Swingend N.E.C. wint in de hoogste versnelling van Go Ahead Eagles

Geschreven door Remy Maessen

N.E.C. – Go Ahead Eagles seizoen 2017-2018

Samenvatting

N.E.C. heeft de competitie overtuigend hervat met een 5-1 overwinning op Go Ahead Eagles. Voor de swingende Nijmegenaren, die de hele wedstrijd in de hoogste versnelling naar voren speelden, scoorden Anass Achahbar (3), Ferdi Kadioglu en Jari Schuurman. Namens Go Ahead deed Aaron Nemane wat terug.

De debuterende trainer Pepijn Lijnders koos in de wedstrijd tegen de Deventenaren voor Anass Achahbar in de spits, waardoor Sven Braken op de bank moest plaatsnemen. Het voormalig Feyenoord-talent werd in de aanval geflankeerd door Steeven Langil en Jari Schuurman. Op het middenveld koos Lijnders met Mart Dijkstra, Gregor Breinburg en Ferdi Kadioglu voor het gebruikelijke drietal en voor Joris Delle kreeg Wojchiech Golla centraal ondersteuning van Frank Sturing en op de backposities speelden Michael Heinloth en Calvin Verdonk.

N.E.C. had vanaf de eerste minuut het betere van het spel. De druk van de Nijmegenaren leidde het eerste kwartier nog niet tot grote kansen. Waar Achahbar na zeven minuten stuitte op doelman Sonny Stevens, kreeg Breinburg vijf minuten later de bal niet tussen de palen na een goede voorzet van Heinloth. In de 17e minuut was het echter wel raak. Na een periode van balbezit voor de Nijmegenaren kwam de bal bij Verdonk. Die bediende met een prachtige lange pass Kadioglu, die op zijn beurt de bal met een voetbeweging simpel klaar legde voor Achahbar. De spits betaalde het vertrouwen van zijn coach meteen terug en prikte de bal beheerst in de hoek: 1-0.

Lang konden de Nijmegenaren niet genieten van de voorsprong. Ondanks het aanhoudende veldoverwicht, kwam de bal uit het niets in de voeten van de debuterende Manchester City-huurling Aaron Nemane. De watervlugge rechtsbuiten passeerde Verdonk binnendoor en bleef kalm oog in oog met Delle, die kansloos was toen de bal in de korte hoek in het doel verdween. Daarop probeerden de Nijmegenaren met veel energie de defensie van Go Ahead Eagles onder druk te blijven zetten. Anders dan het eerste kwartier, speelden de mannen van trainer Jan van Staa zich nu wél onder de druk uit en kwamen zelfs voorzichtig dichterbij doelman Delle. Daarmee was de grootste kans voor de Nijmegenaren in de 29ste minuut uit de omschakeling: Kadioglu speelde met een prima pass Achahbar vrij. De spits had wederom oog voor de opstomende mannen om hen heen en vond ditmaal Langil. De Franse rechtsbuiten raakte de bal verkeerd en roeide de bal huizenhoog over. N.E.C. bleef daarna aandringen. Waar Schuurman eerst nog in kansrijke positie miste en Langil zijn schot na een knappe passeerbeweging rakelings naast zag gaan, was het later Kadioglu die tekende voor de nieuwe Nijmeegse voorsprong. Knap voorbereidend werk van Langil leek de bal bij Achahbar te brengen. Die stapte echter over de bal en zette daarmee Kadioglu vrij voor de goal. Die prikte de bal behendig in de touwen: 2-1! Voor rust braken daarna de mooiste – maar doelpuntloze – minuten van de wedstrijd aan. De Nijmegenaren lieten Go Ahead niet ontsnappen en creëerden de ene na de andere kans. Omdat de Nijmegenaren het vizier niet meer op scherp hadden staan, gingen de teams theedrinken met een 2-1 voorsprong.

Mensen die te lang stonden te dralen in de catacomben of nog snel even naar het toilet wilden, hadden pech: de thee was nauwelijks op of de bal lag er alweer in. De opstomende Heinloth kreeg de bal met een prima voorzet bij Schuurman. Die ramde de bal feilloos in de kruising en tekende voor de verdubbeling van de Nijmeegse voorsprong: 3-1! Zo’n tien minuten later volgde de minuut van Achahbar. Eerst stond hij aan het einde van een lange aanval, toen hij ervan profiteerde dat Stevens een schot van Breinburg niet onder controle kreeg (4-1) en kort na de aftrap van Go Ahead profiteerde hij van slordig balverlies en tekende hij voor zijn derde en de vijfde van N.E.C.: 5-1!

