Voorbeschouwing

Voorbeschouwing Feyenoord - N.E.C.

Voorbeschouwing Feyenoord - N.E.C.

N.E.C. wacht vanavond de mooie uitdaging om in de Kuip een resultaat te boeken tegen Feyenoord, dat nog altijd fier aan kop gaat in de Eredivisie. Dat moet gaan gebeuren zonder Oussama Tannane (nog altijd geschorst) en de geblesseerden Jordy Bruijn en Magnus Mattsson, maar afgelopen zaterdag bewees de ploeg ook zonder dat drietal te kunnen presteren.

Natuurlijk was de tegenstander van zaterdag (FC Emmen) van een heel ander kaliber dan Feyenoord, maar met name het spel in de tweede helft van de met 3-1 gewonnen wedstrijd zal voor vertrouwen en tevreden gezichten hebben gezorgd in het Nijmeegse kamp. Sowieso heeft N.E.C. (inclusief de bekerwedstrijd tegen Almere City) al zes officiële wedstrijden op rij niet verloren en stond de ploeg dit hele seizoen überhaupt pas drie keer met lege handen na een nederlaag.

Feyenoord weet in competitieverband al helemáál niet meer wat verliezen is. De Rotterdammers verloren dit seizoen alleen van PSV (4-3) en daarvoor moeten we terug naar 18 september van het afgelopen jaar. Verder noteerde de ploeg van Arne Slot vijf gelijke spelen en elf overwinningen, cijfers waarmee je prima thuis kunt komen en dit seizoen dus ook de ranglijst van de Eredivisie aanvoert. Afgelopen weekend speelde Feyenoord nog met 1-1 gelijk in de veelbesproken klassieker tegen Ajax.

Vorig seizoen leek N.E.C. te gaan stunten in Rotterdam, toen de ploeg van Rogier Meijer tien minuten voor tijd nog met 3-2 voor stond. In de slotfase scoorde Feyenoord echter alsnog drie keer, waarbij met name de 4-3 door een vermeende overtreding van Bryan Linssen voor Nijmeegse verontwaardiging zorgde. Scheidsrechter Joey Kooij werd door de VAR nog naar de zijlijn gedirigeerd, maar toonde zich onverbiddelijk.

N.E.C. was in het spektakelstuk op een 3-2 voorsprong gekomen door een doelpunt van de net ingevallen Calvin Verdonk, die afgelopen weekend door een schorsing van Souffian El Karouani tegen FC Emmen in de basis mocht starten. Verdonk speelde niet onverdienstelijk, maar zal zijn plek waarschijnlijk toch weer moeten afstaan aan El Karouani. Op het middenveld wordt het ontbreken van Oussama Tannane weer opgevangen door Mikkel Duelund, waardoor links voorin weer een plekje is voor Ibrahim Cissoko. De linksbuiten verdiende zaterdag in de eerste helft een penalty (1-0 door Landry Dimata) en zorgde in de tweede helft zelf voor de 3-1 eindstand na een heerlijke assist van Elayis Tavsan.

Eerder dit seizoen speelden N.E.C. en Feyenoord in Nijmegen al tegen elkaar. In de Goffert werd het toen 1-1 door doelpunten van Quinten Timber en Iván Márquez. In een uitverkochte Kuip zal Feyenoord er in de titelstrijd veel aan gelegen zijn de volle buit in Rotterdam te houden. N.E.C. wacht daarmee een uitdaging van formaat, maar Rogier Meijer en zijn mannen hebben dit seizoen al voortdurend aangetoond niet zomaar te verslaan te zijn. Het zorgt al met al voor een mooi affiche van deze midweekse speelronde, die tevens de 'start' van de tweede seizoenshelft betekent voor beide ploegen.

De aftrap in Rotterdam is vanavond om 21.00 uur en de wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Edwin van de Graaf, die dit seizoen nog niet eerder een wedstrijd van N.E.C. floot. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 2.

Door Teun van Thiel

Eredivisie Zondag 5 februari 2023 De Adelaarshorst
Go Ahead Eagles
14:30
N.E.C.

Stand Eredivisie
4 Ajax 37
5 FC Twente 36
6 Sparta R'dam 33
7 FC Utrecht 30
8 Heerenveen 27
9 NEC 23
10 RKC Waalwijk 22
11 Fortuna Sit. 22
12 Go Ahead 19
13 Vitesse 19