan de schenen gelegd worden en moeten Thomas Letsch en zijn team met de staart tussen de benen terug naar Arnhem gestuurd worden. Vandaag doen we het meer dan ooit dit seizoen met zijn allen, dus laat je horen voor rood, zwart en groen!

Door Teun van Thiel

Eredivisie Zondag 12 december 2021 Goffertstadion
N.E.C.
20:00
PSV

Stand Eredivisie
6 FC Twente 25
7 SC Cambuur 24
8 AZ 23
9 Heerenveen 21
10 Go Ahead 20
11 NEC 19
12 FC Groningen 18
13 Willem II 18
14 RKC Waalwijk 15
15 Heracles 14