Daarmee was de eindstand bereikt. N.E.C. nam wat gas terug en kwam geen moment meer in de problemen. Lijnders gaf Kevin Jansen (voor Schuurman) en Janio Bikel (voor Dijkstra) nog speelminuten en gunde hattrickheld Achahbar een publiekswissel. Hij kreeg een staande ovatie en voor de doelpuntenmaker kwam een kwartier voor het einde een andere goaltjesdief: Sven Braken. Het leidde ondanks het veldoverwicht niet meer tot grote kansen voor de Nijmegenaren en de bezoekers uit Deventer moesten lijdzaam toezien hoe N.E.C. de bal bleef rondspelen.

Door de zege blijft N.E.C. in het spoor van Fortuna Sittard. De Limburgers wonnen vandaag van Jong Ajax en blijven daarmee koploper van de Jupiler League. Maar de mannen van Sunday Oliseh hebben een duel meer gespeeld. Dat betekent dat, als N.E.C. maandag het inhaalduel tegen FC Oss winnend weet af te sluiten, het bovenaan staat. En daarmee heeft N.E.C. alles in eigen hand om de kampioenschaal weer naar Nijmegen te halen.

New York Pizza Man of the Match: Annas Achahbar

Lees ook de voorbeschouwing

Wedstrijdverloop

0
45
90
 • Icoon
  Anass Achahbar scoort 1 - 0 ( Ferdi Kadioglu )
 • Icoon
  Nemane scoort 1 - 1 ( Suk )
 • Icoon
  Mart Dijkstra krijgt gele kaart
 • Icoon
  Ferdi Kadioglu scoort 2 - 1 ( Steeven Langil )
 • Icoon
  Jari Schuurman scoort 3 - 1 ( Michael Heinloth )
 • Icoon
  Savastano krijgt gele kaart
 • Icoon
  Anass Achahbar scoort 4 - 1
 • Icoon
  Anass Achahbar scoort 5 - 1
 • Icoon
  Overgoor voor Soumaoro
 • Icoon
  Werkhoven voor Langedijk
 • Icoon
  Kevin Jansen voor Jari Schuurman
 • Icoon
  Sven Braken voor Anass Achahbar
 • Icoon
  Janio Bikel voor Mart Dijkstra
    • 0
    • Stopwatch icoon
    • Start wedstrijd
    • 17
    • Icoon
    • Anass Achahbar scoort 1 - 0 ( Ferdi Kadioglu )
    • 23
    • Icoon
    • Nemane scoort 1 - 1 ( Suk )
    • 30
    • Icoon
    • Mart Dijkstra krijgt gele kaart
    • 40
    • Icoon
    • Ferdi Kadioglu scoort 2 - 1 ( Steeven Langil )
    • 45
    • Stopwatch icoon
    • Einde eerste helft
    • 45
    • Stopwatch icoon
    • Start tweede helft
    • 49
    • Icoon
    • Jari Schuurman scoort 3 - 1 ( Michael Heinloth )
    • 58
    • Icoon
    • Savastano krijgt gele kaart
    • 61
    • Icoon
    • Anass Achahbar scoort 4 - 1
    • 62
    • Icoon
    • Anass Achahbar scoort 5 - 1
    • 64
    • Icoon
    • Overgoor voor Soumaoro
    • 64
    • Icoon
    • Werkhoven voor Langedijk
    • 71
    • Icoon
    • Kevin Jansen voor Jari Schuurman
    • 75
    • Icoon
    • Sven Braken voor Anass Achahbar
    • 82
    • Icoon
    • Janio Bikel voor Mart Dijkstra
    • 90
    • Stopwatch icoon
    • Einde wedstrijd

  De wedstrijd in beeld

  Sponsor afbeelding
  • Logo van GX Software
  • Logo van EnergieFlex
  • Logo van LEGEA
  • Logo van Hofmans at Home
  • Logo van Personato
  • Logo van Rabobank
  • Logo van Mise en Place
  • Logo van Voetbalshop
  • Logo van Toyota
  • Logo van Konings & Meeuwissen

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Goffertgeluiden Inschrijven