N.E.C. wint en pakt eerste plaats

Geschreven door Roel Klein

N.E.C. – Cambuur Leeuwarden seizoen 2017-2018

Samenvatting

N.E.C. heeft vrijdagavond goede zaken gedaan in de Jupiler League. Zelf won het met 3-1 van Cambuur Leeuwarden en door de 0-5 nederlaag van Jong Ajax tegen De Graafschap is N.E.C. de nieuwe koploper.

N.E.C. startte zonder de geblesseerde Arnaut Groeneveld, die teveel last had van zijn rug om in actie te kunnen komen. Steeven Langil was voorin zijn vervanger. De Fransman startte vanaf de rechterkant, Mohamed Rayhi verhuisde daarom naar de linkerzijde. Voor de rest kon coach Adrie Bogers over dezelfde basisspelers beschikken als tegen Jong FC Utrecht. Tegenstander Cambuur Leeuwarden begon de wedstrijd als 15e in de Jupiler League, verrassend laag voor de ploeg met promotie-aspiraties.

N.E.C. kwam prima uit de startblokken. In de eerste vijf minuten wist het twee prima mogelijkheden te creëren. Ferdi Kadioglu kon opstomen, zonder resultaat, en even later stond Sven Braken buitenspel toen hij een schot van Rayhi toucheerde. De ploeg kon echter geen vervolg geven aan de goede openingsfase. Daarvoor was het spel bij vlagen te rommelig, waardoor er vooral in de omschakeling veel balverlies werd geleden en N.E.C. slechts sporadisch bij de vijandelijke zestien op wist te duiken. Daar ontbrak het dan weer aan een goede eindpass om het doelman Cummins lastig te maken. Aan de andere kant kreeg Cambuur wel wat mogelijkheden, maar wist het die door foute keuzes in de aanval niet om te zetten in echte kansen. Zonder al te veel spektakel zochten de ploeg uiteindelijk de kleedkamer op met een 0-0 ruststand.

Na rust gingen de onveranderde ploegen verder waar ze gebleven waren, maar nu strafte Cambuur wel al snel het matige spel van N.E.C. af. Na wild uitverdedigen wisten de Friezen over de rechterflank door te breken, waarna op links Van Kippersluis volledig vrij werd gelaten en de aanvaller een diepe bal vrij kon binnen schieten in de verre hoek. Die openingstreffer leek N.E.C. wakker te schudden. Met meer pit wist de ploeg enkele standaard situaties af te dwingen en uit een vrije trap na een uur spelen viel dan ook de gelijkmaker. Hoewel er meer aan te pas kwam dan alleen de vrije trap. Eerst was het Braken die met een omhaal een hoogtepunt wilde forceren, al werd er aan Friese kant vooral gevaarlijk spel geclaimd, Ted van der Pavert kreeg daarna de bal voor de voeten en schoot vol tegen Steenvoorden aan, waarna Gregor Breinburg het overzicht bewaarde en de afgeslagen bal keurig klaarlegde voor de vrijstaande Rayhi, die mooi in de verre hoek afrondde. Coach Marinus Dijkhuizen beklaagde zich dusdanig over de actie van Braken dat hij door scheidsrechter Bax naar de tribune werd gestuurd. Snel na de gelijkmaker ontsnapte N.E.C. nog even toen Van Kippersluis de 1-2 liet aantekenen, maar terug werd gefloten voor buitenspel.

Rayhi zorgde na 68 minuten spelen voor het absolute hoogtepunt van de avond. De aanvaller werd in een counter diep gestuurd door Ferdi Kadioglu en was op snelheid eerder bij de bal dan de uitkomende Cummins. Omdat de doelman op zo’n twaalf meter voor zijn doel bleef staan, besloot Rayhi het met een stift te proberen en dat pakte op magnifieke wijze uit. Na zijn prachtige treffer tegen Fortuna Sittard de tweede wereldgoal van Rayhi van het seizoen. Toch ontsnapte de ploeg daarna nog een keertje toen de ingevallen Mathieu snoeihard op de lat schoot, maar in het laatste kwartier kon N.E.C. als een wervelwind over het veld gaan tegen het moegestreden Cambuur.

Vooral Jordan Larsson, die in het veld was gekomen voor Braken, had zich nog kunnen onderscheiden met enkele doelpunten. Zo schoot hij na afleggen van Langil over, blokte een verdediger zijn schot toen hij door Rayhi vrijstaand werd aangespeeld en pikte doelman Cummins de bal van zijn voeten toen hij in een één-op-één situatie belandde. Diezelfde Cummins werd echter nog de schlemiel van de avond. Langil speelde zich na een korte corner goed vrij op de achterlijn, besloot zelf uit te halen en zag de keeper de bal knullig door zijn benen laten glippen. Met de 3-1 was de wedstrijd definitief in het voordeel van N.E.C. beslist.

Door de zege op Cambuur en het puntverlies van Jong Ajax tegen De Graafschap neemt N.E.C. de koppositie in handen in de Jupiler League. In verband met interlandvoetbal heeft het team nu een weekje rust, waarna er een belangrijke serie wedstrijden aankomt om die topplek te verdedigen. Op 24 november komt concurrent Jong Ajax op bezoek, maar een week eerder wacht ook nog de zware confrontatie in Doetinchem met De Graafschap. Aftrap van die wedstrijden is allebei om 20.00 uur.

New York Pizza Man of the Match: Mohamed Rayhi

Lees ook de voorbeschouwing

Wedstrijdverloop

0
45
90
 • Icoon
  van Kippersluis scoort 0 - 1 ( Smeets )
 • Icoon
  Barto krijgt gele kaart
 • Icoon
  Schilder krijgt gele kaart
 • Icoon
  Mohamed Rayhi scoort 1 - 1 ( Gregor Breinburg )
 • Icoon
  Mathieu voor Daniels
 • Icoon
  Mohamed Rayhi scoort 2 - 1 ( Ferdi Kadioglu )
 • Icoon
  Mohamed Rayhi krijgt gele kaart
 • Icoon
  Mathieu krijgt gele kaart
 • Icoon
  Robertha voor Boerlage
 • Icoon
  Jordan Larsson voor Sven Braken
 • Icoon
  Mart Dijkstra krijgt gele kaart
 • Icoon
  Kip voor Mannes
 • Icoon
  Steeven Langil scoort 3 - 1
    • 0
    • Stopwatch icoon
    • Start wedstrijd
    • 45
    • Stopwatch icoon
    • Einde eerste helft
    • 45
    • Stopwatch icoon
    • Start tweede helft
    • 48
    • Icoon
    • van Kippersluis scoort 0 - 1 ( Smeets )
    • 56
    • Icoon
    • Barto krijgt gele kaart
    • 60
    • Icoon
    • Schilder krijgt gele kaart
    • 60
    • Icoon
    • Mohamed Rayhi scoort 1 - 1 ( Gregor Breinburg )
    • 61
    • Icoon
    • Mathieu voor Daniels
    • 68
    • Icoon
    • Mohamed Rayhi scoort 2 - 1 ( Ferdi Kadioglu )
    • 70
    • Icoon
    • Mohamed Rayhi krijgt gele kaart
    • 72
    • Icoon
    • Mathieu krijgt gele kaart
    • 72
    • Icoon
    • Robertha voor Boerlage
    • 79
    • Icoon
    • Jordan Larsson voor Sven Braken
    • 79
    • Icoon
    • Mart Dijkstra krijgt gele kaart
    • 82
    • Icoon
    • Kip voor Mannes
    • 83
    • Icoon
    • Steeven Langil scoort 3 - 1
    • 90
    • Stopwatch icoon
    • Einde wedstrijd

  De wedstrijd in beeld

  Sponsor afbeelding
  • Logo van GX Software
  • Logo van EnergieFlex
  • Logo van LEGEA
  • Logo van Hofmans at Home
  • Logo van Personato
  • Logo van Rabobank
  • Logo van Mise en Place
  • Logo van Voetbalshop
  • Logo van Toyota
  • Logo van Konings & Meeuwissen

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Goffertgeluiden Inschrijven